Braconieri arheologici, obligaţi să achite României daune de 5,2 milioane de dolari. Au furat mii de monede dacice

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Comoara ar fi în greutate de 30 de kilograme de aur. Foto Adevărul
Comoara ar fi în greutate de 30 de kilograme de aur. Foto Adevărul

Peste 5,2 milioane de dolari şi aproape 30.000 de euro este suma pe care doi traficanţi de comori dacice ar trebui să o plătească Statului Român pentru sustragerea unui tezaur uriaş de monede din aur dintr-un sit areheologic.

Curtea de Apel Alba Iulia a stabilit în 14 aprilie 2021 că Darius Liviu Baci şi Mircea Mihăilă trebuie să plătească Statului Român suma 5.215.120 de dolari SUA sau să restituie un număr 3.572 monede aur, de tip Lysimach, braconate din situl arheologic Sarmizegestusa-Regia, situat în Munţii Orăştiei.

Instanţa din Alba Iulia i-a obligat pe cei doi să mai achite Ministerului Culturii şi suma de 22.905 euro reprezentând suma cheltuită de către instituţie pentru recuperarea a 28 de stateri (monede antice) aparţinând tezaurului descoperit şi furat de cei doi din situl arheologic Căprăreaţa.

Ministerul Culturii s-a îndreptat împotriva celor doi printr-un proces civil. Acţiunea vizează recuperarea unui prejudiciu creat patrimoniului naţional mobil că urmare a activităţilor frauduloase de detectare şi de însuşire în cursul anului 1998 a unui număr mare de monede antice din situl arheologic "Şesu Caprăreţei" situat în incinta fostei capitale a regatului dac, Sarmizegetusa-Regia.

Prejudiciul creat patrimoniului naţional a fost determinat la valoarea de 5.215.120 USD, reprezentând 3.572 monede la preţul de 1.460 USD/bucat. Curtea de Apel Alba Iulia a stabilit că acuzaţiile aduse celor doi privind sustragerea, în august 1998, a unui tezaur compus din aproximativ 3.600 de monede din situl arheologic Şesul Caprăreţei, ”au fost dovedite dincolo de orice îndoială rezonabilă”. 

Instanţa a constatat că partea civilă Statul Român a recuperat un număr de 28 monede Lysimach, din aur, tezaur alcătuit din 35 denari români din argint şi o tetradrahmă, precum şi tezaurul alcătuit dintr-un colier cu pandantive şi doi cercei, din aur, sustras din situl arheologic al cetăţii Căpâlna din judeţul Alba. Suma alocată pentru recuperare se ridică la 22.90 euro, Curtea de Apel stabilind că cei doi trebuie să suporte şi această cheltuială.

Hotărârea civilă a Curţii de Apel mai poate fi contestată cu recurs la Înalta Curte de Casatie şi Justişie. Darius Liviu Baci şi Mircea Mihăilă au fost condamnaţi definitiv, în 2016, la 4 ani şi 4 luni de închisoare, respectiv 4 ani de închisoare cu executare pentru furtul unui tezaur uriaş dintr-un sit arheologic situat în Munţii Orăştiei.

 

Comoara de la Şesul Căprăreţei

Procurorii au stabilit că în perioada 1998 - 2009, cu sprijinul altor doi inculpaţi, au desfăşurat activităţi sistematice de detecţii şi săpături neautorizate în situl arheologic Sarmizegetusa Regia, în urmă cărora au sustras şi valorificat ilegal pe piaţă neagră a antichităţilor mai multe tezaure arheologice, pierdute pentru Patrimoniul Cultural Naţional.

Cea mai valoroasă descoperire a braconierilor a avut loc în august 1998, fiind vorba despre un tezaur monetar de circa 3.600 de monede antice din aur. Comoara a fost găsită în Şesul Caprăreţei, în apropiere de zona sacră a Sarmizegetusei Regia. Un pădurar a susţinut prin declaraţiile sale, probele strânse de anchetatori. 

În perioada august 1998 - iulie 1999, cei doi au valorificat tezaurele monetare pe piaţă neagră prin intermediul unei filiere de traficanţi sârbi de antichităţi. „Au fost considerate că relevante în cuantificarea numerică a monedelor sustrase depoziţiile martorului Andjelkovic Goran, audiat prin comisie rogatorie de către judecătorul de instrucţie sârb, care confirmă că tezaurul avea greutatea de 30 kg (împărţind 30 kg la 8,35 g moneda, în medie rezultă un număr aproximativ de 3.600 de piese), coroborate cu declaraţia martorului V. B.”, se arată în dosar. 

Cele peste 30 de kilograme de monede Lysimach, Pharnakes şi Asander din aur au fost vândute apoi la casele de licitaţii din Europa Centrală şi SUA, au susţinut anchetatorii

Curtea de Apel Alba Iulia a lăsat nesoluţionată latura civilă în dosarul penal, cu privire la bunurile nerecuperate de Statul Român, astfel încât Ministerul Culturii s-a îndreptat împotriva celor doi printr-un proces civil. 

Vă mai recomandăm să citiţi:

 

Este mort de 13 ani, dar a fost amendat cu 1.000 de lei de un funcţionar. Şocul suferit de soţia defunctului

 

Mesajul unui pacient care nu credea în COVID pentru medicii care l-au salvat: „M-au readus la viaţă“ VIDEO 

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite