Braconier de comori dacice din situl Sarmizegestusa Regia arestat preventiv la Tribunalul Alba

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Inculpatul a sustras monezi dacice din situl Sarmizegetusa Regia
Inculpatul a sustras monezi dacice din situl Sarmizegetusa Regia

Un braconier de comori dacice din Munţii Orăştiei a fost arestat preventiv de Tribunalul Alba. Stoicoi Adrian zis Adi Bocşeru este acuzat de asociere în vederea săvârşirii de infracţiuni, efectuarea de detecţii şi săpături neautorizate în situri arheologice şi spălare de bani. Decizia de arestare a fost luată la propunerea Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia.

Decizia Tribunalului poate fi contestată cu recurs la Curtea de Apel Alba Iulia. Potrivit referatului procurorilor, în perioada iunie 2007 – mai 2013, după o prealabilă asociere în vederea săvârşirii de infracţiuni, cu alţi braconieri, inculpatul a efectuat detecţii şi săpături neautorizate în arealul sitului arheologic Sarmizegetusa Regia, com. Orăştioara de Sus, satul Grădiştea de Munte. Adrian Stoicoi a sustras mai multe depozite monetare, conţinând monede Koson, pseudo-Lysimach şi unelte dacice din fier, a tranzacţionat ilegal artefactele prin încălcarea regimului de ocrotire a acestor bunuri, utilizând o schemă de spălare a artefactelor în vederea ascunderii originii infracţionale a acestora.

Cu ocazia percheziţiei din 03 iulie 2013 organele poliţiei judiciare au ridicat de la domiciliul persoanei cercetate în cauză un lot  de 22 de piese din fier, reprezentând unelte dacice, precum şi corpuri delicte folosite la săvârşirea infracţiunilor, constând în staţii de emisie-recepţie, cagule pentru mascare, hărţi militare, căşti şi acumulatori pentru detectoare de metale.

Conform evaluării efectuate de specialiştii Muzeului Naţional al Unirii din Alba Iulia, „piesele, în valoare totală de 13.030 Euro, reprezintă un lot unitar provenind dintr-un depozit arheologic (depozit sau atelier de fierărie), iar artefactele sunt realizate de acelaşi meşter. Piesele aparţin celei de a doua epoci a fierului (sec. Ia.Chr – I p. Chr), aparţin patrimoniului cultural naţional, categoria Tezaur şi fac parte din tezaurele sustrase de la Sarmizegetusa Regia, parţial recuperate”.

În cursul urmăririi penale efectuate până în prezent în cauzele având ca obiect sustragerea tezaurelor dacice au fost recuperate următoarele loturi de artefacte aparţinând Patrimoniului Cultural Naţional, clasa Tezaur: 2 depozite de unelte şi arme în valoare de 39.000 Euro, un lot de 31 monede de tip pseudo-Lysimach, un tezaur alcătuit din colier cu pandantive şi cercei din aur în valoare de 100.000 Є, 13 brăţări spiralice din aur, în valoare de 5.300.000 Є, 700 monede din aur, de tip Koson, în valoare de 350.000 Є, 253 monede din argint de tip Koson, trei scuturi regale dacice din fier, precum şi alte loturi cuprinzând câteva mii de artefacte arheologice. Urmărirea penală a fost efectuată de Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia şi organele poliţiei judiciare din cadrul I.G.P.R., Direcţia de Investigaţii Criminale, Inspectoratele de Poliţie ale Judeţelor Hunedoara şi Alba.

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite