Compania Bosch inaugurează a treia fabrică la Blaj: 45 de milioane de euro investiţie şi 320 de noi locuri de muncă

Compania Bosch inaugurează a treia fabrică la Blaj: 45 de milioane de euro investiţie şi 320 de noi locuri de muncă

Noua fabrică de la Blaj este aproape finalizată

După anunţata extindere a afacerilor Daimler în Alba, printr-o investiţie de 300 de milioane de euro, un alt concern german este aproape de a inaugura o nouă fabrică în judeţ. Bosch va finaliza în luna iunie noua fabrica de la Blaj, în valoare de 45 de milioane de euro.

Ştiri pe aceeaşi temă

Investiţia este estimată la 45 de milioane de euro şi va crea 320 de locuri de muncă în prima etapă. Noua unitate de producţie a companiei Bosch de la Blaj se va deschide în luna iunie. În prezent se lucrează la finisaje şi la montarea echipamentelor de producţie. 15 milioane de euro din suma totală a investiţiei reprezintă ajutor din partea statului român.

Noua unitate de producţie Bosh se vor face senzori pentru sistemele de frînare şi acceleraţie a automobilelor, dar va exista şi un centru de cercetare şi testare. Noua fabrica va avea până în 2016 până la 1.000 de angajaţi. Tot până atunci, numărul total al muncitorilor de pe platforma din Blaj va ajunge la 1.700 de persoane.
 
Venituri mari la bugetul local
 
Bosch a investit la Blaj, până acum, peste 100 de milioane de euro şi este principalul contributor la bugetul local. “Bosch asigură o pondere importantă din bugetul propriu al oraşului, adică 26 la sută, prin taxele şi impozitele plătite. Mă refer la impozit pe teren, pe clădiri şi impozitul pe venit, pe salarii, cel 41 la sută ce rămâne administraţiei locale. După investiţia în cea de-a treia fabrică, mai adăugaţi încă 8 procente pentru un număr de 320 de angjaţi noi“, a afirmat Gheorghe Rotar, primarul din Blaj. 
 
Datele administraţiei locale arată că, din 2006, de când nemţii au început să investească în oraş, bugetul propriu a crescut de trei ori.  Compania germană mai deţine la Blaj două fabrici Rexroth de echipamente pentru industria auto, în care lucrează 580 de persoane. „Noi îi sprijinim pe cei de la Bosch, care apeciază muncitorii de la Blaj pentru calitate. În anul 2009, de exemplu, la Blaj au rezultat doar 14 rebuturi dintr-un milion de produse, iar unitatea din oraşul nostru a fost premiată pentru calitate", a completat primarul Gheorghe Rotar.
 
Prima hală de fabricaţie de la Blaj au fost inaugurate în ianuarie 2007, iar cea de-a doua hală în 2009. „Venirea concernului german la Blaj nu a însemnat doar sute locuri de muncă, ci o relansare pe vericală şi orizontală a activităţii economice a municipiului. Atragerea acestor investitori de renume mondial a însemnat şi cheltuieli din partea administraţiei locale. Pentru acoperirea costurilor cu infrastructura judeţeană, am creat un parteneriat de cu administraţia judeţeană, fiecare a contribuit cu 50 la sută“, a mai afirmat primarul Blajului. „Meritul venirii Bosch-ului la Blaj este, în primul rând, al oamenilor de aici, care sunt buni meseriaşi, pe care au dovedit-o, pentru început, la IAMU Blaj.  În al doilea rând, este al administraţiei publice locale, care a ştiut să-şi poarte cuvântul nemţeşte“, a declarat Ion Dumitrel, preşedintele Consiliului Judeţean Alba.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: