Biserica evanghelică de la Câlnic, monument din patrimoniul UNESCO, restaurată cu fonduri europene

Biserica evanghelică de la Câlnic, monument din patrimoniul UNESCO, restaurată cu fonduri europene

Biserica Evanghelică de la Câlnic

Biserica Evanghelică din comuna Câlnic, judeţul Alba, parte a ansamblului protejat UNESCO din localitate va fi restaurată printr-un proiect cu finanţare europeană în valoare de aproape 4 milioane de lei.

Ştiri pe aceeaşi temă

Contractul de finanţare are o valoare totală de peste 3,86 milioane lei, din care valoarea solicitată din resurse nerambursabile este de 3,7 milioane lei. Cererea de finanţare pentru reabilitarea Bisericii Evanghelice din Câlnic, prevede că lucrările de amenajare vor dura maxim 30 luni de la data semnării contractului de finanţare.
 
Biserica evanghelică, pe care localnicii o cunosc sub denumirea ”din Deal”, a fost construită în secolul al XIII-lea, dar structura de acum datează din secolul al XV-lea, fiind mult modificată în secolul al XIX-lea, fapt care a determinat aspectul său neogotic. Înăuntru se mai păstrează două tabernacole şi portalul gotic al sacristiei. În cor se păstrează câteva elemente de sculptură din faza iniţială: două tabernacole şi portalul sacristiei, precum şi coloane angajate ce susţineau cândva o boltă. Tot aici se află două strane baroce pictate, databile în a două jumătate a secolului al XVIII-lea. Tribună vestică a bisericii adăposteşte o orgă datând din 1867, construită de Carl Hesse din Viena.
 
Cetatea Câlnic, împreună cu celelalte monumente istorice, formează Centrul Cultural Internaţional, patronat de Institutul de Arheologie şi Istoria Artei al Academiei Române din Cluj-Napoca şi Asociatia “Ars Transsilvaniae” România. În spaţiile din cetate au fost şi sunt organizate mai multe expoziţii documentare şi de artă, iar capela a devenit aula în care se desfăşoară simpozioane, colocvii şi conferinţe. În aceeasi ambianţă s-au desfăşurat concerte şi audiţii de muzică medievală, renascentistă sau barocă. Prin această investiţie se urmăreşte creşterea atractivităţii turistice a zonei prin dezvoltarea monumentului de importanţă mondială – UNESCO, respectiv Biserica evanghelică din cadrul Ansamblului Cetate (Burgviertel) Câlnic.
 
Cetatea medievală inclusă în patrimoniul UNESCO
 
Obiectivele specifice ale proiectului vizează, pe de o parte, lucrări de reabilitare a ansamblului bisericii iar, pe de altă parte, digitizarea obiectivului de patrimoniu, precum şi întocmirea şi operaţionalizarea unui plan de marketing cu acţiuni socio-culturale care să consacre obiectivul de patrimoniu în calitate de centru de atracţie turistică şi să conducă la creşterea numărului de vizitatori cu minim 60% anual.
 
În esenţă, se va reabilita monumentul UNESCO – Biserica evanghelică din cadrul Ansamblului Cetate (Burgviertel) Câlnic, în vederea eliminării riscului accentuat de prăbuşire, urmând să se amenajeze şi doteze acest ansamblu monumental în scopul protejării acesteia si asigurării accesului în deplină siguranţă pentru toate categoriile de vizitatori.

Contractul de finanţare sa fost semnat de către Wolfgang Wunsch, decan districtual în cadrul Parohiei Evanghelice din Câlnic şi de Simion Creţu, director general ADR Centru.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: