Bijuteria arhitecturală de la Blaj. Palatul Cultural ce poate rivaliza cu orice sală de spectacole din Europa FOTO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sala Palatului Cultural este spectaculoasă Foto: Cosmin Dragomir
Sala Palatului Cultural este spectaculoasă Foto: Cosmin Dragomir

Palatul Cultural din Blaj a trecut printr-o transformare spectaculoasă. La trei ani de la debutul lucrărilor, clădirea poate fi considerată unul dintre cele mai importante edificii culturale din judeţul Alba. Cu o investiţie de 1,2 milioane euro, suma estimată la începutul proiectului, pe structura ruinelor ce datează din 1936 a fost creată o adevărată bijuterie arhitecturală.

Spaţii luminoase, cu accente contemporane şi nuanţe subtile vor putea găzdui spectacole de teatru, balet, operă, expoziţii şi alte evenimente culturale. Inaugurarea edificiului ar urma să aibă loc în septembrie. Noul Palat Cultural din Blaj are, în funcţie de activităţile găzduite, între 50 şi 250 de locuri. Va beneficia de o scenă multifuncţională şi de o sală flexibilă. Pereţii interiori sunt din cărămidă aparentă, evidenţiaţi cu luminatoare din acoperiş.

Chiar dacă amenajarea are amprentă contemporană, transmite povestea traumei suferite de clădire în urmă cu aproape 20 de ani. Palatul Cultural din Blaj se află în centrul istoric al Blajului, în Piaţa 1848, fiind cuprins în zona de protecţie a monumentelor istorice de importanţă naţională din oraş. Clădirea iniţială a fost proiectată în 1930, de arhitectul Victor Smigelschi, pentru a găzdui evenimente organizate de Asociaţia culturală ASTRA. A fost inaugurată şase ani mai târziu, în 1936, în prezenţa regelui Carol al II-lea şi a întregului guvern şi a găzduit toate evenimentele culturale din perioada interbelică.

palat cultural blaj

Foto: Cosmin Dragomir

Tot aici au funcţionat, pe rând, Muzeul de Istorie şi Etnografie, Biblioteca Oraşenească şi Centrul de Radioficare. Imobilul a fost în proprietatea Bisericii Române Unite cu Roma Greco-Catolice, apoi a trecut la stat, în administrarea Ministerului Artelor (Ateneul Popular „Horea, Cloşca şi Crişan” din Blaj). După 1989, a fost retrocedat Mitropoliei Române Unite cu Roma Greco-Catolice. Ultima dată, clădirea a găzduit cinematograful “Nicolae Bălcescu”. În decembrie 1995, un incendiu imens a distrus clădirea în proporţie de 40%. Mai rămăseseră doar pereţii exteriori şi o parte din încăperile de la primul etaj.

palat cultural blaj

Palatul Cultural înainte de demararea lucrărilor de modernizare. Foto: Cosmin Dragomir

Clădirea este structurată pe trei nivele, demisol, parter şi etaj pe laturile de nord şi vest. Arhitectul Vlad Rusu, coordonatorul echipei de arhitecţi care a întocmit proiectul, a prezentat, la începutul investiţiei, detalii despre amenajare: „Noi am păstrat în foarte mare măsura compartimentările care există. Intrarea principală rămâne cea din piaţă. Se va intra într-un hol de primire, iar foaierele care există şi în prezent vor fi reabilitate şi se vor păstra în forma actuală, iar sala multifuncţională, sala de spectacole, este gândită de aşa natură încât să funcţioneze atât cu scaune, cât şi fără scaune, în sensul că acest spaţiu va fi, în funcţie de manifestările pe care le va găzdui, foarte flexibil. Scaunele se pot strânge şi se pot depozita într-un loc, astfel încât spaţiul să poată fi disponibil pentru cât mai multe tipuri de evenimente. Ca şi amenajări interioare, am încercat să punem amprenta pe o reabilitare contemporană, care să sugereze povestea clădirii, în sensul că am lăsat toţi pereţii existenţi cu cărămidă aparentă”.

Proiectul a inclus şi un nou acoperiş pentru sala de spectacole şi pentru turnul scenei, anterior neacoperit), cu două luminatoare pe laturile lungi ale sălii şi care, prin lumină zenitală, evidenţiază textura cărămizii aparente. Refacerea Palatului Cultural din Blaj este urmarea unui parteneriat încheiat în 2013 între Consiliul Local Blaj şi Consiliul Judeţean Alba.

Citiţi şi:

Bază de agrement cu bazine de înot şi terenuri de sport, deschisă la Blaj după o investiţie de 3,5 milioane de lei VIDEO

Cum a luat Blajul faţa oraşului Alba Iulia: are ştrand modern şi construieşte sală polivalentă. În Cetatea Alba Carolina se face „dog park“

Cum a fost civilizat Blajul de către compania germană Bosch: „S-a schimbat mult oraşul nostru. E de la nemţi! Se vede şi pe străzi, şi în familie“

Alba Iulia



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite