Beatificarea a şapte episcopi greco-catolici morţi în închisorile comuniste. S-a publicat lucrarea privind suferinţele provocate de fosta securitate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Procesul de beatificare a şapte episcopi greco-catolici din România, care au murit în închisorile comuniste, a mai parcurs o etapă importantă. Postulatura Cauzei de beatificare a episcopilor greco-catolici a anunţat predarea lucrării ”Positio super martyrio” la Congregaţia Cauzelor Sfinţilor.

Cei şapte episcopi martiri sunt Valeriu Traian Frenţiu, Iuliu Hossu, Alexandru Rusu, Ioan Bălan, Ioan Suciu, Vasile Aftenie şi Tit Liviu Chinezu.

În data de 5 aprilie 2018, Joia Mare în aşteptarea Învierii Domnului, Postulatura Cauzei de beatificare a episcopilor greco-catolici a anunţat predarea lucrării Positio super martyrio la Congregaţia Cauzelor Sfinţilor, lucrare conţinând documentaţia necesară argumentării martiriului celor şapte episcopi. Acest studiu în două volume, însumând 1900 de pagini, sintetizează în mod argumentat, pe baza documentelor de arhivă, mărturia şi jertfa episcopilor greco-catolici care, în faţa persecutorului comunist, au preferat moartea decât să-şi trădeze credinţa lor catolică. 

”S-a încheiat astfel o lungă perioadă de cercetare, de valorificare a arhivelor şi de dezvăluire a persecuţiei împotriva Bisericii Greco-Catolice din România, precum şi a modului în care cei şapte episcopi, constituind un unic cor episcopal, au reacţionat la persecuţie pentru apărarea credinţei şi a dreptului la existenţă a Bisericii lor. Descoperirea între anii 2012-2014 a patru noi arhive, necunoscute sau neutilizate până atunci pentru cauza greco-catolică, a cerut parcurgerea a circa 45.000 de noi pagini de documente, care au permis clarificarea persecuţiei precum şi a fazelor martiriale trăite de episcopi, în comun sau individual.

Analizarea amănunţită, aprofundată, coroborată a documentelor cunoscute anterior şi a celor inedite a dus la concluzia că acţiunea de persecuţie a regimului comunist s-a manifestat împotriva Bisericii Greco-Catolice Române în ansamblul său. Ordinele au pornit de la Stalin, planificarea a fost făcută de Ministerul Cultelor şi de Securitate, coordonarea „asaltului” de două luni care a dus la „lichidarea” Bisericii a fost făcută sub comanda unei comisii a CC al PCR, care a primit ordine direct de la membri ai Biroului Politic. Executant a fost întregul aparat administrativ şi de forţă al statului comunist cu sprijinul direct sau indirect al altor instituţii”, se afirmă într-un comunicat al Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolice.

Imagine indisponibilă

Episcopii au fost arestaţi spre finalul „asaltului” şi au continuat să fie persecutaţi şi în perioada de detenţie, fiecare în parte, până la moarte. Studierea arhivelor şi stabilirea metodologiei de prezentare a acestui imens material a durat patru ani. Redactarea desfăşurării persecuţiei, a argumentării martiriului fiecărui episcop, precum şi a celorlalte documente cerute de Congregaţie s-a încheiat într-un an şi jumătate. Întreaga lucrare Positio super martyrio a fost realizată sub îndrumarea directă a Relatorului desemnat de Congregaţia Cauzelor Sfinţilor, Pr. Zdzislaw Kijas ofmconv. Materialul prezentat a fost împărţit în două volume.

Predarea către Congregaţia Cauzelor Sfinţilor a celor două volume din Positio încheie o etapă esenţială din drumul spre recunoaşterea de către Biserică a martiriului episcopilor greco-catolici şi, implicit, a ridicării lor la cinstea altarelor. Urmează evaluarea Positio de către un grup de nouă experţi teologi şi, după votul acestora, examinarea din partea unei comisii de cinci cardinali. Ultimul care se va pronunţa va fi Papa Francisc, prin promulgarea decretului de recunoaştere a martiriului episcopilor, care vor deveni astfel pentru noi modele autentice de mărturie şi dăruire creştină.

Papa Francis a fost invitat de către Arhiepiscopul Lucian, în numele Sinodului Bisericii Române Unite cu Roma Greco-Catolică, să viziteze în acest an România, în contextul sărbătoririi a 100 de ani de la Marea Unire din 1918. 

Te-ar putea interesa şi:

FOTO Coşmarul unei familii din Alba Iulia care va locui la câţiva metri de autostradă: „În sufragerie suntem în extravilan, în bucătărie - în intravilan“

Veste bună pentru şoferii care circulă pe DN1. CNAIR anunţă finalizarea lucrărilor pe lotul 3 al Autostrăzii Sebeş - Turda

Cum au reuşit oficialii să piardă proiectul monumentului Marii Uniri, care trebuie ridicat la Alba Iulia în 2018. S-a înfiinţat o comisie pentru găsirea documentului

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite