BCR Alba a acţionat în judecată 10 foşti angajaţi de la care solicită 8 milioane de euro. Banii ar fi fost acordaţi ilegal prin credite

0
Publicat:
Ultima actualizare:

BCR Alba a acţionat în judecată 10 foşti angajaţi de la care solicită suma de aproximativ 8 milioane de euro. Procesul civil a fost deschis la Tribunal Alba şi este urmarea deciziei aceleiaşi instanţe prin care persoanele vizate au fost achitate pentru abuz în serviciu într-un dosar al DNA care vizează acordarea ilegală de credite către mai multe firme din Alba.

Potrivit obiectului dosarului înregistrat pe site-ul Tribunalului Alba, Banca Comercială Română a formulat pretenţii de 7.816.099 de euro şi 1.178.421 lei împotriva pârâţilor Conţan Cosmin Mihai, Botaş Ioana Cozmina, Ţibrean Carla Gabrilea, Surdea Ramona Aurora, Holtinger Aurica, Ispas Cornelia, Constantinescu Cristina Magdalena, Cacoveanu Paul Marius şi Lişman Maria. Pe lista pârâţilor se mai află un fost angajat al băncii care a decedat.

Cei 10 angajaţi ai bănci, alături de alte 17 persoane (administratori de firme) au fost achitaţi în 6 martie 2017 pentru infracţiunea de abuz în serviciu în acordarea unor credite pe motiv că nu au încălcat o lege ci doar un regulament şi norme interne ale băncii. Dosarul instrumentat de DNA Alba Iulia vizează exact sumele pentru care BCR şi-a acţionat în judecată, în civil, foştii angajaţi. Decizia în dosarul penal nu este definitivă şi a fost atacată de procurori la Curtea de Apel. 

Potrivit DNA, în perioada 2004-2010, în baza unei rezoluţii infracţionale unice, angajaţii băncii şi-au încălcat atribuţiile de serviciu cu prilejul activităţilor de aprobare a creditelor şi/sau tragerii sumelor de bani aprobate în ceea ce priveşte firmele administrate sau reprezentate de ceilalţi inculpaţi. Astfel, au fost acordate 56 de credite, prin Centrul de Afaceri Corporate Alba Iulia al BCR SA, unui număr de 34 de debitori persoane juridice, ”cu încălcare gravă a normelor şi instrucţiunilor de lucru în vigoare (Regulamentul Intern, Normele şi Procedurile specifice activităţii de creditare corporate), prin depăşirea limitelor de autoritate, atât din punct de vedere valoric cât şi din punct de vedere al naturii operaţiunii, respectiv prin sprijinirea debitorilor în vederea obţinerii unor astfel de credite prin prezentarea la bancă a unor documente în fotocopie, fără a fi certificate pentru conformitate cu originalul, documente care în urma cercetărilor s-au dovedit a fi false”.

„Banca este cea care a sesizat organele de cercetare prin formularea şi depunerea unei plângeri penale încă din anul 2010, faptele în cauză fiind depistate ca urmare a verificărilor interne efectuate de echipa specializată, ceea ce demonstrează toleranţă zero faţă de astfel de fapte. Pe parcursul cercetărilor penale BCR a acordat tot sprijinul autorităţilor pentru aplicarea măsurilor legale. Dosarul se află în prezent pe rolul instanţei. Până la finalizarea procesului banca îşi va menţine aceeaşi conduită”, se afirmă într-un comunicat al BCR de la momentul trimiterii în instanţă a dosarului.

Citiţi şi:

 

Dosar DNA anulat pe infracţiunea de abuz în serviciu. 27 de inculpaţi acuzaţi de un prejudiciu de 11 milioane de euro, achitaţi la Tribunalul Alba

 

Cum a încercat DNA Alba Iulia să evite achitarea în dosarul de abuz în serviciu de la BCR: recuzarea judecătorului şi cerere de strămutare

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite