Avram Nicolae ciopleşte în lemn de peste 50 de ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fiul al Munţilor Apuseni, Nicolae Avram ciopleşte obiecte în lemn de când se ştie. De peste 50 de ani face fluiere, linguri şi morişti pentru copii.

Profil:
Născut la: 11 noiembrie 1944, Poiana Vadului, Alba
Studii: Şcoala Generală
Familie: căsătorit, trei copii

De câţiv ani, Nicolae Avram a lăsat în urmă zona Munţilor Apuseni şi a venit înspre oraş. S-a mutat la Şard pentru a fi mai aproape de copiii săi, dar nu a renunţat la pasiunea sa din copilărie: cioplitul în lemn.

Încă din fragedă copilărie, moţul a învăţat meşteşugul cioplitului în lemn de la o rudă îndepărtată. „Pe la nouă ani am pus prima dată mâna pe lemn. Nu am avut tată şi a trebuit să-mi ajut familia. Am învăţat meseria de la un verişor. Era în vârstă, eram neamuri îndepărtate. Nevasta lui era soră cu bunica“, îşi aminteşte Nicolae Avram.

În câţiva ani a depris meşteşugul. Spune că nu este foarte dificil, dar trebuie să ai foarte multă răbdare. „Pe la vreo 14-15 ani am învăţat să lucrez cu cuţâtoarea şi mezdreala, unelte specifice acestui meşteşug. Pe atunci nu aveam curent, nu se folosea nici o maşinărie pentru a şlefui obiectele. Făceam totul manual, tăiam lemnul cu securea, îl ciopleam cu diverse unelte rudimentare. Nevoia te învaţă să te descurci“, a mai spus Nicolae Avram.

Morişca, amintirea copilăriei la sat

Nicolae Avram şi-a câştigat existenţa din vânzarea obiectelelor de artizanat în târguri. „Timp de 48 de ani mi-am vândut produsele în Piaţa Mihai Viteazul din Cluj-Napoca alte târguri de prin ţară. Nu aveam atâtea obiecte ca şi acum, ciopleam doar linguri, umeraşe şi morişti, jucării pentru copii. Moriştile aveau foarte multă căutare în târg, erau jucăria preferată a copiilor“, a spus  moţul.

Acesta a învăţat să facă morişti de la un bâtrân din Avram Iancu şi abia în câţiva ani a reuşit să se perfecţioneze. „Morişca şi fluierele le vopsesc şi au şi încrustări. Modelele se fac cu un fel de daltă. Şi soţia mă ajută uneori la sculptat“, a spus Nicolae Avram. Majoritatea obiectelor de artizanat le face iarna, iar când vine primăvara iese cu ele la vânzare. „Vreo două luni şi jumătate, nu ies iarna din casă. Ziua e scurtă. Stau şi cioplesc lemnul. Am un atelier mic în care lucrez“, povesteşte cioplitorul.

Fluierul se ciopleşte uşor

Nicolae Avram spune că cel mai uşor de confecţionat sunt fluierele, iar cel mai greu, cozile pentru coasă. „Fluierul se face din lemn de alun. Din bâţ, se scoate miezul. E migălos, dar uşor. Cel mai greu se face coada de coasă deoarece marginile trebuie să fie uniforme, trebuie cioplit mânerul, se lucrează mult cu briceagul“, a spus cioplitorul.

Lemnul din care face obiectele de artizanat este fagul. „Acum îmi aduce lemnul o cunoştinţă de la Zlatna, dar când eram la munte mergeam după el la pădure. Lemnul trebuie să fie foarte bine uscat, se prelucrează abia după ce stă la uscat un an pentru că altfel se deformează sau crapă obiectele şi mă fac de ruşine“, a mai spus Nicolae Avram.
  
Unde au ajuns obiectele făcute de dumneavoastră?
N.A.
: „Am umblat mult pe la târguri aşa că au ajuns în toată ţară. Obiectele cioplite de mine au trecut chiar graniţele, până la Los Angeles. Ciuberele, doniţele, moriştile şi spatula de bătut vinete erau la mare căutare. Aveam cunoştinţe care le duceau dincolo sau chiar turişti care le cumpărau. Şi acum, străinii plătesc bine, niciodată nu se târguie“.

Cu ce preţuri vindeţi produsele?
N.A.
: „Spre exemplu, fluierul îl dau cu 4 lei, morişca cu 2 lei, lingura de lemn şi cuţitul pentru tocat vinete cu 3 lei, paletele cu 5 lei, coada pentru coasă cu10 lei şi cea pentru sapă 5 lei, umeraşul cu 2,5 lei, dogurile, în funcţie de mărime cu 4-6 lei, iar mătura cu 5 lei. Ştiu că lumea nu prea are bani, aşa că mai las la preţ, mai negociem“.

Ce-i place: „Îmi place când am lemn pentru cioplit de bună calitate, drept şi fără noduri, pentru că ştiu că de acolo voi face lucruri de calitate. Îmi place să fac de toate, în afară de gătit. Ascult şi muzică populară, îmi plac taragotiştii şi cei care cântă la nai“.

Ce nu-i place: „Nu îmi place cearta, scandalul. Nu îmi plac oamenii răi. De asemenea, nu îmi plac clienţii certăreţi şi cei care se târguiesc cu tine şi vreau să te înşele“.

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite