Aventurile penale ale ”zugravului-ţepar” din Alba. După zeci de plângeri şi câteva dosare a venit prima condamnare cu executare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bărbatul lua bani pentru lucrări de construcţii şi apoi se făcea nevăzut
Bărbatul lua bani pentru lucrări de construcţii şi apoi se făcea nevăzut

Un bărbat din Cugir, specializat în infracţiuni de înşelăciune în domeniul lucrărilor de construcţii, a fost condamnat la închisoare cu executare. ”Zugravul-ţepar” are la activ zeci de plângeri şi câteva dosare penale.

Zugravul-ţepar” de la Cugir a primit o primă condamnare în justiţie după ce a înşelat o persoană din Scărişoara cu suma de 5.000 de lei. S. Liviu a fost condamnat la pedeapsa de 7 luni de închisoare cu executare de Judecătoria Cîmpeni. Decizia nu este definitivă, dosarul ajungând pe rolul Curţii de Apel. Bărbatul de 30 de ani mai este judecat într-un alt dosar, la Judecătoria Alba Iulia, pentru că ar fi înşelat alte 17 persoane cu suma totală de 30.000 de lei.

Modul de operare al inculpatului, cu ocazia comiterii fiecărei fapte, a fost acelaşi, respectiv: prezenta beneficiarului o ofertă foarte avantajoasă pentru realizarea lucrării de renovare a imobilelor, completa un contract de prestări servicii, insista să primească aproximativ jumătate din valoarea contractului pentru a cumpăra de urgenţă materiale de construcţii aflate la reducere doar în acel moment, uneori elibera persoanelor vătămate chitanţe pentru sumele primite cu titlu de avans, iar apoi nu presta serviciile promise şi nici nu restituia victimelor sumele de bani încasate cu titlu de avans.

Astfel a procedat şi în legătura cu victima din comuna Scărişoara. Contractul între cele două părţi a fost încheiat în luna iulie 2016. După ce au căzut de acord verbal, cu privire la lucrările de renovare şi preţul acestora, cei doi au încheiat un contract de prestări servicii, în care s-a menţionat obiectul contractului (renovat anexă, baie, hol, cameră, interior şi exterior), durata – 15 zile, valoarea prestaţiei – 9.000 lei, cu un avans de 50%, în numerar iar restul, la finalizarea lucrărilor. Condamnatul a primit atunci suma de 5.000 de lei.

După încasarea banilor, inculpatul nu s-a prezentat să execute lucrările şi nici nu i-a mai răspuns la telefon persoanei vătămate. ”Susţinerile inculpatului, în sensul că ar fi fost de bună credinţă şi că ar fi intenţionat să realizeze lucrarea la care s-a obligat prin contract, putea fi considerate credibile în situaţia în care nerespectarea obligaţiilor contractuale ar fi constituit cazuri izolate, în activitatea sa profesională, ce nu ar fi creat prejudicii beneficiarilor ci eventuale întârzieri de execuţie.

S-a dovedit însă că preocuparea principală a inculpatului a fost, nu de a executa vreo lucrare persoanelor, cu care a încheiat contracte, ci de a induce în eroare cât mai multe persoane, a primi avansuri consistente, fără a presta vreun serviciu”, se afirmă în motivarea deciziei de condamnare cu executare de la instanţa de fond. Aplicarea unei pedepse cu executare a fost determinate şi de atitudinea nesinceră a acestuia. În timpul procesului, S. Liviu a achitat 1.500 de lei din valoarea prejudiciului, instanţa stabilind că trebuie să returneze şi restul de 3.500 de lei.

Citiţi şi:

 

Cum s-a transformat Roşia Montană în El Dorado-ul ilegal al României. Cantităţi mari de minereu de aur sunt furate în toiul nopţii. „Poliţia chiar îi protejează“

 

Trasee turistice spectaculoase din zona Munţilor Trascău, omologate de Ministerul Turismului

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite