Aventurile penale ale unui român în Portugalia. Cum a furat peste 50.000 de euro dintr-o sală de jocuri de noroc

Aventurile penale ale unui român în Portugalia. Cum a furat peste 50.000 de euro dintr-o sală de jocuri de noroc

Banda de hoţi a intrat noaptea în sala de jocuri şi a spart un seif din care a furat suma de bani

Un bărbat în vârstă de 27 de ani din Cisnădie, judeţul Sibiu, a fost condamnat de justiţia din Portugalia la 5 ani şi 2 luni de închisoare pentru infracţiuni de furt şi falsificare documente. Împreună cu alte persoane, acesta a jefuit o sală de jocuri de noroc de suma de 56.000 de euro.

Ştiri pe aceeaşi temă

Sentinţa Tribunalului din Lisabona a fost pronunţată în 22 februarie 2019. Ulterior, autorităţile portugheze au solicitat, prin intermediul unui mandat european de arestare, reţinerea condamnatului şi trimiterea acestuia în Portugalia pentru a executa pedeapsa de 5 ani şi 2 luni de închisoare. Curtea de Apel Alba Iulia a respins solicitarea portughezilor şi a decis că bărbatul poate să execute pedeapsa în România. Infracţiunile datează din 2012, când tânărul avea 20 de ani.
 
Fapele reţinute în sarcina condamnatului L. Valentin Cătălin:
- 17 august 2012, în perioada 03.45 - 09.00, împreună cu alte persoane, în baza aceleiaşi rezoluţii infracţionale, a intrat într-o sală de jocuri de noroc, numită Belenenses Bingo, situată în Ava João Crisóstomo din Lisabona, cu scopul de a sustrage banii depozitaţi într-un seif. Au tăiat conducta de aer condiţionat de pe terasă, care dă acces la unitate printr-un tavan fals, în care au făcut o gaură şi au intrat în unitate. În interior, au spart uşa biroului, au rupt-o şi s-au dus la seif, au tăiat-o şi au sustras 56.495,48 de euro, sumă pe care şi-au însuşit-o. Pentru efectuarea efracţiei, inculpaţii au folosit diferite instrumente care au fost lăsate într-un rucsac pe tavanul fals de lângă conductele de aer condiţionat şi au fost confiscate ulterior în dosar.
 
- 18 septembrie 2012 la Postul de Poliţie al Securităţii Publice din Lisabona, în faţa autorităţilor de poliţie, inculpatul s-a identificat folosind o carte de identitate a cetăţeanului român pe numele lui A. R. M., care s-a dovedit a fi falsă, săvârşind astfel şi infracţiunea de fals sau falsificare a unui document.
 
12 octombrie 2012, împreună cu celelalte două persoane, s-a deplasat la unitatea Pingo Doce, situată în Lisabona, în timpul programului de funcţionare şi, între orele 19:00 şi 19:30, au planificat jaful pe care l-au pus în practică câteva ore mai târziu. În jurul orei 8:48, inculpatul L. Valentin Cătălin şi o persoană neidentificată au urcat pe un perete al parcării proprietăţii, unde au aruncat rucsacul pe care îl transportau cu instrumentele pe care le-au achiziţionat. În perioada 12 -  octombrie 2012 au introdus toate instrumentele în depozitul magazinului unde au făcut o gaură în perete, din baie, şi au intrat, astfel, în interior. Au făcut o altă gaură în perete care le-a permis accesul în camera în care erau amplasate seifurile. Nu au reuşit să spargă niciun seif, dar au sustras 9 (nouă) sticle de băuturi, cu o valoare totală de 187,46 euro.
 
Tânărul şi-a manifestat dorinţa de a executa pedeapsa în România şi a solicitat instanţei de la Curtea de Apel să respingă cererea de predare în Portugalia. ”Persoana solicitată şi-a menţinut în cursul acestei proceduri punctul de vedere în sensul că nu consimte la predare şi doreşte să execute pedeapsa într-un penitenciar din România. (…) Respinge cererea Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia privind punerea în executare a mandatului european de arestare emis de autorităţile judiciare din Republica Portugheză -Tribunalul Regional Lisabona-Tribunalul Lisabona-Direcţia penală pe numele persoanei solicitate. Recunoaşte pe cale incidentală hotărârea judecătorească a Tribunalul Judicial da Çomarça de Lisboa în dosar. Dispune executarea de către persoana solicitată L. V. C. a pedepsei rezultant e de 5 ani şi 2 luni închisoare în România. Deduce din pedeapsa de 5 ani şi 2 luni închisoare perioada arestului preventiv dispus în prezenta cauză în România începând cu data de 20.12.2019 - la zi”, se menţionează în încheierea hotărârii de la Curtea de Apel, din 5 februarie 2020.

Bărbatul este recidivist, acesta fiind condamnat în 2018 la 1 an şi 5 luni de închisoare cu executare pentru lovire şi tulburarea ordinii şi liniştii publice.

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările