În căutarea aurului olimpic. Pregătiri în regim de austeritate pentru atleta Ana Rodean: „Avem buget pentru o jumătate de sportiv“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ana Rodean la antrenamentul de pe stadionul „Cetate“ din Alba Iulia
Ana Rodean la antrenamentul de pe stadionul „Cetate“ din Alba Iulia

Ana Rodean va reprezenta România la Olimpiada de la Rio, la proba de 20 de kilometri marş. Sportiva, aflată la prima participare la acest nivel, ţinteşte un nou record personal. Până atunci, se luptă zilnic cu condiţiile dificile de pregătire de la Alba Iulia.

Iubim campionii. Ne fascinează sportivii care ajung pe podium, cu atât mai mult dacă este unul olimpic. Tânjim să stăm în prezenţa lor, să le smulgem un autograf, să plecăm acasă cu o fotografie în telefonul mobil. Ne manifestăm zgomotos mândria când campionii vorbesc aceeaşi limbă cu a noastră, când citim titluri în care numele lor apare lângă sintagma „campion olimpic“. Visăm să avem o poveste care seamănă cu a lor. Dar lupta lor este şi lupta noastră?

Condiţii de antrenament minime

E ora 4.00 după amiaza. Pe pista stadionului „Cetate“ din Alba Iulia găsesc un sportiv şi un antrenor care încep pregătirile pentru antrenamentul zilnic. Nu e de faţă nici maseorul, nici medicul. În realitate, nici unul nici celălalt nu există. E doar atleta Ana Rodean şi antrenorul Gabriel Avram.

Este a treia oră de antrenament, după alte două bifate în cursul dimineţii. Sportiva îşi îmcepe gimnastica de încălzire, după care continuă cu o alergare uşoară de un kilometru. Antrenamentul de marş propriu-zis sare de 10 kilometri. Dacă ne raportăm la pista stadionului Cetate, înseamnă cel puţin 20 de ture în fiecare zi.

Ana Rodean, în timpul antrenamentului

Atleta Ana Rodean

„La Alba Iulia nu prea avem condiţii, ne antrenăm pe stadion, deşi marşul e o cursă de şosea. Asta o avem, ne adaptăm situaţiei. Mai lucrăm în zona Schit, dar printre oameni, printre maşini“, spune atleta. De ce nu-şi strigă mai tare neajunsurile? Ne dă un răspuns antrenorul: „Nu e obişnuită să beneficieze de condiţii deosebite. S-a obişnuit cu lipsurile. E şi o fată modestă“.

E a doua zi de pregătire, după o pauză de refacere, axată în special pe volum. Antrenorul mărturiseşte din capul locului că tabloul pregătirii Anei Rodean pentru Jocurile Olimpice de la Rio este schimbat radical faţă de Olimpiada din 2000, spre exemplu, când clubul din Alba Iulia a fost reprezentat de atletele Norica Câmpean şi Ana Maria Groza.

Ana Rodean alături de antrenorul Gabriel Avram

Atleta Ana Rodean

„Atunci Federaţia Română de Atletism investea foarte mult în sportivii calificaţi, îi ţinea opt-nouă luni pe an în cantonamente. Ca să vă faceţi o idee, Norica Câmpean s-a pregătit centralizat pentru Olimpiadă timp de şapte ani. Acum, s-a ajuns ca Federaţia să nu mai suporte financiar nicio zi de pregătire pentru Olimpiadă. Cel puţin până acum nu am primit niciun sprijin  pentru pregătire. Şi nu numai acum, ci în ultimii ani, nici Clubul Sportiv Unirea, nici Federaţia nu i-au oferit Anei Rodean niciun sprijin“, afirmă Gabriel Avram. „Federaţia are o altă optică în ultimii ani, aceea de a investi mult în sportivi care practică probe agreate de Federaţie, de sărituri, sprint“, completează antrenorul.

În contextul celor povestite îl întreb pe Gabriel Avram cum ar putea ieşi din impas pentru pregătirea cât mai bună a sportivei? „Încercăm ca rezultatul în acest moment al pregătirii ei să fie unul cât mai aproape faţă de posibilităţile ei din acest moment. Nu trebuie să ne aşteptăm la minuni. Dacă ea obţine un rezultat în preajma recordului personal, sau chiar să şi-l îmbunătăţească, aş fi foarte mulţumit“, afirmă antrenorul. „Îmi doresc un nou record personal“, spune apăsat şi atleta.

Atleta Ana Rodean

Antrenorul îmi şi motivează de ce a pus accentul pe condiţiile minime de pregătire. „Nu poţi aştepta performanţe, fără a se respecta trei condiţii esenţiale: talent, condiţii de pregătire deosebită şi motivaţie deosebită. Dacă una nu-i îndeplinită, performanţa scârţâie, dacă-s două nu se mai poate vorbi de performanţă“, susţijne Avram. Arena pe care-şi face antrenamentele Ana Rodean nu a mai fost reabilitată de ani buni. Despre posibilităţi de refacere după antrenamenten nu poate fi vorba, în condiţiile în care sportivii nu au acces nici măcar la banalul duş.

Bugetul clubului Unirea pentru această ramură sportivă este unul mai mult decât auster-1.500 de lei/lună. Suma nu ajunge nici pentru „o jumătate de sportiv“ , apreciază antrenorul Gabriel Avram. Acesta este, în acelaşi timp, antrenor, maseur, medic, psiholog, chiar şi şofer în deplasări. „La noi antrenorul, din păcate, este omul orchestră. Posturile de maseur,medic nu sunt nici măcar în organigrama clubului. Nu avem în oraş nici măcar un cabinet de medicină sportivă“, subliniază antrenorul. Până va intra pe pista olimpică, Ana Rodean va participa la două cantonamente: în iunie în zona Buziaş, iar în iulie în Munţii Bucegi. „Acolo ne vom axa pe creşterea intensităţii, pe un ritm cât mai apropiat de cel care va fi la Olimpiadă“, subliniază antrenorul.

Ana Rodean, alături de două dintre junioarele care vor să-i calce pe urme

Atleta Ana Rodean

În condiţiile prezentate, Ana Rodean trebuie să se bată la Rio cu puternica echipă a Chinei, cu campiona mondială Hong Liu. 1.35.36 este timpul cu care Ana Rodean a terminat proba de marş de 20 de kilometri şi a prins cursa pentru olimpiada de la Rio.

Sportiva din Alba în timpul probei pentru calificarea la Olimpiadă/Sursa TrackArena.com

Atleta Ana Rodean

Provocarea a fost cu atât mai mare cu cât a avut în faţă doar o singură competiţie internaţională: campionatul mondial organizat în Italia, la Roma. Şi pentru această competiţie cheltuilile de cantonament nu au fost suportate de Federaţie, ci de clubul din Reşiţa. (n.r. sportiva are dublă legitimare, la Clubul din Alba Iulia şi la cel din Reşiţa). Calificarea sportivei este cu atât mai interesantă, cu cât a fost aproape să abandoneze marşul, în urmă cu doi ani.

Ana Rodean este a treia sportivă a clubului din Alba Iulia care se califică la competiţia supremă, după Norica Câmpean (Atlanta – 1996, Sydney – 2000, Atena – 2004) şi Ana Maria Groza (Sydney – 2000, Atena – 2004, Beijing – 2008). (Reportaj realizat de NICU NEAG)

Citiţi şi:

 

Alba Iulia, destinaţie turistică de excelenţă pentru al doilea an consecutiv. Distincţia este acordată de cel mai mare site de turism din lume

 

Blaj aLive, cel mai accesibil festival de muzică din România. Peste 30 de artişti vor concerta pe Câmpia Libertăţii

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite