Aurul de la Roşia Montană, exploatat în şase cariere de suprafaţă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Noul certificat de urbanism pentru proiectul Roşia Montană face referire la nouă monumente istorice, 17 situri arheologice şi 20 de lucrări de construire obiective miniere. Documentul are la bază 4.000 de file de anexe.

În forma scrisă, certificatul are 20 de pagini, care fac însă trimitere la anexele cuprinse în mai multe bibliorafturi în greutate de aproape 20 de kilograme. Primul certificat de urbanism eliberat de Consiliul Judeţean Alba în anul 2004 avea în total cu anexele aproximativ 100 de pagini.

Şase obiective de interes naţional

Certificatul de urbanism nr. 87 din 30 aprilie 2010 se referă la o suprafaţă de teren şi construcţii de 12,57 milioane de metri pătraţi. Cea mai mare parte a terenului şi a construcţiilor (10,5 milioane de metri pătraţi) se găsesc pe teritoriul comunei Roşia Montană. Restul suprafeţei se află în oraşele Abrud şi Câmpeni, respectiv în comuna Bucium.

Funcţionarii CJ Alba au inclus în document nouă imobile aflate pe lista monumentelor istorice, din care şase sunt valori de patrimoniu de interes naţional. Este vorba despre exploatarea minieră romană de la Alburnus Maior, Galeriile Romane din masivul Cârnic şi patru imobile din satul Roşia Montană, dintre care una este actualul sediu al primăriei. În cazul acestora trebuie realizate lucrări de cercetare, protejare şi conservare.

În certificat se face referire şi la 17 situri arheologice şi două monumente ale naturii, Piatra Despicată şi Piatra Corbului. Siturile arheologice sunt reprezentate în majoritate de necrople romane, aşezări, exploatări, edificii şi galerii din perioada romană. Investitorul va fi obligat să acţioneze în raport cu acestea conform legislaţiei în vigoare. Potrivit certificatului de urbanism, investiţia afectează o biserică ortodoxă, una greco-catolică, două case de rugăciune baptiste, şase cimitire şi 53 de morminte aflate pe terenuri private.

Potrivit certificatului de urbanism lista cu obiectivele viitoarei exploatări miniere cuprinde 20 de lucrări. Este vorba, printre altele, de şase cariere de exploatare, două halde de depozitare, uzina de procesare, barajul şi lacul Cetate şi sistemul iazului de decantare de la Corna. Cele şase cariere vor fi în zonele Cetate, Cârnic, Orlea, Jig, Şulei şi Pârâul Porcului.

Analiză de trei luni la Consiliul Judeţean

„Este cel mai complet certificat de urbanism care a fost eliberat în România până acum. Toate observaţiile au fost analizate timp de aproape trei luni de specialiştii Consiliului Judeţean. Nu văd de ce justiţia nu ar da voie instituţiilor statului să spună dacă o astfel de investiţie trebuie să fie realizată în România“, a spus preşedintele Consiliului Judeţean Alba, Ion Dumitrel.

SC Roşia Montană Gold Corporation SA a achitat o taxă în valoare de 71.428 lei pentru eliberarea certificatului. Primul document de acest gen, eliberat în anul 2004, a fost supendat de instanţele de judecată, iar următoarele două au fost anulate tot în justiţie în 2006, respectiv 2007 pe motiv că au fost incomplete.

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite