Au cumpărat utilaje agricole de peste 60.000 de lei şi au ”uitat” să plătească. Cum s-a încheiat aventura penală

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Utilajul agricol a fost ”cumpărat” fără a se mai plăti contravaloarea acestuia. Foto: pixabay.com
Utilajul agricol a fost ”cumpărat” fără a se mai plăti contravaloarea acestuia. Foto: pixabay.com

Doi bărbaţi din judeţul Mureş au fost condmanaţi la închisoare pentru înşelăciune după ce au cumpărat de la o asociaţie din comuna Stremţ, jdueţul Alba, un utilaj fără să mai achite contravaloarea acestuia.

Hotărârea a fost pronunţată de Judecătoria Aiud în 12 martie 2021 şi a fost contestată cu apel de către Parchet. Astfel, L. Răzvan Sergiu (recidivist) a primit pedeapsa de 4 ani şi 6 luni de închisoare cu executare, iar S. Cosmin Emil a primit 8 luni cu suspendare, sub supravegehre, pe un termen de 2 ani.

În privinţa celui de-al treilea inculpat, C. Liviu Ovidiu, acuzat de complicitate la înşelăciune, instanţa a încetat procesul penal după ce acesta s-a împăcat cu partea vătămată.

Instanţa a reţinut că Asociaţia ”Gorunul” Stremţ a achiziţionat la data de 9 ianuarie 2012 un tractor la preţul de 59.400 de lei. În cadrul adunărilor consiliului de administraţie al persoanei vătămate, s-a hotărât valorificarea utilajelor agricole din patrimoniul asociaţiei, fapt pentru care a fost postat un anunţ prin care s-a oferit spre tractorul cu suma de 10.000 euro, un disc agricol pentru 2.900 euro şi un plug la preţul 1.400 euro, în total 14.300 euro.

Acest anunţ a fost vizualizat de către inculpatul L. Răzvan Sergiu în cursul zilei de 24 iunie 2019, când a luat hotărârea infracţională să escrocheze persoana vătămată prin intrarea în posesia utilajelor şi valorificarea lor ulterioară la un preţ inferior celui de piaţă. Pentru a-şi asigura succesul, acesta a luat legătura în cursul aceleiaşi zile cu ceilalţi doi bărbaţi, fiecare urmând să dobândească un câştigîn urma inducerii în eroare a persoanei vătămate cu privire la plata preţului utilajelor şi agregatelor agricole.

Conform înţelegerii, L. Răzvan Sergiu urma să pretindă efectuarea unei plăţi scriptice nereale pentru a determina reprezentanţii persoanei vătămate să le predea bunurile, iar cei doi inculpaţi să se deplaseze în prealabil la locul unde se aflau cele trei utilaje şi agregate agricole pentru verificarea stării şi funcţionalităţii bunurilor ce urmau a fi vândute. Acest ultim aspect era menit să creeze o aparenţă de seriozitate a cumpărătorului, ce urma să contacteze telefonic reprezentantul persoanei vătămate, dar şi să permită o evaluare a preţului la care ar putea fi revândute la scurt timp cele trei bunuri.

Transfer bancar efectuat ”aparent”

Astfel, L. Răzvan Sergiu a contactat telefonic, la data de 24 iunie 2019, reprezentanţii persoanei vătămate, s-a interesat dacă bunurile pot fi ridicate în cursul aceleiaşi zile, relatându-le că va face plata prin intermediul unei aplicaţii de Internet banking şi nu prin virament bancar, inculpatul comunicând în final că se va prezenta spre sfârşitul programului. S-a prezentat ca şi reprezentant al unei societăţi comerciale aflate în incapacitate de plată şi, fără să negocieze preţul, a acceptat să „cumpere” tractorul, discul şi plugul cu suma de 13.800 de euro, echivalentul a 65.174 lei.

Ulterior, în prezenţa reprezentantului persoanei vătămate, L. Răzvan Sergiu a efectuat un aparent transfer bancar pentru suma  respectivă, oferind asigurări certe că întreaga sumă de bani va ajunge în contul bancar al asociaţiei. Utilajele au fost ridicate, iar tractorul a fost vândut rapid pentru 31.500 de lei, respectiv mai puţin de jumătate din valoarea iniţială. Pentru că banii nu au mai ajuns în conturile asociaţiei din Stremţ, reprezentanţii acesteia au formulat plângere penală, fiind demarată o anchetă. În final, utilajele au fost recuperate iar cei trei bărbaţi au fost deferiţi instanţei de judecată.  

”Comiterea unor infracţiuni de înşelăciune pare să fi fost un mod de obişnuit pentru acesta de a obţine sume de bani, iar lăsarea nepedepsite a unor asemenea activităţi este exclusă. De asemenea, instanţa are în vedere vârsta inculpatului şi posibilităţile de reintegrare în societate şi de conştientizare a caracterului grav al faptei comise.

Faţă de întreaga activitate infracţională derulată, inculpatul trebuia să ştie că, pe lângă drepturi, are şi o o serie de obligaţii, răspunderi, care caracterizează comportamentul său în faţa societăţii. Doar o pedeapsă justă şi proporţională este de natură să creeze aptitudinea subiectivă a inculpatului de a se corija şi elibera de deprinderile antisociale care l-au antrenat pe calea săvârşirii de infracţiuni”, astfel motivează magistratul hotărârea de a-l condamna la închisoare cu executare pe inculpatul principal, L. Răzvan Sergiu.

Vă recomandăm să mai citiţi:

Cine sunt poliţiştii - motociclişti care l-au prins pe criminalul din Alba. Bărbatul a fost reţinut VIDEO

Mega-licitaţie în valoare de 200 de milioane de lei pentru traseele de transport călători din Alba

Alba Iulia



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite