Armă fabricată la Cugir, folosită într-un atac comis în SUA. Noi detalii despre crimele din El Paso

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Tânărul american a fost filmat de camerele de supraveghere
Tânărul american a fost filmat de camerele de supraveghere

Arma de asalt folosită în atacul de la El Paso, din 2019, soldat cu 23 de morţi şi 26 de răniţi, a fost cumpărată din România, fiind fabricată la Cugir, potrivit presei americane.

Despre originea armei s-a discutat şi după atentat, dar acum informaţia a devenit oficială în cadrul procesului care se derulează în SUA.

Patrick Crusius, în vârstă de 21 de ani, are 90 de capete de acuzare după crimele în masă din 3 august 2019. Potrivit documentelor din dosar, autorităţile îl acuză că a organizat atacul pentru a-i speria pe hispanici şi a-i determina să părăsească Statele Unite.

Autorităţile au investigat însă şi provenienţa armei. Atacatorul a spus într-un manifest publicat înainte de eveniment că arma pe care a folosit-o era un WASR-10 (Wassenaar Arrangement Semi-automatic Rifle care se fabrică la Cugir – n.red.), o versiune semiautomată a unei arme militare româneşti AK-47.

După arestare, el a spus poliţiei că a cumpărat muniţie pentru aceasta din Rusia. Poliţia din El Paso a investigat însă provenienţa armei.  Un oficial al poliţiei a declarat că arma folosită la împuşcare a fost achiziţionată legal, cel mai probabil online şi preluată ulterior de la un magazin de arme de foc din Texas.

Arma provine dintr-un lot importat legal în SUA de o companie americană cu relaţii comerciale vechi la Cugir. Pe 3 august 2019, a avut loc un atac în masă la un magazin Walmart din El Paso, Texas, Statele Unite. Tânărul înarmat a deschis focul şi a ucis 23 de persoane şi a rănit alte câteva zeci. 

Incidentul a fost descris ca fiind cel mai mortal atac asupra latinilor din istoria americană modernă. Patrick Wood Crusius, din Allen, Texas, a fost arestat la scurt timp şi acuzat de crimă capitală, atac terorist şi crime legate de ură rasială.

La Cugir funcţionează două societăţi de stat care au ca obiect de activitatea producţia de armament şi muniţie. Printre pertenerii externi ai acestora se află şi o companie din SUA.

Vă mai recomandăm să citiţi:

 

Castelul din Apuseni distrus în timpul filmărilor la „Noi cei din linia întâi” a fost cumpărat de Hilton FOTO VIDEO

 

Fabrica de Arme Cugir, trimisă în judecată pentru explozia în care şi-a pierdut viaţa o angajată

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite