Apa din reţeaua publică a unei comune din Alba nu este potabilă. DSP a găsit nitraţi şi enterococci

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Apa din reţeaua publică a comunei nu este potabilă
Apa din reţeaua publică a comunei nu este potabilă

Direcţia de Sănătate Publică Alba anunţă că în comuna Lunca Mureşului că apa de la robinet nu este potabilă şi este recomandat să fie folosită doar în scop menajer, fără a fi utilizată la prepararea hranei sau pentru băut.

În 15 iulie, inspectorii DSP Alba au recoltat două probe de apa livrată de Serviciul de distribuţie de la bazinul colector al puţurilor din Lunca Mureşului şi de la robinetul din holul primăriei, iar, conform rezultatelor care au fost definitivate în 18 iulie, valoarea nitraţilor este depăşită. Potrivit DSP Alba, la ultima probă recoltată, pe lângă valoarea nitraţilor depăşită, s-a adăugat şi depăşirea valorii normale a parametrului microbiologic – enterococci, a apei din bazinul de înmagazinare. 

”Conducerea DSP Alba, conform prevederilor Legii 458/2002, analizând riscurile pentru sănătatea populaţiei generate de întreruperea aprovizionării cu apă ai cărei parametri chimici şi microbiologici nu corespund prevederilor legale, dispune să se livreze această apă cu recomandarea expresă să fie folosită doar în scop menajer, fără a fi utilizată la prepararea hranei şi nici pentru băut”, arată DSP Alba, într-un comunicat de presă. 

Totodată, instituţia informează că nitraţii sunt substanţe chimice care pot cauza intoxicaţii acute la copiii mici, respectiv intoxicaţii cronice la adulţi, iar depăşirea valorii normale a parametrului microbiologic – enterococci poate cauza boli infecţioase acute. 

Fierberea apei este contraindicată pentru că duce, prin scăderea volumului, la creşterea concentraţiei nitraţilor, potrivit sursei citate.  ”Atenţionăm celelalte autorităţi publice locale care deţin staţii proprii de distribuţie a apei potabile şi care nu deţin autorizaţie sanitară de funcţionare să întreprindă de urgenţă demersurile necesare pentru a intra în legalitate. Recomandăm livrarea apei către populaţie în parametri calitativi conform Legii 458/2002”, a declarat directorul DSP Alba, Alexandru Sinea.  

Potrivit legii, autoritatea de sănătate publica judeţeană, respectiv a municipiului Bucureşti, trebuie să asigure disponibilitatea informaţiei în ceea ce priveşte calitatea apei potabile, avizarea consumatorilor despre posibilele efecte asupra sănătăţii şi despre măsurile de remediere luate sau care se impun a fi luate de către autorităţile competente ori de către consumatorii în cauza.

Citiţi şi:

Ce înseamnă, de fapt, „a dat bir cu fugiţii” şi „tufă de Veneţia”. Zece expresii ciudate din limba română

Secretele unui castel nobiliar din Transilvania vechi de peste 400 de ani: donat, moştenit şi pierdut la cărţi

Legenda româncei care a fost furată de o şatră de ţigani şi a ajuns cea mai apreciată dansatoare din Europa

Legendele de la Chicera Comorii, muntele din Apuseni unde a fost îngropată o mare cantitate de aur

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite