Apa râului Mureş, mai curată decât apa de la robinetele din Ocna Mureş. Locuitorii oraşului sunt disperaţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Apa la Ocna Mureş
Apa la Ocna Mureş

Apa potabilă este de aproape un an de zile un calvar pentru locuitorii oraşului Ocna Mureş. Aflaţi la capătul magistralei care alimentează o mare parte a judeţului Alba, oamenii din Ocna Mureş sunt nevoiţi să utilizeze şi să plătească o apă ruginie, care de multe ori este mai tulbure decât apa din râul Mureş.

Exemplul comparaţiei cu apa din Mureş a fost oferit de un locuitor al oraşului şi arată diferenţe foarte mari. “Am fost până la Mureş să iau o sticlă de apă să dovedesc că e mai curată ca cea de la robinet. Am adus cu mine în Ocna 10 tricouri albe însă nu le pot spăla, mi-e frică că rămân maro. M-am săturat de apa asta din Ocna Mureş”, a spus persoana respectivă, citată de ocnamuresonline.ro.

Stocul de apă plată din fiecare magazin alimentar din Ocna Mureş e pe terminate, oamenii au fugit pe la izvoarele din jurul oraşului, alţii şi-au montat filtre sau şi-au umplut butoiele de prin curte cu apă în speranţa că rugina din apă se va decanta şi o vor putea folosi. Nu îi mai interesează explicaţiile tehnice, "logice" ale autorităţilor. “Avem deja prins în bugetul de anul acesta construirea unui al doilea bazin de 1000 mc până în toamnă pe dealul Banţa, la Uioara de Jos, o investiţie ce se ridică la 4-5 miliarde lei vechi bani ce vor fi alocaţi din fondul de dezvoltare a CTTA APA SA dar şi din bugetul Primăriei Ocna Mureş. În acest mod vom putea alimenta oraşul dintr-un bazin în timp ce în celălalt se vor decanta resturile de oxid de fier, dacă va fi cazul cum se întâmplă acum. Odată cu modernizarea cartierelor din Ocna Mureş se înlocuiesc şi ţevile de alimentare cu apă. Astfel de lucrări durează însă vrem ca pe anul viitor totul să fie gata”, a spus primarul Silviu Vinţeler.

ocna apa

Reprezentanţii furnizorului judeţean Apa CTTA pun problema calităţii apei pe creşterea consumului şi acuză faptul că la Ocna Mureş se fură apă. Aceştia îşi asumă răspunderea pentru faptul că nu au curăţat din timp conductele de apă, favorizând formarea de depuneri pe conducte, dar au pregătit pentru perioada următoare un plan de acţiune pentru a împiedica astfel de incidente.

“Triplarea debitelor şi a vitezelor este cauzată şi de faptul că toţi cu casele particulare udă în grădini. Avem o pierdere de 20%. Nu este în Uniunea Europeană o pierdere mai mare de 30% la apă, iar la Ocna aveam în primăvară pierderi de 20%, iar acum avem de peste 60%. Aceasta este apă negăsită şi nu pierderi în reţele pentru că acestea s-ar vedea”, a explicat Viorel Lazăr, directorul societăţii. În unele zile, la Ocna Mureş, indicele de turbiditate a apei a depăşit valorile admise de mai multe ori. Dacă valoarea maximă admisă de normele europene a indicelui de turbiditate a apei este de 5, la Ocna Mureş măsurătorile au arătat că atingea chiar şi 30.

Aceste explicaţii tehnice nu îi mulţumesc pe locuitorii oraşului care primesc în continuare la robinete apă tulbure, ruginie, care nu poate fi utilizată la spălat şi distruge şi centralele termice.

ocna apa
Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite