Obiceiuri de Anul Nou din 1943 descrise în lucrarea de control a unui elev: „Copiii umblă cu sorcova ca să câştige bani, covrigi, nuci şi alte bunătăţi“

Obiceiuri de Anul Nou din 1943 descrise în lucrarea de control a unui elev: „Copiii umblă cu sorcova ca să câştige bani, covrigi, nuci şi alte bunătăţi“

Sorcova era un obicei

În urmă cu 60 de ani obiceiurile de Anul Nou erau cu mult diferite faţă de ceea ce se întâmplă acum. ără televizoare, instalaţii de sonorizare sau efecte pirotehnice, feciorii şi fetele sărbătoreau Anul Nou la fel de „zgomotos”, însă cu bice, buciume şi clopote.

Ştiri pe aceeaşi temă

O compunere scrisă de un copil din Cugir, în 1943, la o lucrare de control descrie mai multe obiceiuri de Anul Nou, din perioada respectivă. Documentul este păstrat în cadrul Arhivelor Naţionale din Alba Iulia.

Nu ştiu cum sunt alţii de prin alte părţi, dar eu şi cu toţi băieţii de la noi multe mai făceam în seara de Anul Nou. Ne pregăteam dinainte cu trei săptămâni. Cum sosea seara de Anul Nou şi de cum însera, începeam a ieşi cu bice, buciume, clopote şi făceam o gălăgie de ţi se scula păru în cap. Acum, de vreo câţiva ani, a început a umbla şi pe la noi cu pluguşorul şi cu buhaiul şi frumos mai este când spune versul pluguşorul.

Feciorii merg la şezătoare, unde sunt adunate fetele şi acolo pârjolesc păr de porc, se vrăjesc… zic ei cum va fi bărbatul sau nevasta fiecăruia….Se pun sub mai multe farfurii pâine, sare, inel, leu, cărbune, piptene, acela care găseşte pâinea, leul sau inelul va fi foarte bogat, iar acel ce găseşte sare, cărbune, peptene va fi sărac de tot.

Fetele „se urcă” pe gunoi şi, în care parte aud câini lătrând, în partea aceea se vor mărita. Mai merg pe la coteţele porcilor, unde strigă la porc, iar, dacă grohăie, e semn că se vor mărita în anul acela. Şi mai fac fetele încă multe obiceiuri deale lor. Femeile pârgălesc ovăz şi îl dau la găini, ca să ouă tot anul. Flăcăii ieau porţile de la oameni şi le ascund în glumă. Când e pela orele 12, se bagă la biserică, unde se face slujba pentru închiderea anului şi pentru începerea noului an. După ce iese dela biserică, se duc fiecare pe la casele lor.

De dimineaţă e vorbă că dacă vine străin întâi la casă şi de parte bărbătească, toate oile vor făta berbeci, iar dacă vine de parte femeiască vor făta mieluţă. Copiii umblă cu sorcova ca să câştige bani, covrigi, nuci şi alte bunătăţi. Iar, unde umblă cu pluguşorul, se merge şi se stropeşte cu apă şi grâu ori ovăz, în semn că seamănă pe unde au arat.

Se bagă apoi la biserică unde se face Liturghia, iar, după ce se iese, adică după masă, merge fetele şi flăcăii la joc. Cei care îi cheamă Vasilie se mai cinstesc unul pe altul. Sunt frumoase obiceiurile şi datinile noastre a anului nou, mai ales acele pe care le ştiu bătrânii.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările