Angajaţii unei primării din Alba nu şi-au primit salariile de două luni. Primar: „La noi, toate sunt atât de mici că nu le vedem“

Angajaţii unei primării din Alba nu şi-au primit salariile de două luni. Primar: „La noi, toate sunt atât de mici că nu le vedem“

Primarul din Ceru Băcăinţi

Angajaţii comunei Ceru Băcăinţi din Alba, cu mai puţin de 300 de locuitori, nu şi-au luat salariile de două luni. Primarul spune că are noroc pentru că este şi pensionar.

Ştiri pe aceeaşi temă

„Nu am luat salariile şi nu avem nici speranţe că să le luăm în continuare“, a declarat primarul din Ceru Bacainti. Primăria are opt angajaţi, inclusiv primarul şi viceprimarul, şi patru "asistaţi", potrivit lui Trif, iar fondul lunar de salarii se ridica la 29.000 de lei.  
 
Edilul susţine că s-a ajuns la această situaţie nu din cauza majorării salariilor, un plus de 2.200 de lei pe luna pentru toţi angajaţii.  
 
"Este aceeaşi poveste în fiecare an. Aşteptăm o nouă rectificare, asta ar fi soluţia. Prin lege nu avem dreptul la bani de salarii numai la atât. Noi suntem o comună atât de mică încât nu ne putem permite să avem niciun ban la buget în afară de impozitul pe teren, care nu ne asigură salariile pe două luni. Restul banilor îi primim de la ministerul de finanţe după formulă stabilită de legea finanţelor publice locale, lege care ţine cont de numărul de locuitori, de intravilan, de buget. La noi toate sunt atât de mici că nu le vedem, sunt că şi avionul la înălţime", a declarat Trif. 

Primarul câştigă ceva mai mult de 4.000 de lei, iar viceprimarul cu circa 1.000 de lei mai puţin. Potrivit noii legi a salarizării, Consiliul local avea posibilitatea să stabilească salariile angajaţilor primăriei între limita de 1.450 lei şi un maxim reprezentând salariul viceprimarului. Primarul Ioan Trif afirmă că el s-ar fi mulţumit şi cu un salariu mai mic, dar nu a avut ce face, a trebuit să aplice legea care prevede că un primar de comună trebuie să primească de patru ori salariul minim.

Ioan Trif susţine că ”are noroc” cu pensia de 1300 de lei pe care o primeşte după cei 37 de ani de muncă la Fabrica de Arme de la Cugir. 
 
Din cauză că are puţini contribuabili la bugetul local, Primăria comunei Ceru Băcăinţi, a rămas, şase luni de la alegerile locale, fără viceprimar. Consiliul local a ales viceprimarul abia în decembrie 2016. De asemenea, contabilitatea este externalizată, iar postul de secretar nu a mai fost scos la concurs, atribuţiile fiind preluate de unul dintre angajaţi. Primăria nu a fost capabilă nici să plătească inemnizaţiile cuvenite consilierilor locali. Pentru a mai avea o speranţă că poate plăti ceva facturi, primarul a decis să trimită angajaţii prin sate pentru a le cere oamenilor să plătească impozitul.

  

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: