„Amprente celebre în Alba Iulia“, un documentar unic în România, lansat în Cetatea Alba Carolina

„Amprente celebre în Alba Iulia“, un documentar unic în România, lansat în Cetatea Alba Carolina

Personajul Mihai Viteazul în filmul documentar

„Amprente celebre în #AlbaIulia“ este un documentar care exploatează vizual o parte din patrimoniul cultural de excepţie cu care este înzestrat oraşului Alba Iulia. Realizarea filmului a fost posibilă prin proiectul „Alba Iulia-O istorie vizuală prin «amprente» celebre“, derulat de Municipiul Alba Iulia, cofinanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional (AFCN).

Ştiri pe aceeaşi temă

Documentarul spune povestea a 30 de personalităţi (faţă de 25 asumate prin cererea de finanţare) care au scris istorie la  Alba Iulia. Altfel spus, ne arată locurile din Alba Iulia pe unde au trecut, domnit sau îşi dorm somnul de veci personalităţi de talie naţională şi europeană, numite generic „oameni celebri“. Vorbim de Mihai Viteazul,  Iancu de Hunedoara, principele Gabriel Bethlen, regele Ludovic cel Mare al Ungariei, împăratul Carol al VI-lea de Habsburg, împăratul Iosif al II-lea, Horea, regele Ferdinand I al României, generalul francez Henry Berthelot, poetul Martin Opitz, episcopul savant Ignác Batthyány, şef-rabinul Ezekiel Paneth,  Adalbert Cserni(cel care a înfiinţat primul muzeu al oraşului), John Smith(aventurierul care i-a îndemnat pe englezi să colonizeze America) etc.
 
În cele 28 de minute ale filmului (faţă de 25 asumate prin cererea de finanţare) sunt promovate idei ca: diversitatea, toleranţa, multiculturalismul, convieţuirea interetnică şi interconfesională. În realizarea documentarului au fost implicate şi personaje istorice din trupele de reconstituiri istorice existente în oraş: Garda Apulum, Garda Naţională de la Alba Iulia, Personajele istorice ale Muzeului Naţional al Unirii, Garda Cetăţii. Astfel, avem ocazia să aflăm  povestea personalităţilor chiar de la personajele istorice care le întruchipează şi le duc faima din trecut în viitor. Filmul va fi folosit ca instrument de marketing cultural, de promovare a oraşului cu cea mai mare cetate din România, Cetatea Alba Carolina, în rândul turiştilor români şi străini. 
 
 
Documentarul are subtitrări în limbile:  maghiară, germană, engleză, franceză şi italiană. 
 
 
”Din datele noastre, iniţiativa realizării unui astfel de documentar este unică în România. În proiect este implicată şi tânăra generaţie. Imaginea a 25 de personalităţi, a căror poveste o spune documentarul, este adusă în atenţia publicului larg şi prin intermediul unor portrete, realizate de către un grup de elevi de la Liceul  de Arte „Regina Maria” din Alba Iulia.  Lucrările au fost realizate în regim de volunatariat, iar materialele necesare asigurate de către Municipiul Alba Iulia, din bugetul proiectului. Portretele au fost expuse în cadrul evenimentului de lansare a filmului documentar. Ulterior, lucrările vor intra în patrimonul Municipiului Alba Iulia şi vor fi expuse într-un loc accesibil publicului larg”, se afirmă într-un comunicat de presă al Primăriei Alba Iulia.
 
 
Proiectul este derulat de Municipiul Alba Iulia, în parteneriat cu Universitatea „1 Decembrie 1918“, Muzeul Naţional al Unirii şi Societatea comercială Apulum S.A. Are o valoare totală de 53.262 de lei şi este cofinanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional (AFCN) cu 39.936 de lei (74,98 %). Societatea comercială Apulum S.A. din Alba Iulia contribuie cu 8.000 de lei (15,2%), iar Primăria Alba Iulia cu 5.326 lei (10%). 
 
 
citeste totul despre: