Amenzi de 7.000 de lei după nunta cu salmonela de la Bistra. 115 persoane au ajuns la spital

0
Publicat:
Ultima actualizare:

DSP Alba a prezentat luni, 2 septembrie, concluziile anchetei în cazul nunţii din comuna Bistra, în urmă căreia 115 persoane au ajuns la spital. Oamenii au fost infestaţi cu salmonela. Bucătăreasa a primit o amendă de 3.000 de lei şi organizatorii nunţii (familia mirelui) au primit o amendă de 4.000 lei.

Potrivit directorului DSP Alba, Horia Timiş, cauzele intoxicaţiei au fost lipsa de igienă şi condiţiile improprii de preparare, depozitare şi transport a mâncării, ce a fost pregătită integral în casa mirelui, în mare parte din produse din propria gospodărie. Numărul bolnavilor infestaţi cu salmonela a ajuns la 115. Din investigaţii a rezultat că microbul a provenit fie de la un purtător, care a intrat în contact cu mâncarea, fie din cauza preparării mâncării în apropierea unei surse bacteriene. Bucătăreasa a primit o amendă de 3.000 de lei şi organizatorii nunţii (familia mirelui) au primit o amendă de 4.000 lei.

„În data de 27 august 2013, DSP a fost sesizată în legătură cu o posibilă toxiinfecţie alimentară în urma unei nunţi din comuna Bistra. În acea dată au început să apară primele cazuri, neştiindu-se ce amploare va lua situaţia. Primii pacienţi au ajuns la spitalul din Abrud. S-au luat probe de sanitaţie de la locul evenimentului, de la primii bolnavi. Pe parcursul zilei, pacienţii au început să vină, iar din anchete s-a dedus că la nuntă au participat aproximativ 300 de persoane. A existat pericolul de a depăşi capacitatea judeţului cu privire la numărul limitat de paturi din spitale. A fost o situaţie fără precedent, ce a durat trei zile. Până la urmă s-a stabilizat la 115 internaţi”, a declarat Horea Timiş.

Din totalul de 115 pacienţi, 14 cazuri au fost internate la secţia de boli infecţioase de la Alba Iulia, 83 de cazuri la spitalul din Abrud, 15 cazuri la spitalul din Cîmpeni şi 3 cazuri la clinica de boli infecţioase Cluj. Până luni, au fost externaţi 39 de pacienţi, 74 sunt în spitalizare continuă şi vor fi externate în zilele următoare iar 2 cazuri sunt tratate la domiciliu.

„Nu se ştia ce fel de intoxicaţie este (cu salmonela sau stafilococ). Pacienţii prezentau greţuri, vărsături, simptome date de ambele bacterii. La spitalul din Abrud a fost depăşit numărul de paturi, În timpul nopţii, împreună cu primarul, directorul spitalului şi pompierii, s-a suplimentat numărul de paturi, ce au fost aduse de la Centrul de Vârstnici din Cîmpen. iÎn prima fază, pacienţii veneau cu vărsături, scaune diareice. Nu se ştia la ce număr de pacienţi se va ajunge. La 48 de ore, continuau să vină bolnavi cu puseuri febrile, la copii era periculos. Dacă era o combinaţie între salmoneoză şi stafilococ, se sfârşea cu deces la persoane debilitate, copii şi vârstnici”, a mai spus directorul DSP Alba. Printre intoxicaţi, peste 20 de minori şi 3 gravide. Toxiinfecţia nu i-a afectat pe cei doi miri.

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite