Rejudecare pentru frauda de peste 2 milioane de euro de la „Algeroco“. Afaceristul Gelu Iancu, aproape să scape de răspunderea penală

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Activitatea de procesare a cărnii s-a desfăşurat la Alba Iulia, în spaţiile societăţii Lider ProdcarnSRL
Activitatea de procesare a cărnii s-a desfăşurat la Alba Iulia, în spaţiile societăţii Lider ProdcarnSRL

Una din cele mai mari fraude din istoria recentă a judeţului Alba are toate şansele să se prescrie din punct de vedere penal, după ce Curtea de Apel Alba Iulia a decis luni, 3 iunie, rejudecarea dosarului. Inculpat este omul de afaceri Gelu Iancu, care a fost condamnat la Tribunalul Alba, în 2012, la 3 ani de închisoare cu suspendare şi la plata unor despăgubiri de aproape 11 milioane de lei către Direcţia de Finanţe Publice Alba.

”Admis recursul inculpatului, casat hotărârea, trimis cauza spre rejudecare la Tribunalul Alba”, se afirmă în minuta instanţei de la Curtea de Apel. Judecătorii au reţinut în susţinerea deciziei de trimitere spre rejudecare la Tribunalul Alba motive invocate de apărătorii inculpatului. Care sunt acestea, se va cunoaşte cu exactitate la momentul motivării soluţiei.

Omul de afaceri a fost trimis în judecată în ianuarie 2006, iar faptele penale de care este acuzat au ca sursă activitatea societăţii Algeroco SRL Baia de Arieş în fosta zonă defavorizată „Apuseni“. La vremea respectivă, firmele care desfăşurau activitate în zonele defavorizate stabilite de Guvern beneficiau de scutiri de taxe şi impozite datorate bugetului de stat. Firma avea ca obiect de activitate prelucrarea cărnii. În perioada respectivă societatea a beneficiat de scutiri importante de taxe şi impozite pentru că a desfăşurat activitate în zona defavorizată. În realitate, procurorii au descoperit ca activitatea a avut loc la Alba Iulia, iar facturile au fost emise pe firma din zona defavorizata. Ca să scape de societate, Gelu Iancu a vândut acţiunile unui cetăţean maghiar, care nu există în realitate

Fapta de evaziune fiscală, prescrisă

Gelu Iancu a scăpat, la Tribunalul Alba, de una dintre faptele penale de care este acuzat. Tribunalul Alba a constatat în 19 noiembrie 2012 prescrierea infracţiunii de evaziune fiscală. A rămas valabilă condamnare la 3 ani de închisoare cu suspendare şi obligativitatea de a plăti Direcţiei Generale de Finanţe Publice Alba despăgubiri civile în valoare de aproape 11 milioane de lei, respectiv 2,4 milioane de euro. Potrivit sentinţei Tribunalului, omul de afaceri mai trebuie să plătească 329.350 lei cu titlu despăgubiri civile în favoarea părţii civile SC Algeroco SRL.

De asemenea, magistraţii au mai impus confiscarea specială de la inculpat a sumei de 413.226 lei, precum şi achitarea unor despăgubiri de 581.426 de lei către Autoritatea Naţională a Vămilor. Judecătorii de la Tribunal au schimbat încadrarea juridică a infracţiunilor de evaziune fiscală şi fals intelectual într-o infracţiune complexă de evaziune fiscală şi au constatat prescrierea acesteia. De la momentul sesizării anchetatorilor au trecut mai mult de opt ani, cât este termenul de prescriere.

Firma, vândută unei ”fantome”

Algeroco avea ca obiect de activitate procesarea cărnii. Iniţial a avut sediul în oraşul Zlatna după care l-a transferat în Baia de Arieş, unde, potrivit documentelor prezentate de omul de afaceri, au fost sacrificaţi 4.272 de porci aduşi din import. Pentru această activitate a beneficiat de scutirile de impozite şi taxe în valoare de peste 10 milioane de lei. „Prin înfiinţarea societăţii Algeroco SRL Baia de Arieş cu sediul în zonă defavorizată a urmărit acoperirea unei manopere de fraudare, eschivându-se de la plata taxelor şi impozitelor datorate bugetului de stat prin trecerea producţiei prin contabilitatea acestei firme“, se susţine în motivarea sentinţei de la Judecătorie. Gelu Iancu era la vremea respectivă administrator şi la firma Lider Prodcarn SRL Alba Iulia, cu acelaşi obiect de activitate.

Anchetatorii au demonstrat că cea mai mare parte din cantitatea de carne de porc a fost procesată prin abatorul din Alba Iulia şi nu la Baia de Arieş. În prezent ambele firme sunt în procedură de faliment. Procesul de faliment al societăţii Algeroco a fost suspendat în 2010 până la finalizarea cauzei penale. Gelu Iancu a transferat părţile sociale şi a cedat funcţia de administrator, în anul 2002, unui cetăţean maghiar care nu există în realitate. Lider Prodcarn SRL a fost vândută de Gelu Iancu unui alt afacerist controversat: Dorel Tamaş, urmărit internaţional pentru înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave. 

Citiţi şi:

Proprietăţi ale firmelor miliardarului Dorel Tamaş scoase la vânzare pentru aproape 4 milioane de euro

Se strânge laţul în afacerea „Algeroco“. Tribunalul Alba menţine pedeapsa cu închisoarea şi despăgubirile de 2,4 milioane euro pentru omul de afaceri Gelu Iancu

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite