Dosarul „Pomelo“: Fostul director de la DSV Alba, Vasile Bereş, condamnat la 1 an de închisoare cu suspendare pentru abuz în serviciu

Dosarul „Pomelo“: Fostul director de la DSV Alba, Vasile Bereş, condamnat la 1 an de închisoare cu suspendare pentru abuz în serviciu

Vasile Bereş, directorul suspendat de la DSV Alba

Fostul director executiv al Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Alba, Vasile Bereş, suspendat din funcţie, a fost condamnat marţi de Tribunalul Alba la 1 an de închisoare pentru abuz în serviciu contra intereselor publice. Inculpatul a fost achitat pentru infracţiunea de luare de mită.

Ştiri pe aceeaşi temă

Sentinţa a fost pronunţată marţi, 23 iulie 2013 şi poate fi contestată la Curtea de Apel Alba Iulia. Instanţa a dispus despăgubiri în valoare de 600 lei pentru Primăria Cîmpeni şi o sumă similară către Primăria Aiud şi a respins acţiunea DGFP Alba. Primăriile Mihalţ şi Vidra nu s-au constituit părţi civile în proces, însă judecătorul a dispus confiscarea sumei de 1.320 lei care, prin poprirea veniturilor de la persoana condamnată, va ajunge la cele două administraţii locale.
 
Vasile Bereş a fost trimis în judecată în iunie 2012 de procurori din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Alba Iulia pentru luare de mită şi abuz în serviciu, dacă funcţionarul public a obţinut pentru altul un avantaj patrimonial, în formă continuată (5 acte materiale).  Potrivit rechizitoriului, în perioada 29 decembrie 2009 – martie 2012, inculpatul Bereş Vasile, în calitate de director executiv al Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Alba, contrar atribuţiilor de serviciu, a anulat un număr de 3 procese-verbale prin care au fost aplicate sancţiuni contravenţionale unor persoane fizice şi nu a dat în debit alte două procese-verbale de contravenţie, modalitate în care a cauzat bugetului de stat un prejudiciu în sumă de 3.920 lei, reprezentând contravaloarea amenzilor care nu au fost încasate.
 
”În perioada 9 – 10 aprilie 2012, inculpatul Bereş Vasile, în calitate de director executiv al Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Alba, a pretins şi primit de la un denunţător, director al unui magazin de desfacere, produse alimentare în valoare de 200 lei pentru a nu mai efectua controale la unitatea respectivă. A.N.A.F. – D.G.F.P. Alba s-a constituit parte civilă în cauză, considerându-se prejudiciată cu suma de 1.920 lei, reprezentând contravaloarea amenzilor care nu au fost încasate la bugetul statului. O parte din prejudiciu, şi anume suma 2.000 lei au fost recuperată pe parcursul cercetărilor”, se arfirmă într-un comunicat al DNA.
 
Plangere depusă de un vecin
 
Infracţiunile de abuz în serviciu au fost descoperite ca urmare a unei plângeri depuse de administratorul societăţii Imperial Prod Impex SRL Alba, Romulus Cristea. Acesta a denunţat faptul că ar fi fost amendat cu suma de 2.000 de lei şi i s-a suspendat activitatea societăţii, care administrează o parte din cea mai mare piaţă agroalimentară din Alba Iulia, după ce a refuzat să mai permită parcarea autoturismelor anngajaţilor DSV pe terenul propriu, aflat lângă sediul instituţiei. După aplicarea amenzii de către inspectorii instituţiei, Vasile Bereş ar fi iniţiat demersuri pentru ca amenda să nu fie dată în debit la DGFP Alba. Astfel, acesta i-a cerut consilierului juridic Elena Bica Draşovean să găsească o modalitate pentru ca amenda să nu fie plătită. Directorul a fost interceptat ambiental şi telefonic atunci când discuta cu Romulus Cristea despre amendă:
 
Cristea: Şi cu problema cealaltă, a noastră ce facem. Contabila zice că ea ştie sigur că mi-aţi bagat în debit. Ce dracu? 
Bereş: Un drac… 
Cristea: Nu vreau să avem probleme împreună. 
Bereş: O văzut contabila? 
Cristea: O zis că o povestit cu cineva de la finanţe 
Bereş: Serios? 
Cristea: Dă-o dracului de treabă că nu vreau să am probleme. 
Bereş: Cum să îţi fie în debit! 
Cristea: Ţi-am spus, eu nu ştiu ce să cred. 
Bereş: Treaba lor. Eu vorbesc pe ce ştiu eu. 
 
Percheziţe la DSV Alba 
 
În 18 aprilie 2012 procurorii DNA au realizat o percheziţie la sediul DSV, ocazie cu care au fost identificate şi alte procese verbale anulate sau reţinute, în biroul directorului. În aceeaşi zi, consilierul juridic Draşovean a mers la Trezoreria Alba Iulia şi a plătit din bani personali suma de 2.000 de lei reprezentând amenda aplicată firmei Imperial Prod Impex SRL Alba. Aceasta a spus că era ocupată şi de aceea a depus cu întârziere procesul verbal la Trezorerie şi l-a plătit din banii proprii. Procurorii au dispus, în final, scoaterea  de sub urmărire penală a consilieruuil juridic Elena Bica Draşovean şi aplicarea unei amenzi administrative de 1.000 de lei. Bereş a justificat anularea documentelor prin faptul că inspectorul ar fi aplicat greşit amenda angajaţilor şi nu societăţii la care lucrau aceştia. 
 
„Potrivit legislaţiei, anularea unui proces-verbal de constatare a unei contravenţii poarte fi decisă numai de instanţa de judecată. De asemenea, directorul avea obligaţia să dea toate procesele verbale la Serviciul de Inspecţie, pentru a fi date în debit, în 30 de zile de la expirarea termenului de formulare a plângerii contravenţionale“, se afirmă în rechizitoriul DNA. Procurorii mai reţin faptul că „Vasile Bereş a instituit o practică în a exonera de la plata amenzii anumiţi contravenienţi“.
 
Denunţat de directorul unui supermarket
 
Fapta de luare de mită a avut loc în relaţia cu un supermarket din Sebeş, administrat de o companie multinaţională. Vasile Bereş ar fi solicitat, prin intermediul unui subordonat două coşuri de produse alimentare în valoare de 200 de lei. Iniţial, inspectorii DSV au pus sechestru pe o cantitate de 169 de kg de pomelo de la magazinul respectiv. Directorul supermarketului s-a denunţat la DNA. „Pentru a evita efectuarea unor controale, împrejurare sugerată de învinuit, denunţătorul a achiziţionat din banii personali produse alimentare din supermarket, care i-au fost remise lui Bereş Vasile la sediul instituţiei“, se mai afirmă în rechizitoriu. Şi în acest caz există interceptări telefonice: 
 
Director magazin: Am vorbit cu domnul.. şi m-a rugat să vă sun 
Bereş: Am o rugăminte din partea direcţiei. 
Director: Vă rog
Bereş: Vine doctorul... azi pe la dvs. şi vă spune care e rugămintea mea. Se poate? 
Director: Da, cum să nu. 
Bereş: Vă mulţumesc. Ajunge în cursul zilei şi vă caută pe dvs. 
Director: În regulă
Bereş: Că e mai delicat prin telefon. 

Discuţie între Vasile Bereş şi intermediar: 
Bereş: Te-ai întâlnit cu directorul? 
X: Da Bereş: Eu nu am apucat să îi spun la telefon ce îmi trebuie 
X: Păi. Mie mi-a zis, cum o cheamă? 
Bereş: Două coşuri pentru din ăsta, pentru mâine după-amiază că trebuie să le trimit la Bucureşti. 
X: Am înţeles 
Bereş: Treci tu pe la el, cu pomelo, şi îi spui şi de asta. 
X: Da. Trebuie să ajung să îi ridic şi sechestrul bată-i-l soarele, azi. 
 
Discuţii între vasile Bereş şi comerciant: Bereş: Îmi trebuie nişte cârnaţ ieftin.
Y: Cât de ieftin? Ieftin, ieftin sau aşa? 
Bereş: De dat gratis. 
Y: Stai să scriem pe o foicică. Cât? 
Bereş: Vreo 15 kile. 
Y: Deci, 15 kilograme cârnaţ. În pungi şi le dau la şoferi? 
Bereş: Într-o pungă, că şi le împart ei. 
Y: Ie. Îhî. No, bine. No şi altceva? Numa atât? 
Bereş: Domnu', dumneavoastră sâmbătă lucraţi? 
X: Nu, liberi! 
Bereş: De-aia o fost revoluţia, bă! Şi totuşi, până la ce oră? 
X: În principiu 15.00-16.00. 
Bereş: Ştii de ce te întreb: îmi trebuie carne proaspătă să o duc luni până la Satu Mare, îmi trebuie o pulpă, o ceafă şi un cotlet. Când să vin să le iau? 
X: Şi luni când pleacă? Sau cum? 
Bereş: Luni plec, în jur de 7.00 dimineaţa. Nu, că eu mă duc. 
X: Deci 7.00, păi atunci le iei luni dimineaţa direct de aicea din frig. 
Bereş: Omule, ce te rog, pregăteşte-le că tră să mă duc la un doctor în Satu Mare şi trec eu luni. 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: