VIDEO Ministrul Pădurilor trimite corpul de control în Alba pentru verificarea exploatărilor de lemn de pe Valea Sebeşului: „Realitatea este mai gravă de cât îmi puteam imagina“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ministrul Lucia Varga a gasit copaci taiati si lasati pe marginea drumului.
Ministrul Lucia Varga a gasit copaci taiati si lasati pe marginea drumului.

Ministerul delegat pentru Ape, Păduri şi Piscicultură, Lucia Varga, a participat joi la o acţiune de control pe Valea Sebeşului în domeniul exploatării mediului. Varga s-a declarat şocată de ce a găsit în păduri şi a spus că va trimite ITRSV-ul şi corpul de control al ministerului pentru a verifica modul cum se derulează activitatea de exploatare a lemnului.

La acţiunea de control au mai participat prefectul Gheorghe Feneşer şi directorul Direcţiei Silvice, Dan Boariu. „Realitatea este mai gravă de cât îmi puteam imagina. Am fost pe Valea Sebeşului. Din păcate am constatat că sunt păduri distruse, păduri exploatate necorespunzător fără a se respecta regulile minime silvice. Am solicitat împreună cu domnul prefect deplasarea acolo a Inspectoratului Teritorial Silvic, împreună cu Poliţia, pentru a confisca lemnul care este tăiat ilegal şi depozitat pe marginea cursului de apă şi am solicitat prefectului să trimită Garda de Mediu pentru că în cursul de apă erau depozitate necorespunzător acei arbori, care până la urmă punea în pericol, în aval, construcţiile existente“, a declarat Lucia Varga. 

Ministrul a precizat că a mers pe Valea Sebeşului ca urmare a unor semnale primite la minister şi

alba control padure

că situaţia este mult mai gravă decât ceea ce se susţinea în sesizări. “Chiar dacă s-au făcut tăieri legale, s-au făcut fără a se respecta niciun fel de regim silvic. Practic e o bătaie de joc, lemn abandonat necorespunzător în albie. Voi trimit şi corpul de control al ministerului, iar în urma raportului se pot lua decizii de ridicarea a atestatelor pentru firmele de exploatare care au lucrat în zonă“, a completat Lucia Varga.

Ministrul a mai precizat ca fenomenul exploatărilor necorespunzătoare de arbori va fi controlat odată cu modificarea Codului Silvic. Aceasta recunoaşte că de vină pentru această situaţie este şi slaba remuneraţie de care beneficiază angajaţii ocoalelor silvice şi care îi determină pe aceştia să sprijine activităţile infracţionale.“Trebuie să îi ajutăm pe cei care exploatează material lemnos şi care deţin în proprietate suprafeţe de păduri să intre în legalitate. De asemenea, este nevoie de reformarea ocoalelor silvice şi a Inspectoratelor de Regim Silvic şi stimularea angajaţilor să respecte legea. Aceştia, în prezent, au salarii foarte mici şi cote reduse de combustibil. Voi încerca să îi ajut, dar le voi cere să respecte legea şi toate dispoziţiile legale în vederea realizării unor exploatări durabile a pădurilor”, a mai precizat ministrul Apelor şi Pădurilor.

Echipa de control nu a găsit, în afară de lemn abandonat, nicun om sau reprezemtant al unei societăţi la faţa locului. Foarte posibil, au fost anunţaţi şi au dispărut din zonă.

alba control padure
Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite