VIDEO Povestea lui Traian Berbeceanu, superpoliţistul care i-a trimis în puşcărie pe interlopii din Alba, Hunedoara şi din Sibiu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Traian Berbeceanu a fost tot timpul în atenţia presei
Traian Berbeceanu a fost tot timpul în atenţia presei

Comisarul-şef Traian Berbeceanu, cercetat de procurorii DIICOT Alba Iulia într-un dosar privind sprijinirea unui grup infracţional organizat, a coordonat anchete în unele dintre cele mai mari dosare de crimă organizată din ţară. În 2007, a primit distincţia de poliţistul anului. În fiecare an de atunci, BCCO Alba Iulia a fost considerată cea mai puternică şi mai profesionistă dintre structurile similare din ţară.

Traian Berbeceanu conduce Brigada de Combatere a Criminalităţii Organizate Alba Iulia, care are competenţă în judeţele Alba, Hunedoara şi Sibiu, din anul 2005. În 2007 a primit distincţia de poliţist al anului în România pentru destructurarea unei grupări specializate în furt de fier vechi din judeţul Hunedoara, denumită „Hidra”. Un număr de 49 de persoane au fost atunci trimise în judecată pentru activităţi de furt de fier vechi în valoare de milioane de euro din zona industrială a municipiului Hunedoara. 

De la momentul respectiv, BCCO Alba Iulia a ocupat în fiecare an primul loc pe ţară în competiţia cu structurile similare. Comisarul-şef Traian Berbeceanu s-a remarcat prin acţiuni în forţă şi prin anihiliarea unor grupări infracţionale cu zeci de inculpaţi. Berbeceanu obişnuia să fie foarte deschis cu presa, oferind declaraţii şi informaţii la fiecare acţiune pe care o coordona. Era unul dintre puţinii poliţişti care răspunea la telefoanele jurnaliştilor. Acest lucru l-a ajutat să îşi formeze o imagine pozitivă de superpoliţist. De câteva luni, însă, comisarul-şef a dispărut din spaţiul public. Şi-a şters contul de pe Facebook, unde obişnuia să comenteze anumite situaţii şi nu a mai ieşit la declaraţii, chiar dacă BCCO Alba Iulia a mai derulat anchete în această perioadă. 

Dispariţie misterioasă din spaţiul public

Dispariţia sa din spaţiul public a coincis cu începerea cercetărilor de către procurori într-un dosar al cămătarilor din Hunedoara. Este vorba despre gruparea lui Cristian Litera şi a omului de afaceri Alin Simota din Hunedoara, judecaţi pentru că au coordonat o grupare specializată în cămătărie, şantaje, infracţiuni cu violenţă, lipsire de libertate. Litera, fost bodyguard al lui Alin Simota, a fost arestat iniţial, apoi a urmat şi Simota, patronului clubului de fotbal Jiul Petroşani. În dosar a fost trimis în judecată, la octombrie, şi un poliţist din IPJ Hunedoara, comisarul şef Avram Zorin. Victimele grupării, care nu mai puteau să plătească sumele luate cu camătă, erau duse la muncă în Libia.

Printre „victimele” sale se numără şi fostul şef al SRI Alba, Ioan Tarnu, dar şi un coleg din cadrul BCCO, Liviu Schiau. Cei doi au fost trimişi în judecată în 2011 împreună cu alţi 30 de inculpaţi într-un dosar de furt de utilaje agricole din ţări din vestul Europei cu un prejudiciu estimat la peste 4 milioane de euro. 

În CV-ul comisarului şef de la BCCO Alba mai sunt multe grupări de trafic de droguri, etnobotanice, dar şi reţete false. În prima parte a anului 2013, peste 30 de persoane din Hunedoara şi din Timiş au fost audiate, iar o parte reţinute, în dosarul reţetelor false cu prejuduciu de 3,3 milioane de lei. Principalii inculpaţi sunt medici oncologi şi farmacişti din Hunedoara.

Dosarul Spumă şi Bibanu

O altă acţiune de răsunet a superpoliţistului Traian Berbeceanu a fost dosarul „Spumă şi Bibanu”. Printre inculpaţii cercetaţi şi judecaţi în această cauză se numără şi un fost şef al Poliţiei municipiului Deva, Ioan David, acuzat de favorizarea infractorului şi sprijinirea unui grup infracţional. Judecata a fost finalizată în martie 2013. Persoanelor condamnate li s-a probat comiterea, în perioada 2003-2004, de fapte cu violenţă, constituire de grup infracţional organizat, şantaj, înşelăciune, favorizarea infractorului şi ultraj contra bunelor moravuri. 

Un alt dosar important instrumentat de BCCO Alba Iulia a fost cel al reţelei de cămătărie din judeţul Sibiu, în care este inculpat alături de alte 13 persoane şi notarul Răzvan Mărginean. Membrii grupării dădeau bani cu împrumut, cu dobânzi foarte mari, împrumuturi garantate cu terenuri sau case. Dobânzile foarte mari erau impuse prin contracte notariale, iar prejudiciul în dosar depăşeşte un million de euro. Tot din Sibiu, un dosar cu răsunet a fost cel al clanului ”Tâmplaru”, specializat, de asemenea, în şantaje şi infracţiuni cu mare violenţă. Traian Berbeceanu s-a implicat activ şi în cercetarea unor dosare privind traficul de ţigări. Peste 50 de contrabandişti au fost trimişi în judecată, într-un singur dosar instrumentat în 2012. În Alba, una dintre acţiunile de răsunet a fost dosarul „Pomponio“, în care sunt inculpaţi doi foşti directori ai DGFP Alba. Patronul societăţii Pomponio a recunoscut faptele şi a primit închisoare cu suspendare. 

Berbceanu se remarca prin acţiuni în forţă în ultimele luni ale anului, astfel încât, statistic, structura BCCO Alba Iulia avea cele mai bune rezultate din ţară. Referindu-ne doar la anul 2012, realizările înseamnă: 1.134 de infracţiuni soluţionate, 644 de inculpaţi, 221 de persoane arestate şi mai multe grupări infracţionale destructurate.

Cercetat pentru favorizarea infractorului

Comisarul-şef Traian Berbeceanu este cercetat de procurorii DIICOT Alba într-un dosar de crimă organizată. Berbeceanu este acuzat de sprijinirea grupului infracţional şi favorizarea infractorului. La sediul DIICOT Alba urmează să fie audiate miercuri, 23 octombrie 2013, opt persoane.

”Din actele şi lucrările dosarului rezultă suspiciunea rezonabilă că în exercitarea funcţiei şeful BCCO Alba Iulia, Traian Berbeceanu, cu intenţie, i-a ajutat pe învinuiţii cercetaţi penal prin furnizarea de informaţii cu privire la activităţile investigative desfăşurate de către D.I.I.C.O.T, sau de informaţii referitoare la stadiul unor dosare care aveau ca obiect comiterea unor infracţiuni economice de către membrii grupării infracţionale, ori cu privire la efectuarea unor activităţi procesuale, sau prin comunicare de informaţii cu privire la modalitatea în care vor putea evita probarea activităţilor infracţionale desfăşurate de aceştia, îi atenţiona să evite discuţiile telefonice”, se afirmă într/un comunicat de presă al DIICOT Alba Iulia.

Pe aceeaşi temă

Şeful BCCO Alba Iulia, Traian Berbeceanu, poliţistul anului în 2007, cercetat într-un dosar de crimă organizată

Viceprimarul Devei, pionul de legătură dintre şeful BCCO Alba şi evazionişti. Ovidiu Moş este cercetat alături de Traian Berbeceanu

VIDEO Brigada de Combatere a Criminalităţii Organizate Alba Iulia, structură de elită a Poliţiei Române. Cifrele anului 2012

RECHIZITORIU Poliţist acuzat de „trădarea“ colegilor de la Crimă Organizată. Noi interceptări din dosarul utilajelor furate din UE

Cum a fost „capturat“ Moş Crăciun de ofiţerii de la Crimă Organizată în operaţiunea „Trabucul“ FOTO VIDEO

Alba Iulia



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite