Alba: Senatorul Nicolae Dobra şi nouă consilieri locali din Sebeş, achitaţi pentru corupţie în dosarul daunei de 3 milioane euro la buget

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sentinţa a fost pronunţată miercuri de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. 18 persoane au fost trimis în judecată în 2009 de DNA pentru vânzarea subevaluată a unui teren din Lancrăm, pe care a fost construită fabrica de bere Albacher, de către compania Romaqua Group Borsec. Prejudiciul imputat era de 3,38 milioane de euro.

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) a pronunţat ieri prima sentinţă în dosarul în care senatorul Nicolae Dobra, 15 foşti şi actuali consilieri locali din Sebeş, alături de fostul primar Alexandru Dăncilă şi un expert judiciar au fost judecaţi pentru fapte de corupţie.

Toţi inculpaţii au fost achitaţi de judecători. Acuzaţiile aduse acestora se referă la decizii ale Consilului local luate la sfârşitul anului 2006 şi începutul anului 2007.

Prejudiciu de 3,38 milioane de euro

Administraţia locală a vândut atunci firmei Romaqua Group Borsec un teren în suprafaţă de 24 de hectare din Lancrăm, la preţul de 1,5 milioane de euro fără TVA, respectiv 6,2 euro un metru pătrat. Pe terenul vandut de consiliul local a fost construită fabrica de bere Albacher.

Procurorii DNA au considerat, însă, că preţul terenului a fost mult suvevaluat şi au stabilit că aleşii locali au prejudiciat bugetul oraşului cu suma de 3,38 milioane de euro. Dosarul a fost judecat la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, datorită calităţii de senator a fostului consilier local Nicolae Dobra.

Judecătorii instanţei supreme au stabilit, după doi ani de proces, că inculpaţii sunt nevinovaţi pe motiv că infracţiunea de care sunt acuzaţi nu există. Cu alte cuvinte, potrivit Codului de Procedură Penală, lipseşte unul din elementele constitutive ale infracţiunii.

Restul inculpaţilor din proces sunt: Adrian Bogdan (în prezent viceprimar al oraşului), Ionel Cîrcoană, Constantin Ispir, Vasile Buliga, Nicolae Şerbănescu, Jean Ionescu, Gheorghe Suciu, Petru Stoica, Paraschiva Nistor, Maria Făgăraş, Romi Petru Dragosin, Nicolae Oliviu Bobar, Ioan Bădilă, Ioan Rodean.

Ultimii şapte fac parte şi în prezent din Consiliul local Sebeş, alături de fostul primar Alexandru Dăncilă şi viceprimarul Adrian Bogdan. Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a mai dispus şi ridicarea sechestrului asigurător de pe bunurile deţinute în proprietate de inculpaţi. Sentinţa nu este definitivă şi poate fi atacată tot la ICCJ.

„Am făcut atunci o faptă bună“

„Acest dosar nu a fost instrumentat corect. Nu puteam fi acuzaţi de faptul că ştiam că preţul putea fi mai mare. Sper ca Parchetul să aibă înţelepciune şi să nu facă recurs. Dacă nu se vindea acel teren în 2007, după nu se mai putea vinde pentru că venea criza“, a declarat senatorul Nicolae Dobra. O părere asemănătoare a exprimat şi fostul primar Alexandru Dăncilă.

„Totul s-a făcut legal, cu aviz de la Prefectură şi de la serviciul juridic al Primărie. S-a demonstrat pe baza expertizelor realizate că acela a fost preţul corect. Investiţia a adus şi aduce bani la bugetul local şi la bugetul de stat “, a afirmat Dăncilă. Fabrica de bere a costat 40 de milioane de euro şi a creat peste 200 de locuri de muncă.

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite