Alba: Ocna Mureş, oraşul care se scufundă. Suprafaţa afectată este de 10.500 metri pătraţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Craterul format la Ocna Mureş, la marginea câmpului de sonde
Craterul format la Ocna Mureş, la marginea câmpului de sonde

Dezastrul produs ieri în oraşul Ocna Mureş putea să aibă loc oricând. Locuitorii oraşului, autorităţile locale şi administratorii Salinei bănuiau acest lucru, dar toţi sperau să nu se întâmple, sau dacă avea loc să producă pagube minime. Suprafaţa afectată a ajuns la o mărime impresionantă, 10.500 de metri pătraţi, faţă de 8.000 de metri pătraţi cât avea dimineaţă.

Citiţi şi: FOTO VIDEO Vezi cum înghite pământul un supermarket în centrul oraşului Ocna Mureş, după surparea unei galerii de mină

Harta oraşului Ocna Mureş după dezastru. A apărut un lac uriaş în crater

Disperare printre evacuaţii din Ocna Mureş: „În loc de cadoul de Crăciun, avem un dezastru“

UPDATE ora 23.00: Informaţii neoficiale susţin faptul că niciun bancomat din Ocna Mureş nu a avut astăzi bani. Reprezentanţii băncilor au luat decizia de a scoate banii din toate ATM-urile de frica alunecărilor de teren. O hotărâre care a contribuit în plus la evoluţia sentimentului de disperare din oraş.

UPDATE ora 22.40: Expertii geologi susţin că surparea nu se mai propaga în zona blocurilor. A fost reluată alimentarea cu gaz, energie şi telefonie.

Comunicat de presă al ISU Alba: În urma analizei surpării înregistrate în oraşul Ocna Mureş de către grupul de experţi condus de prof. dr. univ. Zamfirescu Florian din cadrul Universităţii din Bucureşti – Facultatea de Geologie şi Geofizică, situaţia înregistrată este următoarea:

-fenomenul de surpare stagnează şi nu se propagă către zona blocurilor de locuit.
-au fost restabilite toate utilităţile în zona afectată (alimentarea cu gaz, energie electrică şi telefonie). 
-la ora 19.00 au fost retrase din dispozitiv forţele şi mijloacele din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Unirea” al judeţului Alba.

La faţa locului au rămas pentru securizarea zonei afectate echipaje ale IPJ Alba compuse din 11 cadre cu 3 autoturisme şi un echipaj al poliţiei locale.

UPDATE ora 22.15: Geologii veniţi de la Cluj şi de la Bucureşti vor oferi mâine dimineaţă versiunea oficială a concluziilor cercetărilor pe care le-au derulat în zona afectată de surparea de teren. Neoficial veştile sunt pozitive pentru oameni. "Am venit din oraş după şedinţa cu specialistul de la Bucureşti. El a spus ca totul e ok (ok insemnând că nu se mai mişcă solul). Oamenii au inceput sa revină acasă. Se lucrează la refacerea alimentării cu gaz a cartierului Uioara de Sus", a spus Adi Martin, locuitor din Ocna Mureş.

UPDATE ora 16.00: Prefectul Ştefan Bardan a dispus autorităţilor locale, jandarmeriei şi poliţiei să meargă pe toate străzile din oraş pentru a se informa în legătură cu starea de spirit a populaţiei. Demersul are drept scop calmarea oamenilor. Mai multe locuinţe de pe strada Horea au pivniţele inundate. Proprietarii nu s-au alarmat deocamdată pentru că astfel de fenomene au mai avut loc şi până acum.

Ocna

UPDATE ora 15.45:  Ultimele amănunte de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă. Suprafaţa afectată – craterul creat în urma surpării terenului măsoară aproximativ 10.500 metri pătraţi. Surparea nu s-a mai amplificat în ultimele ore.

Ocna

Obiective distruse şi afectate:
- magazinul Plus a fost distrus în totalitate,
- magazinul Optimedia- distrus
- atelier reparaţii frigidere distrus
- sunt fisuri în structura de rezisteţă la următoarele construcţii:
- clădirea Administraţiei financiare Ocna Mureş
- S.C. Mobilserv (atelier tinichigerie avariat, în pericol de prăbuşire; hala principală cu fisuri   majore)
- o casă de locuit este prăbuşită 50%, restul fiind în pericol de prăbuşire
- o casă prezintă fisuri majore la structura de rezistenţă fiind în pericol de prăbuşire
- 2 case de locuit cu fisuri în structura de rezistenţă
- 2 cabinete medicale din care unul de radiologie dentară.
-sunt afectate următoarele căi de comunicaţii:
- str. Mihai Eminescu este prăbuşită pe o distanţă de aproximativ 15 m în zona magazinului Plus şi sunt prezente fisuri pe o distanţă de aproximativ 200 m.
- sunt fisuri în carosabil pe str. Nicolae Iorga;
- alimentarea cu gaz este întreruptă fiind afectaţi un  număr de 2000 de consumatori în următoarele locaţii:
- în totalitate în cartierul Uioara de Sus şi pe str. Nicolae Iorga, str. Minerilor, str. 1 Mai, str.    Mihai Eminescu
- parţial pe str. Axente Sever şi str. Ştefan Augustin
- alimentarea cu energie electrică şi apă este întreruptă numai în zona evenimentului.

Ocna

UPDATE ora 14.30: Două echipe de geologi din Cluj-Napoca şi Bucureşti au demarat operaţiunea de studiere a zonei în care a avut loc surparea de teren. Este prezent şi profesorul Florian Zamfirescu, specialist în geologie şi geodezie de la Univerersitatea din Bucureşti.

Ocna

UPDATE ora 14.10: Conducerea Direcţiei de Finanţe Publice Alba a decis mutarea activităţii Administraţiei Financiare de la Ocna Mureş la Aiud: „Începand data de 24 decembrie 2010, întreaga activitate a Administraţiei Finanţelor Publice Ocna Mures se va desfăşura în municipiul Aiud, la sediul AFP Aiud, str. Simion Bărnuţiu nr.8, tel: 0258 862300.

Ocna Mureş: Clădirea Finanţelor a fost evacuată

Sediul Administraţiei Financiare a fost evacuat

Datorită faptului că sediul A.F.P. Ocna Mureş a fost avariat în urma alunecării de teren ce a avut loc în data de 22 decembrie, conducerea DGFP Alba a dispus aceste măsuri pentru organizarea în bune condiţii a depunerii, de către contribuabili, a declaraţiilor pe luna noiembrie, a efectuării operaţiunilor de trezorerie şi celorlalte activităţi desfăţurate pentru contribuabilii arondaţi oraşului Ocna Mureş.

Programului de lucru cu publicul, în toate administraţiile finanţelor publice din judeţ, în perioada 24- 31 decembrie 2010, este zilnic, între orele 8.30 – 16.30 cu următoarele excepţii: miercuri, 29 decembrie între orele 8.30 – 18.30; vineri  31 decembrie între orele 8.30 – 10.30.

Zona încercuită cu roşu este noul lac apărut în Ocna Mureş. Captură ocna-mures.info

Harta oraşului s-a modificat iremediabil. Un lac uriaş s-a format în crater

UPDATE ora 11.30: Evoluţia craterului s-a oprit doar dspre zona locuită, spre centrul oraşului. Craterul a continuat pe parcursul nopţii să se extindă spre câmpul de sonde şi spre lacuri. Astfel se explică evoluţia craterului de la 1.800 metri pătraţi aseară, la 8.000 de metri pătraţi azi dimineaţă.

„Şoseaua s-a mai lăsat cu 30 de centimetri. Monitorizăm în continuare situaţia. Am vorbit la Ministerul Adminsitraţiei şi la Ministerul Economiei. Au cerut o evaluare pentru a aloca bani. Nu le pot trimite evaluare pentru că fenomenul este în curs de evoluţie. Toate camioanele de care dispun Armata, Jandarmeria şi ISU sunt la Ocna Mureş pentru a se putea interveni în caz de nevoie“, a declarat prefectul de Alba, Ştefan Bardan

Ocna Mureş

UPDATE ora 10.20: Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă a oferit ultimele informaţii oficiale despre situaţia din oraş:

-    evoluţia fenomenului de surpare stagnează.
-    în acest moment suprafaţa craterului este de aproximativ 0,8 ha  8.000 metri pătraţi).
-    Magazinul Plus a fost distrus în totalitate, fiind prăbuşit pe o suprafaţă de aproximativ 70 %, iar o casă de locuit are un perete distrus.
-    există fisuri în structura de rezistenţă la clădirea Trezoreriei Ocna Mureş, la 2 case de locuit, la 1 magazin, 1 atelier de reparaţii electrocasnice şi la 2 cabinete medicale din care unul de radiologie dentară.
-    Str. Mihai Eminescu este surpaţă pe o distanţă de circa 15 m şi fisurată pe o suparfaţă de aproximativ 200 m.
-    Str. Nicolae Iorga este fisurată.
-    alimentarea cu gaz este întreruptă fiind afectaţi un număr de 2000 de consumatori.
-    alimentarea cu energie electrică şi apă este întreruptă numai în zona evenimentului.

Ocna Mureş

UPDATE ora 10.15: Surparea de pământ nu a mai evoluat pe parcursul nopţii. Acum se lucrează la repararea conductei de gaz metan pentru a relua furnizarea către cei 2.000 de consumatori care au stat noaptea în frig. Persoanele evacuate au fost cazate în blocul ANL, administrat de Primărie.

Astăzi va ajunge la Ocna Mureş o echipă de specialişti geologi de la Universitatea din Bucureşti care urmează să ofere soluţii pentru dezastrul din oraş. Tot astăzi, la ora 12.00, ajunge la Ocna Mureş, de la Ocnele Mari, o maşină de perforare şi analiză a solului, singura pe care o deţine Societatea Naţională a Sării.

„În Ocna Mureş a mai avut loc o surpare în anul 1978 şi era posibil să se întâmple oricând. Acesta este riscul oraşelor construite pe foste galerii de mină. Apa acţionează şi dizolvă sarea“, a spus primarul oraşului, Augustin Drăguţ.

Surparea s-a produs foarte aproape de zona locuită, astfel încât efectele sunt devastatoare. Gaal Istvan (50 ani), care s-a recomandat topograf din Cluj şi care susţine că a lucrat în perioada 1980 – 1990 la Institutul de Cercetări Miniere afirmă că a fost prezent mulţi ani la Ocna Mureş unde a efectuat măsurători în privinţa evoluţiei pământului de deasupra galeriilor de mină.

„Ştiam în 1989 că este foarte posibil să se întâmple un asemenea dezastru. După 1990  nu s-a mai dat interes foarte mare activităţii de cercetare şi stabilizare a zonei. Era inevitabil să se întâmple astfel. Apa de la mare adâncime a urcat cu presiune foarte mare şi a antrenat surparea pământului“, a spus topograful.

Ocna Mureş

Terenul în zona respectivă este compus din trei straturi: un strat de 30 de de metri de pământ, fostele galerii romane până la o adâncime de 150 de metri şi galeriile săpate în ultimele secole, pline cu apă, care ajung până la 2.000 de metri.

Ocna Mureş

Salina extrăgea saramura prinn intermediul sondelor chiar şi de la 2.000 de metri. Oficial, cauza surpării pământului, potrivit Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă, este apa sub presiune ce provine de la o sondă.

Ocna Mureş

„Înainte de 1990 făceam măsurători pe fiecare stradă din oraş. Există ia cum semnele puse de noi. Atunci existau mişcări ale terenului de 3 – 4 milimetri pe an în zona locuită. În câmpul de sonde scufundările erau şi de un metru“, a completat Gaal Istvan.

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite