Alba: A murit cel mai cunoscut brutar din Cugir. „Pita boamfă“ făcută de Lae Pecu este celebră şi în străinătate

Alba: A murit cel mai cunoscut brutar din Cugir. „Pita boamfă“ făcută de Lae Pecu este celebră şi în străinătate

Lae Pecu alături de maşina Volga pe care a condus-o zeci de ani. Foto: cugiralba.wordpress.com

Cel mai cunoscut brutar din oraşul Cugir, Nicolae Henegar sau Lae Pecu cum era cunoscut, a fost condus luni pe ultimul drum de sute de prieteni. A murit la vârsta de 78 de ani şi a lăsat în urmă amintiri memorabile pentru cei care l-au cunoscut.

Ştiri pe aceeaşi temă

Lae Pecu a făcut pâine pentru cugireni încă de la vârsta de 14 ani. Timp de peste 50 de ani a fabricat cea mai bună pâine din Cugir. „Pita boamfă“ a ajuns atât de renumită încât era oferită drept cadou delegaţiilor străine care vizitau oraşul. Pentru contribuţia sa la dezvoltarea comunităţii a primit, în 2010, titlul de cetăţean de onoare al oraşului.

„Eu cred că nu este nimeni din Cugir care să nu fi mâncat macar odată pita boamfa de la Lae Pecu. Ba, vestea lui de maestru în ale aluatului s-a dus de-a lungul şi de-a latul ţării. Sudoarea pe care Lae Pecu a vărsat-o zilnic, în căldura din faţa cuptorului din curtea sa a însemnat felia de pâine de la masa fiecăruia, din pachetul pe care l-am avut la zăvoi sau la fabrică. A însemnat, atunci când a fost nevoie colacul şi prescura cu care am cinstit memoria înaintaşilor noştri, atunci cand s-a-mplinit sorocul sau dulceaţa şi aroma unui cozonac sau  prajitura pe care Lae le-a facut cum i-am comandat noi“, a scris despre Lae Pecu, Costel Gălăţeanu pe site-ul cugiralba.wordpress.com.

„Deşi anii de când am părăsit Cugirul se numără cu zecile, încă îmi mai freamată nările de amintirea aromei pitei calde a lui nea Lae şi zâmbesc cu gândul la joaca pe care-o trageam în curte cu pisicile - chiar şi după ce-am trecut de vârsta copilariei, aşteptându-l să scoată din cuptor pâinea bine rumenită“, a spus un locuitor al oraşului, plecat în străinătate.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: