Alba Iulia, în top 100 oraşe la nivel mondial şi singurul din România în ceea ce priveşte utilizarea energiei din surse regenerabile

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Imagine aeriană  a oraşului Alba Iulia cu Cetatea Alba Carolina
Imagine aeriană  a oraşului Alba Iulia cu Cetatea Alba Carolina

Alba Iulia este singurul oraş din România, şi unul dintre puţinele din Europa, inclus pe lista celor peste 100 de oraşe care folosesc mai mult de 70% energie electrică provenită din surse regenerabile, conform unui studiu al Carbon Disclosure Project (CDP).

Carbon Disclosure Project gestionează un sistem global de analiză care permite companiilor, oraşelor, statelor şi regiunilor să-şi măsoare şi să-şi gestioneze impactul asupra mediului. Potrivit siteului CDP, este vorba despre cea mai cuprinzătoare colecţie de date de mediu raportate de autorităţile din întreaga lume.

Alba Iulia foloseşte energie regenerabilă în proporţie de 99%, din care 96% reprezintă energie provenită din hidrocentrale, 1% eoliană, 2% energie solară şi 1% energie produsă din gaze naturale. Energia provenită din hidrocentrale este considerată energie verde, provenită din surse regenerabile. Totodată, primăria a investit în câteva proiecte de producere a energiei de acest fel. De exemplu, la Bazinul Olimpic din Alba Iulia au fost montate 21 de panouri solare fotovoltaice şi sisteme solare pentru încălzirea apei, kituri solare care au menirea de a asigura economii importante la utilităţi.

Un alt proiect, început în decembrie 2009, a presupus amplasarea a 1.714 panouri fotovoltaice destinate producţiei de energie din surse solare, cu putere instalată cumulată de 257 kw, împărtiţe astfel: 920 de panouri fotovoltaice, având o putere de 130 kw, la Colegiul Tehnic „Dorin Pavel”; 524 de panouri cu o putere de 78,6 kw, la Căminul pentru Persoane Vârstnice; 54 de panouri de 8,1 kw la Centrul de Zi şi 216 panouri de 32,4 kw la Direcţia Programe. La nivel european, oraşe precum Ljubljana (Slovenia), Fave (Portugalia), Bolzano (Italia) Reykjavik (Islanda), Akureyri (Islanda), Basel (Elveţia) Ærøskøbing (Danemarca), folosesc surse regenerabile în proporţie de 100%.

”Orientarea strategică a municipalităţii este de a promova utilizarea surselor regenerabile de energie în vederea acoperirii unei părţi cât mai mari din necesarul de energie al oraşului – reducându-se dependenţa de combustibilii fosili. Pe acoperişul clădirilor publice şi pe terenuri municipale disponibile se vor instala sisteme de producere a energiei electrice cu panouri fotovoltaice. Principala sursă de finanţare ar putea fi programele naţionale, acestora li se pot adăuga alte surse de finanţare, inclusiv parteneriatele public-private. Pentru alimentarea cu energie termică a unor clădiri publice: spitale, licee, aşezăminte sociale, ar putea fi propuse soluţii care să implice utilizarea unor sisteme de cogenerare de puteri corespunzătoare, utilizând ca şi combustibil, inclusiv biomasă”, se susţine în Planul de acţiune pentru energie durabilă – PAED – al municipiului Alba Iulia.

Brazilia deţine un loc privilegiat în listă, pentru că aproape jumătate din oraşele ţării folosesc în proporţie de 100% surse de energie furnizată de hidrocentrale. La polul opus se află Asia, cu un singur oraş verde pe continent, Inje din Coreea de Sud (93%). Din 570 de oraşe ale lumii care raportează la CDP, peste 100 acumulează cel puţin 70% energie electrică din surse regenerabile precum hidrocentrale, geotermane, solare şi de vânt.

Te-ar putea interesa şi:

Primăria Sebeş a pierdut prima etapă a procesului cu Curtea de Conturi. Prejudiciul de aproape 1,5 milioane de lei, validat de instanţă

„Credenţionalul“ lui Vasile Goldiş, marele om politic care a citit Rezoluţia Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918

Cum a scăpat compania „Roşia Montană Gold Corporation“ de executarea ANAF-ului pentru o datorie de 27 de milioane de lei

Ce este tehnologia RSS şi pentru ce este utilă consumatorilor de conţinut web. Metode de implementare

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite