Alba Iulia, primul Smart City din ţară şi oraş pilot pentru tehnologia 5G

Alba Iulia, primul Smart City din ţară şi oraş pilot pentru tehnologia 5G

Primarul Mircea Hava şi ministrul Marius Bostan s-au întâlnit la Alba Iulia pentru a discuta despre proiect

Alba Iulia va deveni, până în 2018, primul Smart City din România. Îna cest scop, Marius-Raul Bostan, ministrul Comunicaţiilor şi pentru Societatea Informaţională, a avut, marţi, o întâlnire de lucru la Alba Iulia cu primarul Mircea Hava şi cu administratorul public Nicolaie Moldovan.

Ştiri pe aceeaşi temă

”Am pus bazele parteneriatului dintre MCSI şi Alba Iulia, pentru dezvoltarea conceptului şi am stabilit liniile de acţiune principale. Totodată, am discutat şi despre un proiect pilot pentru tehnologia 5G”, afirmă ministrul Comuncaţiilor după întâlnirea de la Alba Iulia.
 
Proiectul de la Alba Iulia va fi unul pilot şi se va finaliza până în 2018, când se vor sărbători 100 de ani de la Marea Unire din 1918. ”Conceptul de Smart City creează oportunităţi egale pentru toţi. Expansiunea urbană şi suprapopularea zonelor urbane reprezintă provocări strategice pentru autorităţi, iar soluţiile vin din sfera tehnologiei. Smart şi Tehnologizat înseamnă mai educat, mai sănătos, mai puţin costisitor, mai implicat în tot ceea ce înseamnă procesul de administraţie publică, mai multe oportunităţi pentru mediul de afaceri şi cetăţean. Tehnologia s-a dovedit că ne simplifică existenţa şi o face mai puţin costisitoare în multe aspecte, merge dincolo de relaţionarea dintre cetăţeni şi furnizorii de servicii publice şi oferă instrumentele ce încurajează cetăţenii să fie mai activi şi mai participativi în viaţa comunităţii”, a precizat ministrul Marius Bostan.
 
Potrivit acestuia, Smart City este mai degrabă un proces continuu care se va desfăşura în folosul cetăţenilor şi împreună cu aceştia, proiect care îşi propune să transforme oraşul într-o comunitate cu un nivel de trai cât mai ridicat din toate punctele de vedere. Ministrul îi invită pe toţi cei cu idei despre cum doresc să arate următorul oraş Smart, precum şi pe cei interesaţi în a derula astfel de proiecte, să ne transmită ideile lor. Detalii pot fi obţinute la adersa http://www.comunicatii.gov.ro/smart-city-concept/.
 
În urmă cu aproximativ două săptămâni, marius Bostan justifica şi de ce a ales Alba Iulia pentru acest proiect pilot: ”De ce Alba Iulia? În afara faptului că vorbim despre 100 de ani de la Unire, aş vrea să vă spun că Alba Iulia este singurul oraş din România care au avut o strategie pe termen lung de dezvoltare şi s-a şi ţinut de ea. Este un oraş care a fost declarat de mai multe instituţii internaţionale un oraş bine administrat, a început să facă paşi importanţi”.
 

Citiţi şi:

 

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: