Alba Iulia: Sabia principelui Transilvaniei, Gheorghe Rákóczi al II-lea, expusă la Muzeul Unirii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sabia lui Gheorghe Rakoczi al II-lea are gravate pe tăiş însemnele principelui Transilvaniei.
Sabia lui Gheorghe Rakoczi al II-lea are gravate pe tăiş însemnele principelui Transilvaniei.

Printre exponate se află şi un vârf de suliţă vechi de acum 7.000 de ani, care a fost descoperit la Pianu de Jos. Exponatele reconstituie evoluţia armele folosite de om, de la faza de vânător la cea de războinic şi militar profesionist.  Unele au fost folosite de-alungul veacurilor la vânătaoare, în duelurile medievale, dar şi în Primul război mondial.

Printre exponatele de la Muzeul Naţional al Unirii  se află şi sabia care a aparţinut lui Gheorghe Rakoczi al II-lea, principe al Transilvaniei în perioada 1648-1660.

Sabia este deţinută de Muzeul Banatului din Timişoara, unul dintre organizatorii expoziţiei temporare de la Alba Iulia. „Sabia principelui este datată în secolul al XVII-lea. Are însemnele principelui Gheorghe Rakoczi al II-lea gravate pe tăişul sabiei. Mânerul este deosebit, are formă de acvilă, iar garda sabiei are o dantelărie deosebită“, a explicat Tudor Roşu, istoric la Muzeul Naţional al Unirii din Alba Iulia.

Cea mai veche piesă expusă este un vârf de suliţă de luptă din epoca paleoliticului. A fost descoperită în comuna Pianu de Jos, Alba.

„Vârful de suliţă a fost descoperit într-o stare bună, în urma unor cercetări arheologice făcute în ultimii doi ani la Pianu. S-a consevat bine datorită rezistenţei silexului care rezistă la intemperiile naturii. În urmă cu şapte milenii era aşezat în vârful unei tije lungi de lemn, astfel se forma o suliţă, care era folosită la vânătoare, dar şi la luptele dintre cetele acelor vremuri. Este o piesă foarte rară“, a precizat Cristi Fântâneanu, arheolog la Muzeul Unirii.

Din preistorie până în secolul XX

Pasionaţii de arme vechi care aleg să viziteze expoziţia „Evoluţia armelor: din preistorie până în epoca modernă”, pot vedea arme folosite în Transilvania, dar şi în Europa Centrală şi Occidentală şi chiar în Africa.

„În total sunt expuse peste 100 de săbii, pumnale, arbalete, dar şi arme de foc, care practic reconstituie istoria armelor folosite din preistorie până în secolul XX. Avem multe săbii personalizate, care au aparţinut unor personalităţi, precum principele Transilvaniei, Gabriel Bethlem. Armele arătau şi statutul social al deţinătorului. Avem inclusiv săbii folosite la vânătoare sau la celebrele dueluri medievale, dar şi arme de foc, folosite în Primul război mondial“,  a explicat Tudor Roşu, istoric la Muzeul Unirii.

Expoziţia poate fi vizitată  până la finele lunii iamnuarie 2011,i ar colecţionarii de arme vechi pot admira exemplarele pe care nu le au. Preţul unui bilet de intrare este de 7 lei, iar elevii şi studenţii au o reducere de 50 la sută.

Alba Iulia



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite