Alba Iulia: Producţia de miere compromisă de vremea rea

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Apicultorii din judetul Alba spun ca anul acesta productia va fi cu 60-70 % mai mica decat anul trecut. În judeţ sunt înregistraţi 301 apiccultori şi un numă de peste 12.000 de familii de albine.

Albinele sunt la a doua campanie de recoltare a mierii dar din cauza vremii nefavorabile productia lor va fi foarte mica.

Pierderile estimate la încheierea campaniei de recoltare

Furtunile din ultima perioadă şi căderile de grindină care au distrus vegetaţia au un efect direct asupra producţiei de miere din acest an. Albinele sunt la a doua campanie de reclotare. Anul apicol 2009 a fost faţă de perioada 2005-2008 foarte bun. Producţia de miere a fost mai mare şi de mai bună calitate. Anul acesta însă lucrurile sunt la polul opus. „Care va fi cu producţia  anul acesta vom şti cu exactitate abia după ce se va încheia şi această recoltare. Sunt unii apiclutori însă care spun că nu au obţinut nimic nici la prima campanie de recoltare la salcâm“, a declarat Emilian Telegariu,  vicepreşedintele Asociaţiei Crescătorilor de Albine din România, filiala Alba.

În judeţul Alba apicultorii puteau să îşi instaleze stupina atât în zona de munte cât şi la şes. Cele mai apreciate zone fiind cele cu salcâm. „Nu am reuşit să strângem mai nimic anul acesta pe salcâm. Practic producţia de anul acesta e compromisă. Mai mulţi bani am investit în întreţinerea stupilor şi în medicamente pentru albine“, a spusVasile Becheş apicultor din Blaj.

Calitatea scade dar preţul se menţine acelaşi

Din producţia anuală de miere cea mai mare pondere o are cea de salcâm. „Mierea de salcâm reprezintă 60-70 la sută din producţia totală. Deci pierderile de anul acesta sunt foarte mari pentru unii dintre apicultorii “, a explicat Emilian Telegariu.  Şi calitativ mierea de anul acesta este mai slabă decât cea de anul trecut.

„Avem clienţi fideli care preferă produsele naturiste şi care pot să facă diferenţa între calitatea mierii. Anul trecut a fost bine apreciată şi la export deoarece datorită timpului cald mierea a fost mai dulce. La sfârşitul acestui an apicol vom vedea probabil că mierea nu mai e la fel de dulce. Preţul probabil că se va menţine acelaşi, 250 de grame, aproximativ 10 lei, pentru că anul acesta producţia va fi mai mică“, a mai spus  apicultorulVasile Becheş.




Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite