Alba Iulia se pregăteşte de Ziua Naţională: paradă militară, proiecţii 3D, marea unire a bucătarilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
La Alba Iulia va avea loc şi o paradă militară
La Alba Iulia va avea loc şi o paradă militară

Cel puţin 30.000 de oaspeţi sunt aşteptaţi să participe la sărbătoarea de 1 Decembrie de la Alba Iulia. De Ziua Naţională, în 2016, se împlinesc 98 de ani de la Marea Unire. Autorităţile au pregătit un program amplu, cu paradă militară, masă populară sub forma unui eveniment – Marea unire a bucătarilor, concerte, dar şi un spectaculos foc de artificii.

De 1 Decembrie, Primăria Alba Iulia şi Consiliul Judeţean Alba aduc românilor sosiţi aici din toate colţurile ţării bucate din patrimoniul gastronomic naţional: 8.000 de porţii de fasole cu cârnaţi, pregătite după o reţetă culeasă din bucătăria veche ţărănească.

Îşi vor da mână cu mână zeci de bucătari celebri de pe plaiuri mioritice, dar şi de pe alte meleaguri, pentru a prepara în aer liber 2 tone de fasole în cel mai mare ceaun din România din ingrediente 100% autohntone. Comparativ, anul trecut la masa populară au fost 6.000 de porţii de friptură de porc şi vin.

Pe 1 Decembrie, la Alba Iulia, va fi şi paradă militară. De 1 Decembrie, la Alba Iulia, va fi un spectacol special, cu focuri de artificii, în premieră în România, din punct de vedere al conceptului. Cerul deasupra Capitalei Marii Uniri va fi invadat de lumină, culoare şi muzică, într-un spectacol de 10 minute, seara, de la ora 22.00.

Spectacolul “Emotion România” include diferite proiecţii 3D realizate cu ajutorul articolelor pirotehnice, printre acestea fiind şi “inimi” în culorile naţionale: roşu, galben şi albastru. De asemenea, vizitatorii vor avea ocazia să vadă Cetatea Alba Carolina în „haine” de sărbătoare. Elemente decorative şi figurine luminoase sunt montate în Cetate, dar şi pe arterele principale din Alba Iulia, pentru ca albaiulienii şi turiştii să se bucure de o atmosferă caldă, de sărbătoare, iar în Piaţa Cetăţii vor fi instalate obişnuitele căsuţe din lemn decorate, de unde oaspeţii pot servi vin fiert sau ceai fierbinte. Bugetul total al festivalului este de 400.000 de lei.

Program Festival de România 2016:

Miercuri, 30 noiembrie

– 12.15 – Arborarea Drapelului Naţional al României

Piaţa Tricolorului/esplanada Catedralei Încoronării

– 19.00 – Concert Extraordinar dedicat Zilei Naţionale a României cu Orchestra Simfonică a Filarmonicii de Stat Sibiu, Casa de Cultură a Sindicatelor

Joi, 1 Decembrie

– 09.00 – Program solemn (Ceremonii militare de depunere de coroane şi jerbe de flori)

Statuia lui Ion I.C. Brătianu / Statuia lui Iuliu Maniu / Statuile Regelui Ferdinand I şi a Reginei Maria / Statuia lui Mihai Viteazul

– 11.15 – Primirea Soliilor din Cetăţile de Scaun

Terasa Sala Unirii

– 12.00 – Te Deum

Catedrala Ortodoxă a Încoronării

– 13.00 – Parada militară – defilarea trupelor şi tehnicii militare

Bulevardul 1 Decembrie 1918

– 14.00 – Marea Unire a Bucătarilor

Latura de Vest a Cetăţii Alba Carolina

– 15.00 – Cânt şi suflet românesc – spectacol de muzică populară cu Aneta Stan, Niculina Stoican, Sava Negrean Brudaşcu, Ioana Ardelean, Cornel Borza, Anghelina Timiş, Mariana Anghel, Mioara Velicu, Traian Jurchela, Veta Biriş, Ionuţ Fulea şi Codru de România, Tudor şi Nicolae Furdui Iancu şi Crai Nou, Ioan Bocşa şi Dumitru Fărcaş, Muguri de Tezaul şi Leontina Fărcaş, Roxana Reche, Cătălin Haşa, Nicolae Tuhuţ, Dorina Nariţa, Floricica Moga, Ansamblul Folcloric “Mureşul” din Târgu Mureş, Ansamblul Folcloric “Augustin Bena” al judeţului Alba, Ansamblul Folcloric “Ştefan Vodă” din Republica Moldova, Ansamblul Folcloric “Doina Aiudului”

Piaţa Cetăţii Alba Carolina

– 17.00 – REPATRIOT – România are nevoie de creatori de valoare – conferinţă

Amfiteatrul A9 – Universitatea 1 Decembrie 1918

– 19.00 – Pagini celebre: Muzica clasică vs. Muzica de film cu Filarmonica Naţională “Serghei Lunchevici” din Chişinău, Republica Moldova, Casa de Cultură a Sindicatelor

– 20.00 – Concert Andra & Zdob şi Zdub, Piaţa Cetăţii Alba Carolina

– 22.00 – Emotion Romania – spectacol de artificii, Piaţa Cetăţii Alba Carolina

Vineri, 2 decembrie

– 10.00 – Alba Iulia Smart City 2018 – conferinţă de lansare a proiectului pilot

Amfiteatrul A9 – Universitatea 1 Decembrie 1918

Citiţi şi:

Moartea ”frumoasă” a unui cântăreţ de muzică populară: s-a prăbuşit pe scenă după 27 de bisuri

Cum l-a scăpat butoiul de curechi de furia armatei maghiare pe dascălul de suflet al lui Mihai Eminescu, în 1849

Casa triunghiulară de la Alba Iulia, cea mai frumoasă din Transilvania. Cum arată locuinţa care se pierde în peisaj

Ghid de front în limba română tipărit la Roma în 1918. Care erau regulile stricte în Armata Română în urmă cu un secol

Teren gratuit de la primărie. Ce trebuie să facă tinerii până la 35 de ani pentru a putea să îşi construiască o casă

Alba Iulia



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite