Alba Iulia: Portret. Virgil Lăutaru, muncitor în Grecia, patron în România

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Alba Iulia: Portret. Virgil Lăutaru, muncitor în Grecia, patron în România
Alba Iulia: Portret. Virgil Lăutaru, muncitor în Grecia, patron în România

Fire energică, Virgil Lăutaru a lucrat 14 ani printre străini. S-a reîntors anul trecut în Alba Iulia şi din banii economisiţi departe de ţară, şi-a încropit propria afacere.

Oltean din Drăgăşani, Virgil Lăutaru s-a stabilit în Alba Iulia, pentru că, spune el, îi place foarte mult în Ardeal. În urmă cu 15 ani a plecat, însă, în Grecia, la muncă, forţat de neajunsuri. „Ajuns printre eleni, am luat-o de jos, la început. Am fost la sapă, am lucrat în agricultură, doi ani”, îşi aminteşte Virgil. Încet, încet, a învăţat limba greacă, a cunoscut oamenii şi s-a angajat la o firmă specializată în hidroizolaţii, într-o localitate situată la aproximativ 200 de kilometri de Atena.

Meseriaşii români sunt apreciaţi

Despre greci spune că pun preţ pe oamenii harnici, de cuvânt şi că sunt oameni cumsecade, dacă mergi ca turist. „Ca muncitor, trag de tine, dar apreciază în mod deosebit meseriaşii români, spun că nu există lucru pe care noi, românii, să nu-l putem face. Şi au dreptate. Ei, în schimb, nu prea lucrează. Au bani şi te pun pe tine la muncă. Eu lucram de la ora 6.00 dimineaţa până seara târziu. Făceam izolaţii interioare şi exterioare la piscine, bazine de apă, terase, temelii, hale”, a povestit Virgil.

Apreciat de patron, a fost promovat ca şef de echipă şi a ajuns să câştige lunar între 1.500 - 2.000 de euro. După şapte ani, şi-a dus şi familia în Grecia – soţia şi cei doi copii. „A fost greu, dar a meritat să lucrez departe de casă. Am strâns nişte bani pe care în România nu reuşeam să-i strâng, poate, într-o viaţă întreagă”, a spus Virgil Lăutaru.

În România se lucrează de mântuială


S-a întors acasă, în Alba Iulia, anul trecut, l-a chemat dorul de ţară. „Indiferent unde ai fi şi cum ai fi, tot străin eşti”, a afirmat el. Anul trecut şi-a deschis propria firmă şi spune că până acum i-a mers bine. „Am avut de lucru până în urmă cu o lună, dar de atunci merge puţin mai greu, se simte oarecum criza”, a completat Virgil Lăutaru.

De când a venit în ţară, a rămas, însă, neplăcut surprins de lucrările făcute la noi, comparativ cu Grecia. Spune că e diferenţă de la cer la pământ între calitatea lucrărilor de dincolo şi cele din România. „În România se fac lucrări de proastă calitate, doar ca să ţi se ia banul”, a completat albaiulianul.

 Pe lângă aceasta, a înfiinţat şi o unitate comercială cu profil alimentar de care se ocupă soţia sa. E de părere că a fost o idee bună, mai ales acum când criza îi afectează activitatea din domeniul construcţiilor. În total, Virgil Lăutaru a investit în afacerile din România aproximativ 70.000 de lei, bani pe care speră să îi recupereze în cel mai scurt timp.

Cum aţi găsit România, după 14 ani de stat în Grecia?

V.L.:
„Mult mai bine. În 1994, când am plecat, la noi era totul vraişte, chiar nu aveai ce face în ţară. Pe când eram în Grecia urmăream mereu la televizor ce se întâmplă în România şi m-am bucurat să văd că se mişcă lucrurile, iar când m-am întors acasă mi-am zis: „uite, frate, că se poate şi la noi.”

Care e diferenţa dintre Ardeal şi Oltenia?

V.L.:
„Oltenia este mai săracă. Aici, în Ardeal, e nivelul de trai mai ridicat, se trăieşte mai bine bine, comparativ mai ales cu zonele rurale din Oltenia. Eu mă simt în Ardeal ca acasă, îmi place mult mâncarea ardelenească şi pălinca. Mâncarea oltenenească nu îmi mai place.”

Ce-i place:
V.L: „În timpul liber îmi place să joc tenis de câmp şi tenis de masă, dar şi fotbal. Apreciez sinceritatea, punctualitatea, bunul simţ, felul comunicativ de a fi. Îmi plac oamenii care se respectă şi îi respectă pe cei din jur şi oamenii de cuvânt.”

Ce nu-i place:
V.L.:„În primul rând, nu suport minciuna. Cine mă minte, cu mine nu mai are nimic comun. Îmi displac, totodată, făţărnicia, lenea, mă supără oamenii lipsiţi de caracter, invidioşi, răi, care văd doar defectele altora, dar pe ale lor niciodată.”

Profil:

Născut: 15 septembrie 1970, Drăgăşani, judeţul Vâlcea
Educaţie: Şcoala profesională de lăcătuşi mecanici, Sibiu
Familie: căsătorit, 2 copii

Alba Iulia



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite