Alba Iulia a pierdut competiţia pentru Capitală Europeană a Culturii în 2021

Alba Iulia a pierdut competiţia pentru Capitală Europeană a Culturii în 2021

Turişti în Cetatea Alba Iulia

Alba Iulia nu a intrat pe lista scurtă pentru selecţia finală în vederea acordării titlului de Capitală Europeană a Culturii 2021. În urma audierilor din perioada 7-10 decembrie a celor 14 candidaţi în cursa pentru obţinerea prestigiosului titlu, au fost selectate municipiile Bucureşti, Cluj-Napoca, Timişoara şi Baia Mare.

Ştiri pe aceeaşi temă

Cele patru municipalităţi selectate au prezentat concepte de organizare a unor evenimente care au fost considerate mai relevante de către juriu. Anunţul a fost făcut vineri, de Steve Green, preşedintele juriului de experţi care evaluează candidaturile. Acesta a participat la conferinţa de presă în care Ministerul Culturii, în calitate de organizator principal al competiţiei Capitală Europeană a Culturii 2021, a anunţat lista scurtă a oraşelor preselectate pentru obţinerea acestui titlu.
 
La conferinţa desfăşurată la sediul Bibliotecii Naţionale a României, au luat parte ministrul Culturii, Vlad Alexandrescu, precum şi reprezentantul Comisiei Europene, Sylvain Pasqua. În prima etapă a competiţiei, au fost acceptate candidaturile oraşelor Alba Iulia, Arad, Bacău, Baia Mare, Braşov, Brăila, Bucureşti, Cluj-Napoca, Craiova, Iaşi, Sfântu Gheorghe, Suceava, Timişoara, Târgu Mureş. Eligibilitatea dosarelor de candidatură ale acestor oraşe a fost validată de experţii Comisiei Europene.
 
Juriul a invitat doar oraşele care deţin, în opinia acestuia, o reală şansă de a câştiga titlul 2021, să-şi revizuiască şi să-şi completeze candidaturile pentru etapa finală de selecţie, preconizată pentru perioada august-septembrie 2016. Este vorba despre Bucureşti, Cluj-Napoca, Timişoara şi Baia Mare. Membrii juriului au fost numiţi de Comisia Europeană, Parlamentul European, Consiliul Uniunii Europene şi Comitetul Regiunilor. Ministerul Culturii a numit, de asemenea, doi experţi naţionali, în consultare cu Comisia Europeană şi în urma validării oficiale a acesteia din urmă. Cei doisprezece experţi care vor evalua candidaturile oraşelor sunt: Sylvia Amann, Cristina Farinha, Ulrich Fuchs, Steve Green, Valentina Iancu, Jordi Pardo, Anton Rombouts, Aiva Rozenberga, Pauli Sivonen, Raluca Velisar, Agnieska Wlazel, Suzana Žilič Fišer.
 
Oraşul care va câştiga titlul de Capitală Europeană a Culturii 2021 va primi finanţare de la Ministerul Culturii şi Uniunea Europeană pentru organizarea evenimentelor cu această ocazie, dar şi pentru modernizări.
 

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările