Alba Iulia: Obeliscul "Horea, Cloşca şi Crişan" a fost vandalizat (GALERIE FOTO) UPDATE

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Alba Iulia: Obeliscul "Horea, Cloşca şi Crişan" a fost vandalizat (GALERIE FOTO) UPDATE
Alba Iulia: Obeliscul "Horea, Cloşca şi Crişan" a fost vandalizat (GALERIE FOTO) UPDATE

Obeliscul eroilor Răscoalei din anii 1784 - 1785, Horea, Cloşca şi Crişan, amplasat în faţa Porţii a III-a a Cetăţii din Alba Iulia, a devenit ţinta vandalilor. Zidurile de la baza monumentului sunt pline mesaje scrise de tinerii care se întâlnesc zilnic în zona din apropierea acestuia.

Pot fi vizualizate desene cu flori, svastici, portrete şi chiar poezii, declaraţii de dragoste şi mesaje obscene. Nu lipsesc nici numere de telefon cu invitaţii indecente, dar şi adrese de mail, respectiv id-uri de messenger.

Primăria îl va restaura

Monumentul se află în administrarea Primăriei Alba Iulia, la fel ca cea mai mare parte a Cetăţii. Reprezentanţii instituţiei au precizat că Obeliscul urmează să fie restaurat integral.

„Există discuţii cu o firmă de restaurare pentru semnarea unui contract privind refacerea monumentului. Se va face pe banii societăţii şi va fi adus la starea iniţială din anul 1937, atunci când a fost amplasat”, a spus Mihai Coşer, purtătorul de cuvânt al Primăriei Alba Iulia.

Coşer a completat că se va solicita Poliţiei Comunitare să patruleze mai des prin zona respectivă. „Trebuie să înţeleagă şi cetăţenii oraşului, care fac astfel de gesturi, că istoria se păstrează şi prin bun simţ şi spirit civic”, a mai spus Mihai Coşer.

Albaiulienii sunt revoltaţi

„Este înjositor pentru cetăţenii acestui oraş. Trebuie să ne respectăm monumentele şi moştenire strămoşilor. Ar trebui sancţionaţi, iar în cele din urmă, chiar amendaţi”, a spus Ovidiu Romoşan, în vârstă de 33 de ani, profesor de muzică în cadrul Liceului de Arte Plastice din Alba Iulia.

Un alt cetăţean spune că nivelul de educaţie are un rol important în actele de vandalism. „Este foarte urât din partea celor care fac asemenea gesturi. Cred că acest comportament depinde în primul rând de educaţie. Ar trebui educaţi în şcoală să ştie cum să se comporte”, a afirmat Emilia Molnar, de 36 ani, de profesie vânzătoare.

De aceeaşi părere este şi studenta Geanina Abrudan. „E lipsă de educaţie şi lipsa celor şapte ani de acasă. Ar trebui să le explice cineva ce reprezintă monumentele pentru un oraş, şi apoi sancţionaţi în vreun fel”, a spus aceasta.

Ridicat prin contribuţia populaţiei

Obeliscul “Horea, Cloşca şi Crişan” a fost ridicat din iniţiativa asociaţiei cultural "Astra" şi cu contribuţia populaţiei. A fost, la vremea respectivă, o veritabilă campanie de strângere de fonduri pentru ridicarea monumentului.

Are o înălţime de 20 de metri şi a fost construit din granit de catre arhitectul Octavian Mihălţan şi sculptorul Ion Negrulea. Ianugurarea a avut loc la 14 octombrie 1937, la scurt timp după împlinirea unui secol şi jumătate de la Răscoala de la 1784, în cadrul unor manifestări naţionale.

La baza Obeliscului se află o celulă simbolică, în partea de est o “Victorie Înaripată” ţinând în mână o cunună de lauri, iar în partea de vest un basorelief reprezentându-i de Horea, Cloşca şi Crişan.

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite