Alba Iulia: Numărul donatorilor de sânge, influenţat de accidente şi criza economică

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Numărul donatorilor care trec pragul Centrului de Transfuzii de la Spitalul Judeţean de Urgenţă Alba a crescut semnificativ. Evoluţia este determinată de numărul mai mare al accidentelor rutiere din ultima vreme şi de criza economică.

Centrul de Transfuzii al spitalului din Alba Iulia asigură necesarul de sânge pentru întreg judeţul Alba. Numărul donatorilor “fidelizaţi” este însă destul de mic şi poate fi diferit de la o lună la alta. O parte dintre donatori merg să li se recolteze  sânge pentru o persoană anume care urmează să fie supuse unei intervenţii chirurgicale, iar o altă parte donează pentru obţinerea bonurilor valorice.
“În ultima vreme se poate vedea o creştere a numărului persoanelor care donează. Sunt mulţi oameni care sunt la prima donare. Este însă o creştere în salturi”, a spus medicul specialist Ana Savu. Acesta a completat că numărul de donatori depinde şi de evoluţia accidentelor rutiere.
“Mulţi dintre cei care au donat sânge au făcut acest gest pentru rudele sau prietenii implicaţi în evenimentele rutiere, care s-au înmulţit în ultima perioadă. Se poate regăsi însă şi un procent în numărul donatorilor ce este interesat de bonurile valorice”, a afirmat Ana Savu. Media donatorilor este de 15 – 20 de persoane pe zi.

Beneficiile donării

Albaiulienii care donează sânge obţin la fiecare donare, în schimbul celor 400 de mililitri recoltaţi, şapte bonuri valorice în valoare de 59 de lei şi o zi liberă de la locul de muncă. De asemenea, donatorii pot solicita şi o reducere de 50% la abonamentele pentru mijloacele de transport în comun.
Fiecare persoană care donează beneficiază, mai întâi, de o evaluare gratuită a stării de sănătate. Înainte de donarea propriu-zisă se măsoară tensiunea şi se face o analiză a hemoglobinei. Donatorii pot afla după recoltare şi dacă suferă de boli mai grave. Sângele este testat pentru depistarea Hepatitelor B şi C, pentru Sifilis şi HIV.
Medicii Centrului de Transfuzii de la Alba Iulia recomandă celor care doresc să doneze sânge să se asigure că au o stare generală de sănătate bună, nu sunt obosiţi, răciţi şi nici stresaţi.
“Poţi dona numai la un anumit interval, nu mai repede de 72 de zile. Eu sunt donator vechi. Ştiu că nu este bine să donezi dacă ai avut zile mai grele. Înainte e preferabil să bei un suc şi să mănânci o gustare. Eu am donat la început pentru cineva, dar pe urmă m-am gândit că pot face un bine şi pot ajuta şi pe alţii”, a spus Ioan Dărămuş, donator în vârstă de 45 de ani, de profesie administrator

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite