Alba Iulia: Necropolă romană cercetată în întregime. S-au descoperit, în 20 de ani, 1.080 de morminte

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Săpăturile arheologice au durat aproximativ trei luni
Săpăturile arheologice au durat aproximativ trei luni

Săpăturile arheologice din apropierea magazinului Profi şi a stadionului Cetate au fost finalizate. Arheologii din cadrul Muzeului Naţional al Unirii din Alba Iulia au descoperit 167 de morminte de epocă romană.

Pe o suprafaţă cercetată de aproximativ 8.000 metri pătraţi, arheologii au scos la lumină 167 de morminte de epocă romană, cele mai multe de înhumaţie şi un număr mai restrâns, de incineraţie. 

Săpăturile care s-au dsfăşurat pe o perioadă de aproximativ 2 luni şi jumătate au fost săpături preventive în vederea descărcării de sarcină arheologică a terenului care aparţine unui om de afaceri local, care ar urma să îl vândă pentru ridicarea unui spaţiu comercial.

De-a lungul timpului în zona Stadionului Cetate s-au ridicat diverse construcţii şi spaţii comerciale care au necesitat săpături pentru descărcare de sarcină arheologică. „Este vorba de o necropolă din Dacia Romană. În perioada 1978-1985 s-au făcut primele săpături de amploare în zonă care au dus la identificarea a aproximativ 270 de morminte romane“, a spus arheologul Constantin Inel, director adjunct la Muzeul Unirii din Alba Iulia.

În literatura de specialitate zona unde se desfăşoară în prezent cercetările este cunoscută ca „Staţia de salvare – Stadion“, una dintre mai importante cercetate până acum în judeţul Alba.  Descoperirile sunt din perioada provinciei romane Dacia, respectiv secolele II – III.

800 de morminte de incineraţie şi 250 de înhumaţie

Săpăturile arheologice din această campanie au finalizat cercetările în necropola romană Apulum „Stadion“, localizată în partea nordică a oraşului Apulum. În urma săpăturilor arheologice începute în 1979 şi desfăşurate între 1981-1985, 2002-2003 şi în 2010, s-au descoperit aproximativ 1.080 de morminte. „Sunt peste 800 de morminte de incineraţie şi circa 250 de înhumaţie care se făceau cu precădere la copii“, a completat arheologul.

Inventarul obiectelor descoperite în aceste morminte este unul variat. „Vase şi fragmente de vase ceramince, piese din metal - bronz sau fier, obiecte de uz personal - fibule sau piese de centură, unelte şi arme. Toate constituie inventarul obiectelor alături de tradiţionalul obol (monedă) a lui Carol. Această monedă aparte în peste 100 de morminte“, a precizat Constantin Inel.

Cercetările arată că 9 la sută din morminte aveau moneda, în condiţiile în care până în prezent nu fuseseră săpate necropole în întregime din Dacia Romană. Descoperirea necropolei romane săpate în întregime la Alba Iulia vor constitui date de comparaţie pentru arheologia funerară a Daciei Romane.

Toate descoperirile făcute de arheologii din cadrul Muzeului Naţional al Unirii din Alba Iulia vor fi valorificate prin publicare anii viitori.

Alba Iulia



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite