Alba Iulia: Doina Coş, o viaţă transpusă în pictură

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Doina Coş a publicat trei cărţi cu picturile sale
Doina Coş a publicat trei cărţi cu picturile sale

Pentru artista plastică Doina Coş pictura este „cântec şi încântare fără note muzicale“. După munca la catedră şi activitatea în laborator, albaiulianca şi-a redescoperit o veche pasiune: pictura.

Născută la: 4 februarie 1934, Ileni, Făgăraş
Studii: Facultatea de Ştiinţe Naturale Cluj-Napoca
Familie: un fiu şi doi nepoţi

 „Pentru mine este o adevărată relaxare. Nu ştiu cum aş putea supravieţui dacă nu aş avea un refugiu în această activitate“, a spus Doina Coş. Creaţile sale au ca sursă de inspiraţie natura, mediul inconjurător, oamenii şi religia.

Trei albume de pictură

Prima expoziţie personală a avut loc în anul 1994 iar de atunci a realizat sute de lucrări. „Pe unde merg şi văd ceva ce place ochiului, încropesc imediat o schiţă. Am realizat tablouri cu satul natal, peisaje în toate anotimpurile, natura în toată spendoarea ei. Îmi plac florile, iar multe lucrări surprind în culori pastelate frumuseţea acestora“, a spus Doina Coş.

Unele dintre picturile sale au ajuns în colecţiile personale de peste hotare, în ţări precum Germania sau America. În anul 2008 a apărut primul album de pictură intitulat „Timp regăsit“, un mozaic în care se regăsesc deopotrivă peisaje, flori, icoane şi portrete. Cel de-al doilea album este destinat în exclusivitate tematicii religioase şi cuprinde zeci de icoane realizate pe sticlă şi lemn. Anul acesta, Doina Coş a venit cu o nouă apariţie „Popas de suflet. O lume răsfrântă-n pictură“ ce reuneşte peisaje din întreaga ţară, cu precădere ţinutul natal şi zona Munţilor Apuseni.

Doina Coş

„Doina Coş este iremediabil îndrăgostită de natură. Pictura sa, de un lirism discret, dar plin de încărcătură emoţională, rămâne ca un avertisment împotriva sălbăticiei cu care omul aşa-zis modern, ucide pe furiş sau făţiş mirabila, dar fragila natură pe care Divinitatea ne-a dăruit-o spre ocrotire“, a spus profesoara Lucia Ştefănescu, care i-a semnat prefaţele la cărţile publicate.

Profesoară şi chimistă

Doina Coş a fost profesoară de ştiinţe ale naturii timp de 14 ani la Liceul Teoretic din Zlatna. A părăsit catedra pentru munca de laborator. „În 1970, soţul meu s-a transferat la clinica de stomatologie din Alba Iulia, iar eu am fost chimist la laboratorul veterinar şi aici am rămas până la pensionare. În urma unui instructaj la Bucureşti m-am adaptat repede la noul loc de muncă.

A fost o activitate interesantă, în care primau analizele chimice, cele de biochimie, toxicologie“, a spus Doina Coş. Aceasta îşi aminteşte că în perioada comunistă în laborator se făceau şi analizele alimentare necesare pentru exportul untului. „Se exporta în Uniunea Sovietică. Era extraordinar ca şi gust. Nu cred că am mai gustat un unt atât de bun“, a spus fosta chimistă.

La ce lucraţi în prezent?

D.C.: „Lucrez la un nou volum cu picturi cu flori. Am deja 48 de lucrări realizate. Tablourile cu flori sunt mai uşor de făcut şi lucrez mai repede. Îmi dedict timp zilnic picturii. Sunt perioade în care dacă nu desenez ceva, nu mă simt bine. Casa mea este o mică galerie de artă“.

Ce reguli trebuie respectate în realizarea unei icoane?
D.C.: „Trebuie respectate canoanele bisericeşti. Spre exemplu, Mântuitorul trebuie să aibă deasupra capului aureolă, semnul crucii şi iniţialele greceşti. Întotdeauna m-am ghidat după aceste aspecte. Fiind fiică de preot, am petrecut mult timp în biserică şi mi s-a format un anumit mod de a percepe icoanele“.

Ce-i place: „Sănătatea familiei e cea mai importantă. Îmi place să-mi petrec timpul alături de nepoţii mei. Andreas este elev în clasa a II-a şi m-a rugat să-i pictez o constelaţie pentru camera sa. La acesta s-au adăugat şi alte lucrări, iar camera s-a transformat într-un mic univers. Îmi place muzica. Ascult cu plăcere operă, mi-am achiziţional colecţia «Mari spectacole de operă», distribuită împreună cu ziarul Adevărul. În atelier întotdeauna lucrez pe muzică clasică deoarece îmi conferă o stare de bine şi am spor în ceea ce fac. Apreciez oamenii sinceri, am prieteni păstraţi încă din copilărie“.

Ce nu-i place: „Evit lucrurile care mă dereanjează. În general, nu agreez minciuna şi oamenii care nu îşi respectă cuvântul dat“.

Alba Iulia



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite