Alba Iulia: Pentru Diana Ţuculescu, viaţa este mai importantă decât arta

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un artist veritabil este un om sensibil care îşi înţelege şi iubeşte necondiţionat semenii. Este şi cazul Dianei Ţuculescu, un om care iubeşte oamenii, un artist care se expune prin pictură şi grafică, o scriitoare care de curând şi-a făcut debutul literar.

Născută sub semnul racului, caracteristicile de fond ale unei zodii cu cel mai clar contur în persoana unui artist, un om complex care nu a plecat urechea la prejudecăţile de a fi artist în vremea regimului comunist, Diana Ţuculescu a făcut primul pas spre artele plastice imediat după terminarea liceului. „Am oscilat totdeauna între cuvânt şi imagine. Am ales la sfatul unei profesoare de psihologie, ceea ce a fost mai greu, artele plastice. Mi-am transformat hobby-ul în meserie pentru a nu îl pierde, dar am rămas cu suferinţa neîmplinirii în ceea ce priveşte cuvântul”, a povestit Diana Ţuculescu. O nerealizare dacă e să ne luăm după istoria familiei care are în spate generaţii de învăţători şi profesori, dar care totuşi şi-au găsit alinarea când tânăra artistă a ales să intre în învăţământ.

Între artă şi cuvânt

Arta şi cuvântul au stat la baza formării sale profesionale. Relaţia pe care a avut-o cu tatăl său care regreta că fiica nu a făcut carieră în filologie a marcat-o definitiv. Acesta a trăit la rândul lui cu remuşcările neîmplinirii sale personale în planul artei. „Am fost un tandem compensator. Fiecare a plâns după ratarea specializării celuilalt”, a completat artista. Şi totuşi prin drumul pe care l-a urmat Diana a împlinit o nerealizare a tatălui său. La îndemnul prietenilor a decis că este momentul să îşi facă ordine în ideile aşternute de-a lungul timpului pe hârtie.

Amintiri reconfigurate

Pentru prima dată artista a ieşit în această săptămână în faţa publicului albaiulian pentru a-şi lansa cele două volume şi o expoziţie proprie. „Am lucrat pe asamblaj de desene vechi cu desene noi. Am făcut acest lucru doar cu materialele mele. Mi-am folosit propriile lucrări pe care le-am reconfigurat pe principiul amintirii”, a mai spus artista. Rezultatul din expoziţie este munca artistei timp de peste 20 de ani adusă în faţa publicului într-o idee inedită. „Am vrut să arăt că spre deosebire de un trecut care nu se schimbă, amintirile noaste sunt schimbătoare sunt ca nişte lucrări în permanenţă devenire. Aşa am ales să îmi < > primii 26 de ani din viaţă şi am luat toate lucrările mele şi le-am reconfigurat din perspectiva amintirii”, a explicat Diana Ţuculescu.
O fire visătoare, însă bine ancorată în realitate Diana Ţuculecu şi-a urmat destinul în învăţământ unde a ajuns prietena elevilor, mai degrabă decât profesoară. A înţeles din timp că arta este o formă de îmblânzire şi apropiere a sufletelor, iar ea consideră că a reuşit să exprime exact ceea ce dorea.

Întrebări şi răspunsuri:


Consideraţi că aţi reuşit să le insuflaţi elevilor dragostea pentru artă?
D.Ţ.:
„Nu ştiu în ce măsură, pentru că pentru mine mai importantă decât arta e viaţa. Numai arta te învaţă că viaţa este mai importantă. E singurul domeniu care nu pledează pentru sine ci pentru viaţă. Asta am reuşit cu siguranţă să îi învăţ pe copii, să le transmit o iubire nemaipomenită pentru tot ce e viu şi o responsabilitate”.

A denaturat tehnologia modernă arta?

D.Ţ.: „Modalităţile de astăzi de a face artă mie mi se par în regulă. Fiecare îşi alege mijloacele de exprimare care i se potrivesc cel mai bine. Contează mesajul. Eu pledez pentru mesaj, pe mine mă interesează dimensiunea etică a lucrurilor. Tehnica nu e nici morală, nici imorală, ci doar cei care o folosesc”. 


Ce-i place: „Îmi place să insuflu oamenilor lumină şi să le fiu sprijin. Eu prin felul meu poate nu sunt atât de luminoasă când sunt singură, însă când mă regăsesc în prajma oamenilor, mai ales a celor pe care îi iubesc, radiez. Îmi plac pădurile, îmi place să înot, îmi place să călătoresc, îmi plac foarte mult oraşele mari şi pline de viaţă, îmi place Parisul. Îmi plac animalele”.
Ce nu-i place: „Nu accept ideea de compromis niciodată! Nu-mi place vulgaritatea de niciun fel, nu îmi place violenţa fizică sau verbală sau de ce natură ar fi ea, nu îmi plac oamenii răi. Pe lângă asta sunt multe lucruri care nu îmi plac, dar viaţa e făcută din bune şi rele şi depinde de noi să le cernem”.    


Profil:
Data naşterii: 13 iulie 1952, la Limba, judeţul Alba
Educaţie: Liceul „Gheorghe Lazăr” din Sibiu, Facultatea de Arte Plastice din Cluj-Napoca
Ocupaţie: profesor la Liceul de Muzică şi Arte Plastice din Alba Iulia
Familie: căsătorită, nu are copii

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite