Alba Iulia este capitala vinurilor de calitate prin concursul naţional „Strugurele de Aur“ UPDATE

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Concurs naţional de vinuri
Concurs naţional de vinuri

Cele mai tari vinuri din România îşi dispută supremaţia la Alba Iulia în concursul „Strugurele de Aur“. Timp de trei zile, degustători autorizaţi din România vor alege vinurile de cea mai bună calitate dintr-un total de peste 160 de probe.

UPDATE: În cadrul concursului de vinuri ”Strugurele de Aur” s-au jurizat 162 de probe de vinuri albe, roze, roşii şi spumante, trimise de 27 de producători din România. În total au fost jurizate 102 vinuri albe, din care 3 spumante şi 9 vinuri de colecţie, 10 vinuri roze şi 50 de vinuri roşii. C

el mai vechi vin prezentat a fost din colecţia cramei Cotnari, o Grasă din 1979. Cea mai mare nota a fost 92.67 și a fost acordată unui vin de colecţie din 1986, din soiul Fetească Albă. S-au acordat 64 de medalii, dintre care 42 de Aur şi 22 de Argint. Comisiile au decis să acorde medalii de aur începănd cu nota 89, iar de argint, conform regulamentului, s-au acordat până la 40% din totalul probelor, deși toate vinurile prezentate în concurs au avut note de medalii.

Dintre producătorii locali Jidvei a luat 10 medalii dintre care 7 de Aur și 3 de Argint, Domeniile Boieru 2 medalii de Aur, Castel Vinum 1 medalie de Aur și 3 Argint, iar Cramele Halewood podgoria Sebeş Apold – 1 medalie Aur și 1 medalie de Argint.

Sunt prezente cu diferite tipuri de vin un număr de 26 de companii din România producătoare de vinuri ale, roşii, roze, spumante şi vinuri de colecţie. Concursul a ajuns la cea de-a şasea ediţie şi se desfăşoară în fiecare an înaintea celui mai important eveniment din calendarul viticol, culesul viilor. Este organizat de Asociaţia Degustătorilor Autorizaţi din România (ADAR), Organizaţia Naţională Interprofesională a Vinului şi Consiliul Judeţean Alba.

„Probele sunt secretizate şi codificate înainte de începerea concursului, iar sistemul de notare se face cu punct de la 0 la 100. Numărul medaliilor nu poate să depăşească 40 la sută din numărul de probe înscrise“, a afirmat Dan Boboc, preşedintele ADAR. Juriul este format din şapte degustători.

În sala de concurs, degustătorii profesioniști notează calitățile vinurilor din punct de vedere vizual, olfactiv și gustativ. Procedura impune o anumită tehnică a degustării. Astfel, după o inspecție atentă a probei de vin, degustătorii prunctează produsul pentru limpiditate și aspect. Apoi, după oxigenar printr-o mișcare de rotație, aceștia apropie paharul de nas pentru a-i analiza mirosul și notează pe fișa de degustare punctajul pentru tipicitatea, intensitatea și calitatea mirosului vinului. În final, proba de vin era supusă testului gustativ, punctându-se tipicitatea, intensitatea, persistența și calitatea gustului vinului.

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite