„Teroristul nr. 1 al Belgiei“, condamnat la Alba Iulia la 15 ani de închisoare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Francisc Bancsa, la momentul arestării preventive pentru trafic de droguri
Francisc Bancsa, la momentul arestării preventive pentru trafic de droguri

Un bărbat din Braşov a fost condamnat la 15 ani de închisoare la Curtea de Apel Alba Iulia, pentru tentativă de omor de omor calificat şi deosebit de grav, infracţiune ce a avut loc în Belgia. Francisc Bancsa a fost în perioada 1993 – 1997 liderul unui grup de gangsteri care a terorizat mai multe oraşe din Belgia şi care este autorul a peste 20 de jafuri armate.

În cazul unui al doilea inculpat judecat în dosar, Ion Incze, instanţa a menţinut decizia Tribunalului Alba de încetare a procesului penal pe motiv că acesta a fost condamnat pentru infracţiunile de care este acuzat, la pedeapsa de 14 ani de închisoare, în Belgia. Soluţia Curţii de Apel Alba Iulia mai poate fi atacată cu recurs la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Francisc Bancsa (57 ani) poreclit de presa belgiană „teroristul nr. 1 al Belgiei“, „Sfinxul“ şi „Detonatorul“ a primit un spor de pedeapsă la Curtea de Apel. Tribunalul l-a condamnat iniţial la 12 ani de închisoare. 

Bancsa a fosta fost condamnat de Tribunal la un total de 68 de ani de închisoare pentru 9 infracţiuni cum ar fi 3 de tâlhărie, 2 de tentativă de omor, lispire de libertate în mod illegal, falsificare de valori straine, lipsire de libertate în mod ilegal. Bărbatul va executa, însă, pedeapsa cea mai grea, majorată, la Curtea de Apel, la 15 ani. Instanţa a contopit această pedeapsă cu o alta de 7 ani de închisoare primită  în România pentru trafic de droguri. De asemenea, judecătorii au mai dispus deducerea din pedeapsă a perioadei de 8 ani (2000 – 2008) cât a stat în arest preventiv, precum şi cei aproape 3 ani executaţi din pedeapsa pentru trafic de droguri. Cu alte cuvinte, Francisc Bancsa a executat 11 ani şi mai are de stat după gratii doar aproximativ 4 ani.

Bărbatul mai trebuie să plătească 28.000 de euro către patru părţi civile din Belgia. În plus s-a decis menţinerea sechestrului pe bunurile sale în scopul recuperării sumei de 343.681 euro. Sentinţa poate fi atacată la Curtea de Apel Alba Iulia. „Sfinxul“ a fost achitat pentru alte 12 infracţiuni, printre care şi cea de omor calificat şi deosebit de grav, pe motiv că nu este autorul faptelor. 

"Locotenentul" Ion Incze condamnat în Belgia

În cazul inculpatului Ion Incze, Tribunalul Alba a decis încetarea procesului penal pentru toate cele 13 fapte. Judecătorii au motivat că bărbatul a mai fost condamnat în Belgia pentru aceste infracţiuni. Incze a primit 14 ani de închisoare. Francisc Bancsa a fost poreclit „Sfinxul“ pentru tăcerea pe care a păstrat-o în privinţa infracţiunilor comise, dar şi „Detonatorul“ pentru atacurile armate asupra unor magazine, bănci şi transporturi de bani. Între anii 1979 - 1983 a activat în Legiunea Străină. În anii '80 s-a stabilit în Belgia, unde a dobândit şi cetăţenia belgiană, pe lângă cea română.

În februarie 1997, poliţia belgiană a făcut primele arestări, dar Bancsa a reuşit să scape şi s-a ascuns în Braşov. În 23 martie 1998, în apartamentul său au fost găsite trei pistoale Kalasnikov, nouă încărcătoare şi 272 de cartuşe. A fost trimis în judecată în 2001. Procurorii belgieni l-au acuzat de uciderea a doi bărbaţi şi de rănirea gravă a altor două persoane. Nu a recunoscut niciodată acuzaţiile aduse de anchetatori. 

Potrivit informaţiilor apărute în presa română la începutul anilor 2000, trei belgieni acuzaţi că între anii 1988-1997 au participat la 27 de jafuri armate în Belgia au fost audiaţi de procurorii Tribunalului din Namur, unde a început procesul acestora, şi au susţinut că românul Francisc Bancsa, considerat "inamicul numărul unu al Belgiei", a fost tot timpul şeful bandei. Potrivit ziarului belgian "Vers L'Avenir", Dimitri Awoust, Mârc Goffard şi Giovanni Ruzzu au declarat în timpul audierilor că Francisc Bancsa a fost tot timpul şeful bandei.

Jafuri armate

Giovanni Ruzzu, prima persoană audiată în procesul care a început luni la Namur, a declarat că l-a cunsocut pe Bancsa în magazinul Aldi din localitatea belgiană Rhisnes, unde lucra. ”Ne-am împrietenit şi am stat de vorba. Am aflat că luptase în Legiunea Franceză şi că era refugiat din România. Mi-a povestit că a trecut graniţa ilegal, că şi-a riscat viaţa pentru a părăsi România", le-a explicat Ruzzu procurorilor belgieni. Acesta a recunoscut în faţa instanţei că a participat la trei dintre jafurile armate, unul la magazinul Mestdagh din Jemeppe-on-Sâmbre şi două la oficiile poştale din Auvelais şi Aiseau.

Mârc Goffard, al doilea audiat, a mărturisit că a intrat în rândul atacatorilor pentru că voia să câştige bani. "Am vrut să dau o singură spargere şi să mă retrag. Dar n-am putut să mă opresc", a declarat bărbatul. Goffard a mai precizat că Bancsa îi reproşa că nu era un bun ţintaş. "Nu mă descurcăm prea bine cu armă şi asta nu-i plăcea. Eu voiam să am pistol pentru a-mi impresionă adversarul", a spus Goffard, citat de publicaţia amintită. În depoziţia să, bărbatul a mai declarat că s-a speriat după ce, într-un atac, au fost rănite două persoane. "A doua zi, am vrut să-i spun lui Bancsa că renunţ. Dar a fost nevoie să plecăm toţi în Franţa până s-au liniştit lucrurile. Aşa că n-am mai avut ce face. Am rămas alături de el", a spus Goffard. Dimitri Awoust, cel de-al treilea belgian judecat pentru cele 27 de jafuri armate ce au avut loc între anii 1988-1997 a spus despre Bancsa că "nu era şeful unei bande, ci conducătorul unui grup de comando".

Grupare de comando

La fel consideră şi un reprezentant al Poliţiei din Namur, Eric Istat, care a declarat pentru "Vers L'Avenir" că "banda lui Bancsa era un grup paramilitar, unde domnea o disciplină de fier şi o ierarhie de tip militar". Awoust le-a povestit procurorilor şi despre modul în care a fost ucis un alt membru al bandei, Pascal Terwagne. "În jaful asupra unei maşini cu bani, la Acoz, Pascal Terwagne a scăpat de sub controlul lui Bancsa şi l-a omorât pe şofer. Nu trebuia să se întâmple asta. După acest incident, am intuit că Bancsa va dori să-l elimine. A doua zi, Bancsa m-a luat cu el să-l căutăm pe Pascal. L-am găsit beat. Mi-a zis să-l duc în maşină. Am plecat să mâncăm, dar la un moment dat a oprit şi a tras în Pascal, care dormea pe bancheta din spate. A tras două focuri de armă", a declarat Dimitri Awoust, acuzat de complicitate la crimă. Cadavrul a fost îngropat într-o pădure şi a fost găsit de anchetatorii belgieni abia la un an de la eveniment.

Grupul condus de Francisc Bancsa este acuzat în Belgia că a comis 27 de jafuri armate. Potrivit rechizitoriului întocmit de autorităţile belgiene, în această perioadă doi bărbaţi au fost ucişi, doi au fost grav răniţi, iar alte câteva persoane au fost împuşcate uşor, în timpul jafurilor. Belgienii au pus toate acestea pe seama lui Francisc Bancsa, presupus terorist, cu dublă cetăţenie, romană şi belgiană. La 7 februarie 1997, în urmă unui atac asupra magazinului GB din localitatea belgiană Belgrade, a început declinul bandei, iar poliţia belgiană a făcut primele arestări.

Citiţi şi:

„Sfinxul“, judecat la Alba Iulia pentru infracţiuni din Belgia: jaf armat, omor şi tâlhărie

„Teroristul nr. 1 al Belgiei“ condamnat de Tribunalul Alba la 68 de ani de închisoare. Francisc Bancsa va executa, în final, 12 ani

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite