Alba: Fostul primar din Ciuruleasa şi trei angajaţi din Cluj condamnaţi definitiv la închisoare cu suspendare pentru corupţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ioan Mihalachi a fost judecat pentru fals şi tentativă de fraudă din fonduri europene. Sentinţa a fost pronunţată joi de Curtea de Apel Alba Iulia. Instanţa a respins recursurile procurorilor DNA şi ale celor patru inculpaţi în dosar.

Curtea de Apel Alba Iulia a pronunţat joi, 3 martie 2011, sentinţa definitivă într-un dosar de corupţie în care este implicat consilierul local Ioan Mihalachi din Ciuruleasa, fost primar al comunei în perioada 2004 – 2008.

Instanţa a menţinut decizia Tribunalului Alba prin care fostul primar a fost condamnat la trei ani de închisoare cu suspendare. Aceeaşi pedeapsă a fost aplicată de judecători şi pentru doi angajaţi ai societăţii „Ben & Ben Serv“ SRL Cluj-Napoca – Ovidiu Marius Rusu şi Laura Spătaru, dar şi administratorului SC „Alpro Consult“ SRL Cluj-Napoca, Adrian Lengher.

Investiţie controversată

„Curtea de Apel Alba Iulia a respins recursurile formulate de DNA şi de inculpaţi“, a declarat Cosmin Muntean, purtătorul de cuvânt al instanţei de judecată. Cei patru au fost trimişi în judecată în august 2007 de procurorii DNA Alba Iulia pentru infracţiuni de corupţie.

Mihalachi a fost acuzat de fals şi tentativă la infracţiunea de folosire sau prezentare de documente false în scopul obţinerii pe nedrept de fonduri europene. Ceilalţi trei au fost judecaţi pentru săvârşirea infracţiunii de complicitate la fraudă din fonduri europene.

Dosarul are legătură cu un proiect de investiţii din fonduri Sapard, în valoare de 3,38 milioane de lei, privind modernizarea unui drum de pe teritoriul comunei. În derularea investiţiei au fost implicate cele două societăţi comerciale din Cluj-Napoca. Ben & Ben Serv SRL, patronată de omul de afaceri Ioan Bene, a realizat modernizarea drumului, iar Alpro Consult a oferit serviciile de consultanţă.

„Inculpatul Mihalachi Ioan a încercat obţinerea decontării sumei de 621.012 lei, reprezentând prima tranşă de bani din contract, folosindu-se de un număr de 72 de înscrisuri întocmite în fals de inculpaţii Rusu Ovidiu Marius, Spătaru Laura Mirela şi Lengher Adrian“, a declarat procurorul DNA care a susţinut cauza în instanţa de judecată.

Şi-a susţinut nevinovăţia

Ioan Mihalachi şi-a susţinut permanent nevinovăţia. A declarat în faţa judecătorilor că a semnat documentele care i-au fost oferite pentru a deconta lucrările realizate până la momentul respectiv.

Lucrările de modernizare a drumului respectiv au fost finalizate cu întârziere de un an. Pentru că proiectul a fost suspectat de corupţie, Agenţia Sapard, transformată ulterior în Agenţia de Plăţi şi Intervenţie în Agricultură (APIA), a refuzat să mai efectueze plăţile deşi drumul a fost modernizat pe cheltuiala firmei din Cluj.

Firma a dat în judecată Consiliul local şi Primăria Ciuruleasa şi a obţinut o sentinţă definitivă prin care administraţia locală a comunei din Apuseni a fost obligată să plătească suma de 2,8 milioane de lei.

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite