Alba: Foştii angajaţi de la UPSOM ameninţă cu proteste la Ambasada Indiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Fabrica UPSOM nu mai are activitate din luna februarie. Foto Arhivă
Fabrica UPSOM nu mai are activitate din luna februarie. Foto Arhivă

800 de oameni nu au primit salariile compensatorii stabilite în momentul concedierii. Oamenii au transmis ieri o scrisoare de protest în India preşedintelui consiliului de administraţiei al societăţii, Taj Malhotra.

Foştii angajaţi ai UPSOM SA Ocna Mureş ameninţă cu proteste de amploare la sediul Ambasadei Indiei la Bucureşti, într-o scrisoare transmisă ieri preşedintelui consiliului de administraţie, omul de afaceri indian Taj Malhotra. Aproximativ 800 de disponibilizaţi de la combinatul de produse clorosodice ar fi trebuit să primească câte trei salarii compensatorii încă din luna septembrie. Suma este de aproximativ 3.000 de lei pentru fiecare angajat concediat.

„Lumea este la capătul răbdării“

„Nu înţelegem de ce există atât de mult dezinteres. Probabil ştiţi că muncitorii pichetează la porţile întreprinderii. Lumea este la capătul răbdării şi la fundul sacului. Nu mai avem bani pentru mâncare, ce să mai vorbim de plăţile utilităţilor şi în curând iarna este la noi. Norocul vostru că la voi e cald“, se afirmă în scrisoarea salariaţilor care a fost tradusă în engleză şi transmisă la sediul societăţii din India.

O prelungire a situaţiei va determina organizarea de proteste de stradă. „Suntem hotarăţi să mergem un grup mare de oameni la Ambasada Indiei să protestăm iar asta nu cred ca va face o imagine pozitivă companiei. Nu vrem să se ajungă la lucruri urâte, vrem să colaborăm şi în viitor, dar nu vă bateţi joc de noi“, se mai susţine în scrisoare. Pentru a se încasa primul salariu compensator, conducerea indiana trebuie să depună o garanţie pentru ca banca prin care lucrează combinatul să poată plăti oamenilor banii.

Directorul este optimist

Fabrica din Ocna Mureş este deţinută de grupul indian Gujarat Heavy Chemicals Limited (GHCL), unul dintre cei mai importanţi producători din industria chimică la nivel mondial. Fabrica UPSOM este închisă din februarie 2010, din cauza datoriilor de 12 milioane de euro către Romgaz. În prezent o companie specializată realizează un audit, care ar urma să arate câţi bani trebuie investiţi pentru ca societatea să fie repornită în profit.

„Sunt optimist şi speranţa mea este că acest studiu va fi acceptat de companie. Indienii sigur vor da drumul la fabrică pentru că altfel vor pierde mulţi bani“, a spus directorul UPSOM Ioan Bogdan la o întâlnire cu câţiva foşti angajaţi veniţi să protesteze, miercuri, la sediul fabricii. Bogdan a completat că aşteaptă în continuare o decizie din partea conducerii indiene în privinţa salariilor compensatorii.


Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite