Alba: Drum asfaltat şi activităţi sociale pentru romii din Uioara de Sus

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Drumul din comunitatea romilor a fost modernizat
Drumul din comunitatea romilor a fost modernizat

Asociaţia Asmea din Ocna Mureş, împreună cu primăria din oraş şi Grupul de  iniţiativă pentru comunitatea romă de pe strada Izlazului au finalizat proiectul „Drum spre o viaţă mai bună“. Obiectivele au constat în reabilitarea străzii din cartierul Uioara de Sus şi în derularea unor activităţi sociale.

„25 de copii din comunitate au participat timp de 11 luni la activităţi care i-au ajutat să îşi îmbunătăţească comportamentul, să-şi dezvolte abilităţile personale reducându-se astfel riscul abandonului şcolar. De asemenea, 90 de persoane de etnie romă au participat la sesiuni de informare privind adoptarea unor măsuri de educaţie pentru sănătate şi au beneficiat de pachete pentru sănătate şi igienă“, a spus Marinela Verdeş, reprezentantul Asociaţiei Asmea. Valoarea proiectului a fost de aproximativ 125.000 de euro, cea mai mare parte fiind alocaţi de Guvern prin Fondul Romând de Dezvoltare Socială.

image

Modernizarea străzii a vizat îmbunătăţirea condiţiilor de viaţă a comunităţii de romilor din Uioara de Sus. Prin realizarea investiþiei privind reabilitarea străzii Izlazului traficul a fost adus la parametrii tehnici impuşi de normativele în vigoare are aspect şi rol funcţional modern, care satisfac cerinţele impuse de normativele în vigoare, fãrã praf, noroi, ape uzate sau pluviale pe suprafaţa drumului.

Aptitudini şi comportamente pentru sănătate


Pentru componenta socială a proiectului s-au realizat o suită de activităţi care s-au adresat parinţilor şi copiilor aparţinând comunităţii rome defavorizate din Uioara de Sus, care au avut ca scop formarea de aptitudini şi comportamente care să conducă la creşterea nivelului stării de sănătate a membrilor comunităţii şi creşterii gradului de dezvolare personală a copiilor aparţinând comunităţii.

image

„S-a avut în vedere facilitarea accesului membrilor comunităţii rome la servicii de consiliere şi informare pe probleme de sănătate, s-a realizat o campanie de educaţie pentru respectarea mediului înconjurător ecologic şi social, s-au desfăşurat pe o perioada de unsprezece luni, activităţi recreative şi de creaţie pentru copii, s-a organizat o formaţie muzicală, o echipă de dansuri tradiţionale, trei spectacole, s-au realizat expoziţii care au pus în valoare tradiţia romă şi creativitatea copiilor“, a completat Marinela Verdeş.

image

Activităţile derulate în cadrul componentei socio-comunitare, au avut ca rezultat imediat îmbunătăţirea frecvenţei şcolare şi a situaţiei la învăţătură a copiilor beneficiari ai proiectului şi vor avea ca rezultat pe termen lung, stimularea comunităţii de-a participa şi la alte evenimente organizate în şcoală precum şi a evenimentelor care să pună în valoare tradiţia romă.

image
Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite