Alba: Desfiinţarea şi comasarea spitalelor, respinsă de primari şi Consiliul Judeţean. 18 directori îşi pierd posturile

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Comasarea şi desfiinţarea spitalelor din Alba lasă fără funcţie 18 manageri, directori medicali şi economici din  unităţi medicale. Spitalul din Abrud şi spitalul TBC din Aiud ar urma să devină,  potrivit propunerii Ministerului Sănătăţii, secţii externe ale Spitalului de Urgenţă. Alte trei instituţii medicale din judeţ vor fi desfiinţate.

Potrivit proiectului  afişat pe pagina de internet a Minsiterului Sănătăţii, spitalul din Abrud, aflat la o distanţă de 65 de kilometri de Alba Iulia, ar urma să fie secţie externă a Spitalului de Urgenţă.

Unitatea medicală se remarcă prin patru secţii medicale unice în toată zona Munţilor Apuseni: boli infecţioase, ORL, recuperare medicală  şi gastroenterologie. 

Pierderea personalităţii juridice, începutul sfârşitului

„Punerea în practică a acestei propuneri a Ministerului ar însemna începutul sfârşitului pentru spitalul din Abrud. Nu cred că poţi administra eficient un spital de la 65 de kilometrii. În plus, să transporţi zilnic iarna pacienţii de la Abrud la Alba Iulia mi se pare total nepotrivit. După mine comasarea ar însemna începutul sfârşitului “, a punctat Marin Ştefan, managerul interimar al Spitalului din Abrud.

Unitatea medicală  derulează acum proiecte de aproape 5 milioane de lei, o parte din sume asigurate şi de Consiliul Local. „Nici nu concep ca spitalul din Abrud să devină secţie externă, mai ales că are 15.000 de internări anual.  În plus, noi nu putem finanţa un spital care este  administrat de altcineva de la distanţă. Vă daţi seama că nu vom mai asigura cofinanţarea pentru lucrările de investiţii. Eu mă opun cu toată convingerea, este o propunere total nepotrivită“, a declarat Tiberiu Raţiu, primarul oraşului Abrud.

Reorganizarea propusă de Minister este dezaprobată şi de Consiliul Judeţean Alba, care administrează din 2010 Spitalul de Urgenţă şi Spitalul TBC Aiud.

„Din analiza noastră nu se face nicio economie că desfiinţezi posturile de conducere, dar se face un mare deserviciu oamenilor din oraş. Eu consider că spitalul din Abrud ar trebui să rămână cu acelaşi statut, merge bine din toate punctele de vedere. Dacă s-ar produce comasarea, cred că ar pierde şi sprijinul financiar al Consiliului local“, a explicat Ion Dumitrel, preşedintele CJ Alba.

Şeful administraţiei judeţene consideră  că singura unitate  medicală din Alba care ar trebui alipită Spitalului de Urgenţă este spitalul din Zlatna, aflat la o distanţă de 30 de kilometrii de Alba Iulia.

Trei spitale vor fi desfiinţate

Pe lista spitalelor ce urmează să-şi piardă personalitaea juridică este şi Spitalul de Boli Cronice din Câmpeni, care ar urma să fie administrat de Spitalul din oraş.

Spitalele din Ocna Mureş, Zlatna şi Baia de Arieş  figurează pe lista celor transformate în centre pentru îngrijirea vârstnicilor. Angajaţii din spitalele desfiinţate, de la medic la asistenţi şi personal auxiliar, vor lucra fie în viitoarele cămine sociale, fie vor fi transferaţi la alte unităţi medicale.

În total, îşi  vor pierde functiile de conducere 18  directori din cele 6  spitale din Alba ce se vor desfiinţa sau comasa.

Alba Iulia



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite