Alba: DESCOPERIRE Nemesis de la Apulum, zeiţa romană a răzbunării, statuie unicat în Dacia Romană

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Statuia zeiţei Nemesis, a răzbunării în panteonul roman, se remarcă prin realizarea artistică deosebită şi confirmă existenţa unui templu roman în incinta anticului Apulum.

Statuia care o reprezintă pe zeiţa Nemesis a fost descoperită  marţi, în  zona Porţii a IV-a a Cetăţii bastionare din Alba Iulia,  la capătul dinspre Catedrala Romano-Catolică.

Unicat în Dacia Romană, ca realizare artistică

Piesa din marmură de import este considerată de arheologi unicat în Dacia romană, ca realizare artistică.

Zeiţa, considerată „patroana“ gladiatorilor,  îmbrăcată în veşminte de culoare roşie apare însoţită de un grifon, animal mitologic, cu corp de leu, cu aripi, cap și gheare de vultur și cu urechi de cal. Artefactul se remarcă şi prin expresivitatea feţei, coafura deosebită şi diadema purtată pe cap. 

Piesa este decorată şi pe partea posterioară. Din piesa originală lipseşte mâna stângă, în care zeiţa ţinea unitatea de măsură pentru păcate.

image

Cel mai probabil statuia a fost fabricată la sfârşitul secolului II şi începutul secolului III. Arheologii cred că a fost comandată de doi soldaţi romani de carieră, a căror nume apar pe inscripţia în limba latină de la bază.: Marcus Vivius Vevinius şi Qvintus Valerius Felicianus.

image

„Statuia dedicată zeiţei Nemesis nu a fost profanată, prezintă doar câteva fisuri şi este într-o stare de conservare foarte bună. Este unicat în fosta provincie  Dacia Romană, prin realizarea artistică deosebită. Piesa a fost descoperită în zona în care credem că a fost templul roman de la Apulum “, a decarat Constantin Inel, arheolog la Muzeul Naţional al Unirii.

„Este cea mai importantă descoperire arheologică din ultimul deceniu, de la Apulum. Se remarcă prin realizarea artistică deosebită. O asemenea piesă o descoperi o dată în viaţă, mă bucur că sunt contemporan cu această descoperire“, a completat  Gabriel Rustoiu, arheolog şi director general al Muzeului Naţional al Unirii.

Analogii în fostul Imperiu Roman

Statuia zeiţei Nemesis este similară cu cea descoperită în templul Liber Pater,  zeul fertilităţii la romani, ieşit la iveală în 1924,  la Partoş, în apropiere de Alba Iulia. Se remarcă însă, prin marmura de import de foarte bună calitate şi prin realizarea artistică de excepţie.

În actualul cartier Partoş  era în urmă cu aproape 2.000 de ani Colonia Aurelia Apulensis, localitate apărută prin colonizare în jurul castrului Legiunii a XIII-a Gemina.  Aici erau organizate periodic serbările dionisiace cu un pronunţat caracter erotic.

O altă analogie poate fi stabilită cu o piesă descoperită în Egipt şi păstrată la Muzeul Luvru din Paris.

Templul roman de la Apulum

Statuia închinată zeiţei răzbunării, un altar votiv dedicat aceleaşi zeităţi şi o placă de marmură ce-l reprezintă pe un gladiator,  confirmă existenţa unui templu roman în incinta castrului de la Apulum., unde a fost cantonată Legiunea a XIII –a Gemina. Arheologii cred că avea 25 de metri pătraţi, o singură încăpere, fără pronaos, la bază avea o tencuială pictată de culoare gălbuie, iar la partea superioară roşu aprins.

Cercetările arheologice în zona Porţii a IV-a sunt finalizate, iar specialiştii propun consevarea artefactelor insitu, adică la faţa locului, la nivelul caldarâmului străzii.

Citiţi şi: DESCOPERIRE UNICĂ Templu roman în incinta fostului castru al Legiunii a XIII-a Gemina de la Apulum (VIDEO)

Locuinţa comandantului Legiunii a XIII-a Gemina şi drumul roman, scoase la lumină în Cetatea Alba

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite