ALBA Competiţie cu premii între comunităţi angajate în economisirea energiei

ALBA Competiţie cu premii între comunităţi angajate în economisirea energiei

Foto Arhivă

Agenţia Locală a Energiei Alba (ALEA) a finalizat prima parte a proiectului ”Comunităţi eficiente”, ce a constat în economisirea energiei în locuinţe sub forma unui pariu între administraţiile unor oraşe şi cetăţeni prin care se poate determinat reducerea consumului de energie cu mai mult de 9%.

Ştiri pe aceeaşi temă

Iniţiatorul acestui proiect în România este Agenţia Locală a Energiei Alba- ALEA, care asigură coordonarea tuturor acţiunilor desfăşurate. Proiectul se află la jumătatea perioadei de desfăşurare, fiind finalizată prima etapă a concursului.

Rezultatele proiectului:
-    18 grupuri înscrise, din care au rămas până la final 16. Grupurile sunt din Alba Iulia, Aiud, Baia Mare, Avrig şi Sighişoara. 10 dintre acestea au îndeplinit ţinta de peste 9% economie de energie.
-    A fost declarat câştigător un grup din Avrig, ai cărei membri au reuşit să economisească peste 20% pe baza sfaturilor oferite de ALEA.
-    Din judeţul Alba au participat 7 grupuri (4 din Alba Iulia, 3 din Aiud).
-    Gospodăriile din România implicate în proiect au economisit peste 150.000 de kilowaţi/oră adică s-a evitat emiterea a aproximativ 32 de tone de CO2. Grupuri ţintă au fost proprietari de locuinţe, municipalităţi, factori de decizie.

Obiective:
•    Informarea consumatorilor şi implicarea lor în activităţi care să conducă la schimbarea comportamentului în ceea ce priveşte consumul de energie.
•    Ridicarea gradului de conştientizare a cetăţenilor referitor la produsele eficiente energetic.
•    Consum de energie redus şi emisii de CO2 reduse.
•    Implicarea autorităţilor locale în lupta pentru reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră.


„În România, cheltuielile pentru consumul de energie în locuinţe sunt ridicate în raport cu câştigul lunar mediu al oamenilor din cauza echipamentelor învechite şi a lipsei de cunoştinţe legate de economisire. Acest proiect este susţinut de ALEA tocmai pentru a produce o schimbare în comportamentul consumatorilor de energie şi o responsabilizare a autorităţilor locale.
Competiţia se va desfăşura şi anul următor, iar înscrierea comunităţilor va fi liberă“, se afirmă într-un comunicat de presă. Mai multe detalii pot fi găsite pe www.comunitatieficiente.eu.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările