Biologul român din Alba Iulia, dispărut în 2012 pe o insulă din Pacific, declarat mort de autorităţile din Noua Zeelandă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mihai Muncuş Nagy pe Insula Raoul din Pacific. Foto: blogul personal
Mihai Muncuş Nagy pe Insula Raoul din Pacific. Foto: blogul personal

Biologul român Mihai Muncuş Nagy din Alba Iulia, dispărut în urmă cu 2 ani în timp ce se afla într-o misiune de voluntariat în cadrul unui program de conservare a naturii în Insula Raoul din Pacific a fost declarat decedat în urma unei anchetei desfăşurate de autorităţi. La sfârşitul anului 2013, în oraşul Aukland din Noua Zeelandă, s-a desfăşurat o procedură judiciară la care a participat şi soţia biologului dispărut.

Ancheta judiciară a constat în audierea angajaţilor Departamentului pentru Conservare (DOC) din Noua Zeelandă, aflaţi pe Insulă la momentul producerii tragediei, a reprezentanţilor instituţiei şi a unor voluntari. De asemenea, Kinga Muncuş Nagy, soţia biologului dispărut, a oferit şi ea o declaraţie. Instanţa locală a concluzionat că, cel mai probabil, biologul a murit înecat după ce a căzut în apele oceanului de pe platforma de unde trebuia să colecteze date despre temperatura apei. Accidentul a avut loc în dimineaţa zilei de 2 ianuarie 2012, pe Insula Raoul.

Despăgubiri de 60.000 de dolari pentru familie

Anterior anchetei judiciare, Departamentul de Conservare a fost sancţionat de o instanţă din Auckland pentru că nu l-a instruit suficient pe voluntarul român în domeniul protecţiei muncii. S-a considerat că Mihai nu a fost pregătit pentru eventuale pericole, înainte de a fi trimis să facă operaţiunea de colectare a temperaturii apei. Instanţa a luat în considerare faptul că DOC a plătit familiei Muncuş - Nagy suma de 60.000 dolari cu titlul de despăgubiri morale. Departamentul a pledat vinovat în procesul deschis împotriva instituţiei.

Concluziile preliminare prezentate de medicul legist Brandt Shortland, citat de presa din Noua Zeelandă, susţin că cel mai probabil Mihai Muncuş Nagy a căzut de pe platforma de unde colecta apa din ocean şi nu s-a mai putut salva. Iniţial s-a vorbit despre faptul că tânărul din Alba Iulia ar fi fost lovit de un val puternic. În timpul audierilor au fost prezentate valorile unui dispozitiv de măsurare a valurilor provocate de tsunami. Acesta a arătat că în ziua respectivă nu au existat valuri atât de mari încât să poată să determine căderea biologului în apă.

La prezentarea concluziilor anchetei a fost prezentă şi văduva biologului român, Kinga Muncuş Nagy. Unul dintre voluntarii audiaţi a precizat că uneori, în timpul colectării apei din ocean, se întâmpla ca recipientul să rămână blocat în stânci, motiv pentru care era nevoie de un efort suplimentar pentru a fi deblocat, care implica chiar şi coborârea la locul respectiv

Lacrimi la audierile din instanţă

Potrivit presei neo-zeelandeze, reprezentanţii Departamentului de Conservare au izbucnit în lacrimi în timpul audierilor şi şi-au cerut scuze pentru că lipsa lor de reacţie a contribuit la moartea voluntarului. Mihai Muncuş Nagy era unul dintre cei patru voluntari care ajutau trei angajaţi ai DOC să monitorizeze activitatea seismică şi vulcanică de pe insulă şi să contribuie la conservarea celor peste 100 de plante care cresc numai aici. Unul dintre reprezentanţii DOC şi-a cerut scuze în faţa soţiei lui Mihai pentru faptul că nu i-a putut fi oferită mai multă siguranţă.

mihai muncus

Vestele de salvare şi echipamentul de protecţie în apă erau păstrate într-un spaţiu lângă zona de unde ar fi căzut biologul, dar cei prezenţi pe insulă nu erau obligaţi să le poarte atunci când măsurau temperatura apei. 

Mihai Muncuş Nagy avea 33 de ani la momentul când a fost dat dispărut. Voluntarul a fost căutat timp de câteva zile atât pe insulă cât şi în apă însă nu a mai fost găsit. Mihai Muncuş Nagy se afla de la începutul lunii decembrie 2011 într-o misiune de voluntariat la Departamentul de Conservare (DOC) în Insula Raoul, din Pacific, la 1.000 km N-E de Noua Zeelandă. Într-una dintre postările pe blogul personal, Mihai Muncuş Nagy vorbea despre bucuria muncii sale în Noua Zeelandă: "Chiar dacă mi-am dorit de mic să ajung în această parte a lumii şi Noua Zeelandă reprezenta pentru mine un vis, cireaşa de pe tort, adică mai mult decât aş fi putut cere, era să stau pe terasa casei pe malul oceanului şi să privesc în depărtare… balenele. În discuţiile cu prietenii mei despre plecarea în Noua Zeelandă, acest lucru reprezenta idealul, astfel încât într-un limbaj mai intim cu cei apropiaţi nu spuneam că doresc să merg în Noua Zeelandă ci doar că vreau să merg… să văd balene. Privitul balenelor ajunsese astfel să fie măsura prin care reuşeam să-mi îndeplinesc visul. Dumnezeu a fost atât de bun cu mine încât mi-a îndeplinit acest vis … şi mi-a dat chiar mai mult decât aş fi putut să cer”.

Mihai Muncuş s-a născut 11 decembrie 1978 la Alba Iulia. A absolvit Colegiul Naţional „Horea, Cloşca şi Crişan“ în 1997, profilul matematică-fizică.  În perioada 1998 – 2003 a studiat la Universitatea din Oradea – Facultatea de Protecţia Mediului, în domeniul silvicultură. A absolvit facultatea ca şef de promoţie. Timp de patru ani, în perioada 2004 – 2008, a fost asistent universitar la catedra de Silvicultură a Universităţii din Oradea, unde a predat orele de lucrări practice pentru studenţii specializărilor Silvicultură si Exploatări Forestiere.

În acest timp a fost şi administrator al fondului de vânătoare cu caracter didactic deţinut de Universitate. În 2008 a lucrat ca şi anchetator în teren pentru Centrul European de Statistică având ca şi atribuţii culegerea de date din punctele de monitorizare cu privire la categoriile de folosinţă a terenurilor. A înfiinţat asociaţia „Biounivers“, împreună cu soţia Kinga Nagy şi alte 13 persoane, cu scopul de a contribui la conservarea biodiversităţii din zona Munţilor Trascău, judeţul Alba. Asociaţia deţine în custodie şase rezervaţii naturale printre care Cheile Vălişoarei, Pădurea de stajar pufos de la Mirăslău, Cheile Plaiului şi Cheile Siloşului.

Citiţi şi:

Biologul român Mihai Muncuş din Alba Iulia, dat dispărut în Insula Raoul din Noua Zeelandă

Mesaje emoţionante pentru biologul dispărut în Pacific: „Doamne, adu-l pe Mihai cu bine acasă“

Povestea biologului român dispărut în Pacific

Alba Iulia



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite