Alba: 2.000 de oameni nu au medic de familie. Merg zeci de kilometri la cel mai apropiat cabinet

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Oamenii din două localităţi din Alba sunt nevoiţi fie să aştepte vizita unor medici o dată-de două ori pe săptămână, fie să pornească la drum spre alte comune sau oraşe. Autorităţile publice locale susţin că au încercat să atragă furnizorii de servicii medicale, dar în zadar.

Pe harta judeţului Alba există localităţi unde nu există minima asistenţă medicală primară, iar de farmacie sau stomatologie nici nu poate fi vorba. Casa de Asigurări de Sănătate Alba are încheiate contracte cu 212 medici de familie, 77 de stomatlogi şi 88 de farmacii.  Cu toate acestea, există în continuare comune unde asistenţa medicală primară nu este asigurată: Almaşu Mare şi Ceru Băcăinţi.

Neşansa pacienţilor: liste scurte şi venituri mici pentru medici

Ceru Băcăinţi,  localitate  amplasată pe versanţii sudici ai Munţilor Apuseni, are în componenţă 10 sate. Viezuri este cel mai îndepărtat sat, la 15 kilometri de centrul comunei şi are doar 8 locuitori. Densitatea populaţiei este de aproximativ 6 locuitori pe un kilometru pătratEste comuna cu cea mai mică populaţie din Alba. 311 locuitori sunt înregistraţi oficial în documentele statistice. În ultimii cinci ani, niciun medic de familie n-a fost convins să se instaleze aici.

„Dispensarul este amenajat frumos în imobilul în care a funcţionat până anul trecut şcoala din central comunei. Acum suntem şi fără medic de familie permanent şi fără şcoală. Cabinetul este în procedură de autorizare, dar niciun medic nu s-a arătat interest în ultimii cinci ani să se stabilească în comună. Până atunci vine, în fiecare joi, un medic de familie de la Blandiana, localitate aflată la aproximativ 20 de kilometri faţă de centrul comunei noastre“, a spus primarul  Ioan Trif.

Şi comuna Almaşu Mare, cu o populaţie de aproape 1.700 de locuitori, apare pe lista localităţilor în care nu este asigurată asistenţa medicală primară. E poziţionată relativ avantajos, la 30 de minute distanţă de oraşul Zlatna, iar drumul e relativ bun. Cu toate acestea, localitatea nu are trecere la medicii de familie. Aşa că, pacienţii sunt arondaţi unor cabinete din Zlatna, iar medicamente îşi pot procura tot de aici. În 2009, medic de familie în comună a fost chiar actualul şef al Direcţiei de Sănătate Publică Alba, Horia Timiş.

Vizite săptămânale ale unor medici

„Zona este una izolată şi există o lipsă de interes din partea populaţiei. Asta deşi cabinetul medical din comună este bine amenajat modern. Oamenii se pare că au preferat să apară pe listele unor medici din Zlatna, care merg, o dată pe săptămână şi la cabinetul din Almaşu Mare“, a precizat Horia Timiş.

Dorin Târziu, din satul Almaşu de Mijloc, ne-a povestit că de când a plecat medicul Horia Timiş, nimeni n-a mai venit să asigure permanenţa în comună. Bărbatul nu se mai poate duce la medic, dar alţii dacă au maşină sau căruţă îşi fac controalele medicale la Zlatna. Pentru medicamente la fel. Pentru a-şi procura doftoriile, el cere ajutorul unei asistente medicale stabilite la Alba Iulia. Alteori i le aduce fiica lui stabilită la Cluj Napoca.

„Remedierea situaţiei localităţilor fără medici de familie este o sarcină care depăşeşte sfera atribuţilor Casei de Asigurări de Sănătate, fiind un aspect stabilit de o comisie mixtă care include şi reprezentanţi ai Direcţiei de Sănătate Publică, precum şi ai Colegiului Medicilor“, a precizat Gheorghe Ştef, directorul Casei de Asigurări de Sănătate Alba

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite