VIDEO Raportul ISU Alba despre accidentul aviatic din Apuseni. Convorbire telefonică de 1 oră şi 11 minute prin 112 cu medicul Radu Zamfir

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Epava avionului aşa cum a fost descoperită de salvatori
Epava avionului aşa cum a fost descoperită de salvatori

Conducerea Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Alba consideră că intervenţia la accidentul aviatic din Munţii Apuseni s-a desfăşurat în condiţii care nu pot fi imputate angajaţilor aflaţi pe teren. Colonelul Dorel Sofica, comandantul instituţiei, a prezentat luni un raport al operaţiunii, care prezintă „filmul“ evenimentelor.

ISU Alba a fost structura de intervenţie locală care a coordonat operaţiunea de salvare din Apuseni. Raportul a fost prezentat şi discutat în cadrul şedinţei Comitetului judeţean pentru situaţii de urgenţă Alba. Potrivit colonelului Sofica, operaţiunea de salvare a avut loc într-un „timp firesc normal“ şi că, în condiţiile în care se ştia de la început locaţia avionului, tot nu s-ar fi putut ajunge mai repede de trei ore.

„Salvatorii sunt afectaţi că nu au ajuns mai repede. Au făcut ceea ce au ştiu mai bine. În evaluarea intervenţiei nu au existat timpi de repaus. Toate s-au făcut într-un timp firesc normal. Toată lumea şi-a dorit să ajungă în cel mai scurt timp. Nu a existat o competiţie şi nu trebuie privită ca o competiţie, cine ajunge mai repede la avion. Implicarea localnicilor a fost benefică şi nu a determinat agravarea rănilor victimelor, care, oricum, ştiau că echipele de salvare sunt foarte aproape Singura preocupare fiind o cursă contracronometru de a ajunge şi a salva vieţile celor ce solicitau sprijinul”, a spus Dorel Sofica. Comandantul ISU Alba a prezentat fillmul evenimentelor desfăşurate luni şi marţi, în timpul căutărilor din Apuseni. Comunicarea între salvatori a fost deosebit de dificilă pentru că în zonă nu există reţea de telefonie mobilă, lucru scos în evidenţă şi în raportul 

ISU Alba privind operaţiunea de salvare a victimelor accidentului de avion.

În document se face referire pe larg la o discuţie telefonică de 1oră şi 11 minute, prin intermediul sistemului 112, cu doctorul Radu Zamfir, supravieţuitorul aflat în cele mai bune condiţii din punct de vedere medical. Cu toate că medicului i s-a transmis cum să realizeze cu ajutorul telefonului o localizare a zonei unde s-a prăbuşit aeronava, să facă o fotografie, să citească coordonatele sau să descarce o aplicaţie, Radu Zamfir nu a reuşit să realizeze acest lucru. În timpul acestei convorbiri, medicul a fost pus în legătură şi cu localnicul Gheorghe Trif, cel care împreună cu alţi doi săteni, Argentin Todea şi Gheorghe Giurgiu, au ajuns primii la epava avionului, la ora aproximativă 21.00. Gheorghe Trif a declarat, ulterior, că din descrierea locului realizată de medicul Zamfir şi-a da seama unde este zona accidentului. Convorbirea telefonică s-a întrerupt la ora 20.50, dar localnicii salvatori ştiau, deja, unde să meargă. O demonstrează faptul că i-au găsit pe supravieţuitori peste doar 10 minute. Identificarea aeronavei a fost confirmată oficial la ora 21.15.

„În jurul orei 19.38 s-a început o convorbire telefonică cu medicul Zamfir, care a durat o oră şi 11 minute. Ofiţerul de la dispecerat a încercat să îl ajute să folosească facilităţile telefonului, inculsiv să decarce o aplicaţie de pe interent. Cred că din cauza semnalului slab nu am reuşit să finalizăm. Presiune creştea şi am căutat orice resursă, am alertat cetăţenii. Am cerut ofiţerului să solicite descrierea amănunţită a zonei unde s-a prăbuşit avionul. Ne-a relatat că este pădure de brad, rară. I-am cerut grosimea copacilor, orientarea terenului, grosimea stratului de zăpadă. În acelaşi timp, ofiţerii erau în legătură directă cu localnici. La un moment dat i-am cerut direct operatoarei de la 112 să îl pună pe doctorul Zamfir direct în legătură cu un localnic. Legătura telefonică s-a întrerupt la ora 20.50, iar la ora 21.00 şi câteva minute ama avut o informaţie de la un cetăţean că a fost găsit locul avionului. Fiind încă 10 informaţii primite înainte am aşteptat, până când a ajuns un lucrărtor silvic care ne-a confirmat localizarea pe vârful Petreasa”, a spus colonelul Dorel Sofica. 

Comandantul ISU Alba a propus crearea unui dispecerat integrat la nivelul judeţului care să sporească eficienţa în astfel de situaţii şi dotarea echipelor de intervenţie cu tehnică adecvată, cum ar fi telefoane prin satelit. Colonelul nu crede că în sistem a fost o problemă de comunicare şi este de părere că principalii factori care au dus la identificarea târzie a supravieţuitorilor au fost terenul accidentat, ceaţa densă şi întunericul.

Pe aceeaşi temă:

FOTO VIDEO Eroii-salvatori din Apuseni au primit cea mai mare distincţie a BOR: „Au plâns cu ei, i-au ajutat şi i-au cărat în braţele lor“ Ceremonie emoţionantă şi impresionantă la Catedrala Ortodoxă a Încoronării din Alba Iulia. Salvatorii eroi din Horea au primit, duminică, din partea Arhiepiscopului Irineu, cea mai mare distincţie acordată de Biserica Ortodoxă Română mirenilor: Crucea arhiepiscopală.

Certificatul medical de deces al Aurei Ion. Rezidenta a murit din cauza „expunerii îndelungate la temperaturi scăzute Certificatul constatator medical de deces al studentei Aurelia Ion, aflată în avionul prăbuşit luni în Munţii Apuseni, arată fără dubiu că tânără a murit din cauza hipotermiei. Medicul Gheorghe Vieru a scris pe document ca şi cauză a morţii ”Expunere îndelungată la temperaturi scăzute. Moarte prin accident aviatic”.

Moţii salvatori din Horea participă la înmormântarea pilotului Adrian Iovan Un număr de 11 localnici  din comuna Horea, implicaţi în acţiunea de căutare şi salvare a victimelor accidentului aviatic produs luni în Munţii Apuseni, vor primi Crucea Arhiepiscopală, cea mai înaltă distincţie acordată mirenilor de către Arhiepiscopia de Alba Iulia.

Prima distincţie pentru salvatorii din Apuseni: Crucea Arhiepiscopală de la Arhiepiscopia Ortodoxă de Alba Iulia Un grup de 26 de locuitori ai comunei Horea, implicaţi în activitatea de căutare a avionului prăbuşit în masivul Petreasa, participă vineri, la Bucureşti, la slujba de înmormântare a pilotului Adrian Iovan

O poveste fără şefi şi bani. Cum au reuşit salvatorii din Apuseni să facă imposibilul Linişte ireală, oameni parcă prea calmi, atenţi la viaţa lor, la viaţa muntelui. Aşa arăta localitatea Horea până luni după-amiază. De atunci, de când avionul pilotat de Adrian Iovan s-a prăbuşit în Vârful Pietreasa, agitaţia, implicarea voluntarilor, puzderia de oameni ai legii, medici şi jurnalişi au dat peste cap parcă firescul unei lumi perfecte.

Rezultatele autopsiei pilotului Adrian Iovan şi a studentei, morţi în avionul care a aterizat forţat în Apuseni   Medicul Gheorghe Vieru, şeful IML Alba, a dat publicităţii, în urmă cu scurt timp,  rezultatele autopsiei efectuate la cei doi morţi în accidentul aviatic de la limita judeţului Cluj cu Alba, pilotul Adrian Iovan şi rezidenta.

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite